Odluka o komunalnom redu na čekanju

Opara: Na vijećnicima je da kreiraju kućni red ovoga grada

Odluka o komunalnom redu koja se s nestrpljenjem očekuje ipak neće biti tema rasprave na predstojećem Gradskom vijeću koje će se održati 01.listopada. Razlog, preveliki broj primjedbi i to kako se neslužbeno doznaje oko 250, a koji se moraju obraditi.

Ova odluka izazvala je veliki interes kako građana, tako i samih ugostitelja, posebno u dijelu smanjivanja vanjskog prostora od 30 posto koji će posebno pogoditi ugostitelje u samom centru grada. Već dva mjeseca upravo se zbog ovog dijela nove komunalne odluke, ali i još nekih njenih detalja vrši medijski pritisak od strane ugostitelja, a koliko su sami svojim primjedbama na ovu temu sudjelovali u kreiranju Komunalnog reda, ostaje nam tek da vidimo.

“U tijeku je obrada svih pristiglih zahtjeva, nadam se da ćemo već na slijedećoj sjednici gradskog vijeća raspravljati o ovoj odluci. Veliki je broj primjedbi na koje treba obratiti posebnu pozornost“, kaže splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Na neslužbene informacije da nema ljudi koji bi obrađivali zahtjeve gradonačelnik kaže kako to nije točno, ali i da se sam nije miješao u rad Povjerenstva.

“Povjerenstvo radi i radi se na tome, oni su na samom kraju i ja također očekujem izvješće, zadovoljni smo jer je dosta raznih prijedloga koje treba dobro izbalansirati.“

Naravno upitno je da li će gradonačelnik u vijeću imati dovoljan broj ruku za izglasavanje ove odluke, jer su se koalicijski partneri HGS već odavno priklonili ugostiteljima i jasno poručili da u slučaju da dođe do smanjivanja „bašta“ ugostiteljskih objekata, oni odluku neće podržati.

“Nisam o tome raspravljao, mislim da je komunalni red nešto s čime će se većina gradskih vijećnika itekako složiti. Moje službe smo bili vrlo jasni i ponudili se na javnu raspravu, a onda je na vijećnicima da kreiraju kućni red ovoga grada”, kaže splitski gradonačelnik koji je rekao kako je kampanja koju ugostitelji provode već dva mjeseca potpuno legitimna.

“Svatko može reći što hoće, ali šteta što ta kampanja nije bila uperena prije same rasprave, već stiže poslije nje, pa se može protumačiti kao pritisak na nekoga, a on neće uzrokovati nikakve promjene u obradi zahtjeva. Šteta što taj jedan elokventni nastup kojeg pojedinci koriste nisu učinili tijekom rasprave”, poručio je gradonačelnik.

Jasno je kako bi odluka o izglasavanju ove odluke ipak mogla biti u rukama opozicije, što ne bi bilo prvi put da opozicija na taj način spašava HDZ.

“Ja ovo ne gledam kao političku platformu već kao jedan dokument koji je sigurno potreban našem gradu i kojeg će većina vijećnika itekako dobro sagledati i o njemu odlučivati. Na početku mandata sam rekao da računam na sve izabrane vijećnike i oni su meni svi podjednaki. Komunalni red je tekst koji je ponuđen ikojeg oni mogu dorađivati, te ga i takvog donijeti. Na meni je i mojim službama da ga priredimo i mi smo to priveli kraju. Budite uvjereni da će taj dokument izražavati najširu sliku kako rasprave, tako i konzultacija koje smo u posljednjih godinu dana vodili.“

Ako se nova Odluka o komunalnom redu ne usvoji na jednoj od slijedećih sjednica Gradskog vijeća i dalje će važiti stari, kaže gradonačelnik.

Komentiraj