novi trend

“Ostaviš tamo pola plaće i jaučeš do iduće”: razgovarali smo sa splitskim mamama o ciframa koje se troše na igraonice i dječje rođendane

Obitelj i par prijatelja, sendviči, sok, smoki, rođendanska torta, igra u stanu ili pred kućom… tako su nekada (prije 20, 30 godina) izgledali dječji rođendani.

Vremena se mijenjaju, a ukorak s tim idu i proslave dječjih rođendana. Danas je eto moderno da djeca rođendan slave u nekoj od igraonica/rođendaonica kojih ima na svakom koraku. Nije to baš jeftin sport, ali ajde, rođendan je jednom godišnje, a za svoje najmilije svaki će se roditelj odreći tisuće do dvije tisuće kuna.

Naravno, kao i sve drugo, mjesto za proslavu rođendana treba osigurati na vrijeme. Nema šanse da ćete tjedan ili dva ranije pronaći slobodan termin (barem ne onaj koji vi želite). Igraonice se razlikuju po tome imaju li animatora ili nemaju, neke osiguraju grickalice i sokiće, negdje možete donijeti sve sa sobom,…

Zanimalo nas je zašto se roditelji danas uglavnom odlučuju za igraonice, što presuđuje u odluci, je li u pitanju činjenica da se ne morate gnjaviti doma ništa pripremati za zabavu koja bi onda mogla potrajati satima.

“U Splitu zaista danas ima mnogo opcija, u zadnjih godinu, godinu- dvije otvoreno je toliko igraonica da skoro svaki kvart ima svoju igraonicu, a neki čak i po dvije. Cijene su vrlo slične, a sve uključuju isto. Naravno, govorimo o paketu za deset djece. Znači, djeca dobiju jumbo pizzu, tortu, grickalice i sokove. Ako imate više od deset djece, plaća se dodatno 40-50 kuna po djetetu, ovisno gdje, a cijene se kreću od 850 do 1200 kuna, znam jer sam nedavno istražila sve žive mogućnosti”, kazuje nam mama 9-godišnjeg Luke.

“Ono što me smeta recimo u igraonicama koje su u sklopu šoping centara jest da nemaju zatvoreni dio za proslavu rođendana, tako da se djeca igraju zajedno s ostalom djecom, bez nekog nadzora, a u nekom momentu teta animatorica samo vikne, ‘ajmo, tko je na rođendanu-tortaaaa’, šta mi se uopće ne sviđa jer ako sam ja to izabrala za mjesto gdje će moje dijete slavit rođendan, onda je to samo za njega, a ne za dodatnih 30 djece koja dođu van toga”, kazuje nam dalje.

Kako nam je kazala sugovornica, ove godine je njezin sin prvi put slavio rođendan van kuće.

“Odvela sam ih u kino i u McDonaldsa, ali u svom vlastitom angažmanu, dakle nisam uzimala nikakve rođendanske pakete, zbog čega sam prošla jeftinije. I dalje mislim da je bolje rođendane organizirati doma. Čak mi neke moje prijateljice koje su i same mame kažu da sam luda, šta ću se gnjavit doma slavit, bolje je u igraonici jer se djeca zabave dva sata, a roditelji za to vrijeme mogu popit kavu u miru. Slažem se ja s tim da sve odradiš van kuće bez gungule, ali da dam 1200 ili više kuna mi je suludo, možda da imam saborsku plaću pa se ne bih mislila”, kroz smijeh će naša sugovornica.

“Nedavno sam bila na jednom rođendanu u jednom splitskom restoranu gdje je bilo 50 ljudi, od toga osam djece. Hrana se posluživala u sljedovima kao na piru, bila je i muzika uživo. Zar je dotle došlo da se rođendani slave ko vjenčanja? Stvarno mi nije jasno, nisam neka nemoderna mama, nego sam razborita mama koja smatra da je dječji rođendan – dječji rođendan, gdje se slavljenik sa svojim prijateljima treba zabavit, da mu bude lijepo, a ne zabava za odrasle do dva ujutro. Nemojmo od dječjih rođendana činit cirkus, neka ostanu dječji, što sama riječ kaže, dječji, nevini, veseli, iskreni, a ne trendi i iskomercijalizirani, djeci treba ostavit ono što je njihovo”, rekla nam je Lukina mama.

“Plati pa se rugaj! Slavimo u igraonici jer je lakše, jer ne moram skakat oko djece, imaju svu animaciju koja je primjerena dobi, a mi roditelji možemo u miru popit kavu. I jer može svaki put na drugom mistu slavit”, kazuje nam mama 7-godišnje Ane.

“Djeca vole skakat, a toliko prostora nemam. Ajde da imam vanka dvor, neki travnjak ili nešto dalo bi se to lipo organizirat, al onda kreću misli – šta ako zapuše, krene kiša… Ove godine smo imali rekordan broj djece, iz vrtića, s treninga, od prijatelja djecu tako da ih se skupilo skoro 30. Pa mi kaže muž, zamisli neka svima dođu oba roditelja, pa to ti je sto ljudi u kući. Tako da smo se opet odlučili za igraonicu, djeca su dva sata skakala, mi smo popili kavu u kafiću, pojeli koji kolač, a nisam morala kasnije kupit po stanu igračke, hranu i sve ostalo. Puno ćeš potrošit i kući, ovako daš tamo pola plaće i jaučeš do iduće”, pojasnila nam je svoju odluku mama 6-godišnjaka i 3-godišnjakinje.

Komentiraj