naljutio se gradonačelnik

Opara: “Dajte jedan pravi muški prijedlog, recite ukida se, dajte na glasanje pa da vidimo kome obojci kome opanci”

Tijekom rasprave o besplatnom parkingu MOST-ovi vijećnici predložili su dva amandmana, kao privremeno rješenje dok se ne donese odluka o načinu plaćanja.

Da se do prvi ožujka ove godine zaduži gradonačelnik da s nadležnim tijelima i gradskom tvrtkom Split parking na uličnom parkingu na Rivi predvidi pet parking mjesta namijenjenih stanarima stare gradske jezgre, a na ulici Zrinsko Frankopanskoj ili starom Placu deset parking mjesta. U ulici Petra Svačića i Manđerovoj 15 parking mjesta, te da stanari sa troškom od 10 kuna godišnje pokriju troškovi izrade kartice koja će sadržavati ime i prezime stanara, kao i registarsku oznaku. Ujedno su zatražili izradu analize potencijalnih lokacija za javne garaže u kotaru Grad, koja se treba predstaviti gradskim vijećnicima na sjednici nakon prvog ožujka.

“Zaista je sramotno da hoteli imaju povlašteni parking za 800 kuna mjesečno za prvu zonu i 400 kuna za drugu zonu. To je njima jedna noć u sobi. Treba napraviti novi zaključak u kojem će se uzeti u obzir neki parametri poput položaja hotela, broj smještajnih jedinica i kategorizacija”, predložio je Ante Bradarić- Šljujo, ali njihovi amandmani nisu usvojeni.

Amandmani su razljutili splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu koji je poručio vijećnicima da sve ove njihove odluke koštaju.

“Kada donosite neke odluke preuzmite obaveze i o koštanju. Sve ovo što će se odlučiti grad Split će morati od negdje platiti Split parkingu. I kada dobijem objašnjenje nekih amandmana da u niti jednoj odluci nema financijskih reperkusija onda se varate. Drugi prijedlog Ante Bradarić- Šljuje upravo ulazi u ovu sferu. Ako želite arbitrirati oko nekih odluka koje je moja uprava naslijedila od prethodnika, ne mogu u nikoga upirati prst, ali odluka o povlaštenim parkinzima za hotele je naslijeđena. Ako želite o tome odlučivati izvolite, ali nemojte prebacivati lopticu na mene. Pogotovo nemojte iznositi nikakve financijske odluke koje nekoga opterećuju. Kako očekujete da se do prvog ožujka promjene odluke o povlaštenom parkingu, temeljem vaše današnje rasprave. Dajte jedan pravi muški prijedlog, recite ukida se, dajte na glasanje pa da vidimo kome obojci kome opanci”, rekao je splitski gradonačelnik, a osvrnuo se i na vijećnika stranke Pametno Branimira Urlića koji je podržao donošenje privremene odluke MOST-a.

“S druge strane debatira se o tome kako ja uvodim privremeni grad. Pa dajte se odlučite hoćete li provoditi privremene odluke ili ću ih provoditi ja. Ajmo preuzeti odgovornost, želite li privremenu odluku izjasnite se ovdje, ja vam ne trebam”, poručio je gradonačelnik, a Šljujo ga je upozorio da onda ne ističe da su udžbenici besplatni jer se sve plaća.

“Primjer je povećavanje prireza. Vaša je zamjenica 13. travnja 2018. godine donijela zaključak o određivanju povlaštene naknade i davanju ovlaštenja Split parkingu, a vi kažete da je odgovornost na Gradskom vijeću i to prebacujete na nas. Pa ja vas evo pitam zašto vi u ove dvije godine niste bili muško i predložili ove izmjene. Baldasar je kao gradonačelnik promijenio ovu naknadu sa 1200 i 2000 kuna na 800 i 400 kuna. Vi ste u ove dvije godine mogli promjeniti ovu odluku na veći iznos. Ja nisam predložio cijene, nego zaključak službama da one odrede visinu naknada. Ako za to treba šest, sedam mjeseci onda nije ni čudo da su sva rješenja u našem gradu privremena”, rekao je Šljujo i zahtijevao glasovanje o svojim amandmanima.

Komentiraj