prekinuta sjednica

Opara ljut na vijećnike, Puljak najavila kaznenu prijavu protiv gradonačelnika

Gradonačelnik ne dijeli milijune za sanaciju Marjana, rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara ljut na optužbe vijećnika u raspravi. Ujedno je vijećnicima rečeno kako ekocid nije izvršen niti je uništeno tlo, barem je tako vijećnike izvijestio ovlašteni nadzornik svih aktivnosti

“Slušajući danas vaše komentare, odgovorit ću na vaše zaključke i pitanja. Ekocid nije izvršen, metoda žičare se koristila jer je bila najmanje invazivna za šumu i najbrže se mogla izvršiti sječa i izvlačenje debla. Nije točno da više nema šumskog tla. Možete proći i druge dijelove Hrvatske gdje se vrši eksplantacija nikad to lijepo ne izgleda”, kaže Goran Pleše iz tvrtke Stenavert.

Plan sanacije se vrši temeljem proglašenja iznimne opasnosti od elementarne nepogode, rekao je splitski gradonačelnik, a pročelnik upravnog odjela za financije Dragan Brtan odgovorio je u njegovo ime na optužbe gradskih vijećnika o neplanskom trošenju novca.

“Sve ovdje rečeno ima istu težinu kao i napisano, a sve ovdje izrečeno obvezuje”, poručio je Krstulović Opara.

Da bi se sredstva mogla trošiti za ovu namjenu gradonačelnik nije trebao dobiti odobrenje vijećnika, kaže Brtan.

“Statutom Grada Splita u članku 36. kaže kako Gradsko vijeće donosi programe javnih potreba, proračuna i odluku o izvršenju proračuna. Istovremeno članak 52. kaže da gradonačelnik izvršava opće akte Gradskog vijeća, Proračun i upravlja prihodima i rashodima grada. Zakon o proračunu u članku 46. kaže da se može napraviti preraspodjela u visini od pet posto, a gradonačelnik može izvršiti preraspodjelu sredstava. Ovo navodim jer su u ovom proračunu osigurana sredstva za sanaciju potkornjaka u iznosu od dva milijuna kuna. Ovim aktima, Zakonom i Statutom, gradonačelnik ima mogućnost donošenja preraspodjele u cilju uravnoteženja prihoda i rashoda”, kaže Brtan, a gradonačelnik dodaje da je ovo izravan odgovor na izravne optužbe o dijeljenju milijuna za što su ga optužili vijećnici MOST-a i stranke Pametno.

Mirko Ruščić je na optužbe da se posjeklo preko 75 posto šume kazao da je uklonjeno 30 posto stabala, ali nije siguran koliko je trenutno stabala na Marjanu.

“Bilo je pitanje kako je 38 tisuća stabala i 30 posto isto. Tvrdim da je istina broj stabala, a satelitski gledano, to je površina od oko 30 posto. ”

Marijana Puljak ispred stranke Pametno najavila je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Napravila je to za vrijeme nastavljene 22. sjednice splitskog Gradskog vijeća.

“Radi se o čl. 206 Kaznenog zakona. Neprovođenjem zaključaka Gradskog vijeća i neprovođenjem mjera za suzbijanje potkornjaka gradonačelnik smatramo da je gradonačelnik počinio kazneno djelo štetno za biljni pokrov Marjana. Vidjet ćemo što će kazati institucije. Bilo je jasno da će se ovo dogoditi. Trebalo je godinu dana da se dogodi akcija. Još ne znamo jesu li ove radne na Marjanu u skladu sa zakonom, a vidjet ćemo što kažu institucije. Mislimo da je gradonačelnik svojim neradom doprinio da se potkornjak proširi Marjanom”, kazala je Puljak.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je kazao da zahvaljuje svim vijećnicima, a one koji ga optužuju njima ne zahvaljuju jer ulaze u segnut kaznenog postupka.

“Rasprava je bila puna insinuacija, sumnji, pretpostavki… Izvolite napisati i obavijestiti o tome tijela koja se time bave da to istraže. Iznijeli ste segmente koji ulaze u segment kaznenog postupka. Odlično! Drago mi je da ćete podnijeti kaznenu prijavu jer ćete tada dobiti činjenice crno na bijelo, a ne insinuacije kakvih je danas bilo puno. Tijela neka to odrade, moja je savjest potpuno čista i ne osjećam teret za bilo što izrečeno. Postoji i sudski postupak za lažno prijavljivanje, nadam se da neću morati posegnuti za tom Institucijom. Moji prethodnici zadnjih 40 godina su odlagali rješenje Marjana, kao i Karepovca. Ne mogu se oteti dojmu i histeriji koja je tada stvarana, Karepovac smo riješili odlučnošću, a tako ćemo i Marjan. Ako želite pomoći, a vjeruje da želite pomoći, budite uvjereni da ovaj posao nije nimalo lagan, ali će biti odrađen. Pobjedu ćemo imati! Po povlačenju izvođača imat ćemo izvješće koje ćemo svi dobiti i bit će javno. Sada slijedi faza monitoringa da vidimo u kojoj smo situaciji. Pozivam sve da odete na Marjan. Sve danas izrečene tvrdnje mogu se provjeriti na terenu”, kazao je gradonačelnik.

Vijećnici stranke Pametno, Čikotić iz MOST-a i vijećnici SDP-a na izglasavanju Izvješća o sanaciji Marjana napustili su vijećnicu i kvoruma za ovu točku nije bilo.

Sjednica je na kraju prekinuta jer nema kvoruma.

Komentiraj