optimizam je glavni

Opara održao nadahnuti govor pa uručio nagradu čovjeku koji je lani naviše zadužio Split

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić oštro se osvrnuo na rad ovog tijela u protekloj godini, odmah nakon što je pohvalio svoje kolege za proaktivni rad.

Dodao je kako u proteklih godinu dana ni ovo gradsko vijeća nije mimoišao politički folklor, ali da se ipak nađe zajedništvo kod gorućih problema. I onda su, kaže Stanišić, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zaribali.

“U vijećnicu je ušao duh u obliku ustaša i partizana, a drago mi je da su nam mediji očitali lekciju napuštanjem sjednice što bi u budućnosti mogao biti putokaz kako reagirati kada se debata nalik našoj bude razvijala ne samo na gradskoj sjednici nego i u Sabornici. Apeliram na sve vijećnike da se suzdržavamo takvih rasprava koji ne služe nikome posebno ne građanima našeg grada”, rekao je Stanišić, ali i dodao kako je nezadovoljan što rad Gradskog vijeća ne prati moderne trendove.

“Nastojat ću raditi na tome da se digitalizira rad i da se uvede elektronsko glasovanje. Smatram i velikim korakom unatrag što smo isključili javnost iz rada vijeća isključujući televizijski prijenos”, dodao je Stanišić.

GALERIJA: Dodjela nagrada Grada Splita

Kao najvažnije teme u budućem radu vijeća istaknuo je odluku o komunalnom redu, sanaciju Marjana, parkirne prostore, a i ove će godine veliki broj djece ostat će bez svog mjesta u vrtiću.

Split je poseban po mnogočemu, po ljepoti po baštini, po arhitekturi, po pjesmi i po sportu, po znanim i neznanim junacima svakodnevice, po ljudima i po našem mentalitetu, rekao je na samom početku svog obraćanja splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

“Poznat je i po splitskoj taštini, po vječitome ronjanju i da je uvijek kontra i da je teško biti prvi u bilo čemu. Ali optimisti nalaze u ljepoti snagu, a u ronjanju izvor energije, a u junacima svakodnevice inspiraciju. Kad su počeli radovi na Karepovcu, a sve nas obavio vonj desetljećima zanemarenog problema koji se gurao pod tapet, po prosvjedima i pritiscima činilo se kao da nećemo dočekati sutra, a vidi danas. Karepovac gotovo saniran, a prizor nevjerojatan. Umjesto plastičnih kesa po granama, gotovo sterilna slika, a jadni galebovi su morali promijeniti blagovaonicu”, kaže splitski gradonačelnik i dodaje da je jednak problem bio i na Žnjanu gdje se prije godinu dana maknuo nered i uveo red.

“Na realizaciji konačnog rješenja se radi po utvrđenom kalendaru i procedurama, ja sam legalist nisam šerif”, poručio je Krstulović Opara, te spomenuo Marjan kako još jedan u nizu gradskih problema koji se već desetljećima gurao pod tepih.

“Nismo tražili alibi za nedjelovanje, djelujemo. Da li smo pobjegli od kostura koji su ispali iz ormara, a koji su teški stotine milijuna kuna, ne. Ne pričamo, ne prijetimo, ne ucjenjujemo, ne svađamo se, ne kukamo nego rješavamo”, kaže splitski gradonačelnik, a spomenuo je i školu Mejaši, Pujanke, koncertnu dvoranu, itakao da se umirovljenicima povećavaju naknade, povećava se vozni park prometa, radi se na pročistaču za vodu, tu su i prometnice.

“Optimisti među nama svetinje ne zapuštaju, oni ih revitaliziraju i obnavljaju, gledaju naprijed i traže rješenje. Ne popuštaju populizmu nego spremno primaju udarce i podmetanja nogu, ne obaziru se na takve prepreke čineći ih tako nebitnima. Optimisti kakvi jesmo, strpljivo ponizno i odlučno postižemo ciljeve i stvaramo uvijete za život i rad. Optimisti među nama znaju da se ništa preko noći ne može napraviti.”

Da je prije bilo više optimizma odavno bi sagledali širu sliku u kojoj je jasno da je ono što je dobro za Split dobro i za Kaštela, Solin, cijelu Dalmaciju i Hrvatskoj, poručio je to splitski gradonačelnik ističući kako je to prepoznala i Vlada koja je prije godinu dana u Splitu potpisala niz ugovora.

“Ovogodišnji laureati branili su Split svojom mudrošću i smirenošću, spriječili su razaranje grada i spasili mnoge živote, gradili grad i razvijali, imali lavlje srce i istovremeno bili ponizni. Bili su optimisti i širili su ga oko sebe svjesni da sami ne mogu ništa”, poručio je splitski gradonačelnik.

Nagrade za životno djelo dobit će poznati antifašist i redatelj Ante Jelaska te posthumno dvojica splitskih HDZ-ovaca bivši gradonačelnik Zvonimir Puljić i arhitekt Vjekoslav Ivanišević.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić dobit će pojedinačnu nagradu, a skupnu Društvo dobrovoljnih darivatelja krvi Promet.

Komentiraj