osuđeno na propast

Opara priča da će smanjiti štekate, ali izgleda da je zaboravio na jednu stvar

Nova odluka o komunalnom redu koja će se na stolu splitskih gradskih vijećnika naći u rujnu već je osuđena na propast. Vijećnici HGS-a, bez čijih se ruku ova odluka neće donijeti, odlučno su rekli ne.

I to samo jednom, a po njima najvažnijem, dijelu odluke o komunalnom redu koja se odnosi na smanjenje prostora za štekate u pojedinim zonama za 30 posto.

Da će se tražiti izmjena ovog dijela komunalnog reda, te da ako se ne promjeni vladajuće neće podržati potvrdio je predsjednik Gradskog vijeća i vijećnik HGS-a Igor Stanišić.

“Ja prije svega ovo nudim građanima, slijedi nam bitka za oteti javni prostor. Građane predstavlja 35 vijećnika, sve koji se bave s time pozivam da u sljedećih 27 dana napišu svoje prijedloge, sudjeluju i poboljšaju ovaj nacrt kojeg smo ponudili. Podsjećam, isto tako da smo prošle godine u trećem mjesecu pustili tekst zajedno s konzervatorskim smjernicama i na njega se javilo 56 ljudi. Od togu su čak dvije trećine bili ugostitelji sa svojim odvjetnicima koji su se bavili samo sa svojim centimetrom štekata. Komunalni red je nešto puno više i stoga ćete usred ljeta raspravljati kada imate izravni impakt svega onog što bi komunalni red trebao riješiti. Izvolite i sudjelujte, građani uključite se, branite grad, imate me na svojoj strani”, poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Odgovorio je i na pitanje hoće li odustati od smanjenja štekati ako koalicijski partneri ne podrže taj segment odluke.

“Živite svoja uvjerenja i promijenit ćete svijet”, pročitao je s boce Jane gradonačelnik. Bio je to savjet koji je dobio od svoga dubrovačkog kolege Mato Frankovića, koji je istaknuo da je grad Split novu odluku o komunalnom redu donio nakon savjetovanja s gradom Dubrovnikom i Venecijom.

“Konačno komunalna odluka u grad Split donosi red. Znate koji je najveći problem bio u Dubrovniku prije dvije godine? Apsolutni kaos i nered u prostoru, nešto što nije poštivalo grad i nešto što nije imalo mjere u prostoru i nešto s čime se treba suočiti direkt, oči u oči i reći da je dosta bilo. Sad ćemo malo razmišljati o gradu, do sada smo jedino i isključivo razmišljali o vašem profitu. I zato mi čvrsto provodimo naše odluke, smanjujemo dodatno javne površine za stolice i stolove za 30 posto kako bi te javne površine dali građanima i posjetiteljima grada na korištenje. Redovno provodimo sankcioniranje svih onih koji se usude kršiti odluke grada čisto iz razloga da nauče da se ne možete igrati s gradom. Grad se mora poštivati bio on Dubrovnik ili Split, jer to jedino uvodi red u prostor”, rekao je Franković i pohvalio svog splitskog kolegu, ali i dao primjer kako se ova komunalna odluka poštuje u Dubrovniku.

“Dubrovnik je godinama imao komunalnu odluku o discipliniranju u kojoj se moglo sankcionirati ugostitelje oduzimanjem stolova i stolova ako neko krši odluku o broju iskoristive površine. Komunalno redarstvo stolove je moglo oduzeti na 7, 15, 30 dana ili trajno. Tu odluku osam godina nitko je od mojih prethodnika nikada nije iskoristio. Ako ste potpisali da koristite 20 kvadrata prostora s Gradom onda ne možete koristiti 25. Mi smo to počeli redovito koristiti i kažnjavati i zove mene moj prijatelj s Pelješca i kaže kako je bio u jednom lokalu na Stradunu i da je izašao sa stolicom malo vani. Konobar ga je odmah upozorio na ovu odluku i rekao mu kako će izgubiti stolove na sedam dana. Nitko ne želi izgubiti stolove u srcu sezone i to je jasna poruka. Ono što sam rekao našim ugostiteljima koje izrazito poštujem jer su generator zapošljavanja je činjenica da ako je svaki od njih uzeo samo 10 centimetara više, i ako ih je dvjesto, jedan do drugog neka stanu pa će vidjeti kolika je to površina. To je cijeli Stradun”, kaže dubrovački gradonačelnik.

Krstulović Opara je dodao kako je upravo to ono što se u Splitu želi postići.

“Komunalni redari lijepi kazne, ali to nije smisao, već da onaj tko na terenu koristi naš javni prostor, bude svjestan da koristi tuđi prostor i da ga ne smije zlorabiti. Da sam konobar upozori gosta da se drži pravila, da dođemo do te točke, a Grad Split je na tome tragu, kao i veliki dio ugostitelja. Oni sami kažu kako samo 15 posto njih zapravo čini problem. A ja im kažem, gospodo izvolite se izjasniti, dovedite svoje kolege u red, bit će nam svima lakše i bit će nam grad uredniji”, kaže splitski gradonačelnik i dodaje kako se nada da će se u javnu raspravu svi uključiti kako bi novu odluku o komunalnom mogli započeti primjenjivati od prvog siječnja iduće godine.

“Idemo u povrat javnog gradskog prostora koji je dugo vremena smatran tuđim i prostorom za otimanje, uzimanje i postao je tuđi, a ne naš. Vratimo ga”, poručio je splitski gradonačelnik.

Komentiraj