trajat će do 2. siječnja

Otvoren je Advent u Splitu

Svečanim paljenjem prve adventske svijeće, te spektaklom na ledu koji su priredili članovi klizačkog kluba Zagrebačke pahuljice u Đardinu otvoren je Advent u Splitu – Zimski akvarel koji će trajati sve do 2. siječnja.

Bogati program u Đardinu nastavlja se uz nastup dječjih zborova, međunarodnih zborova Cro patria, a u Marmontovoj ulici razveselit će vas razigrani program na školici, a za najveseliji početak Adventa zaduženi su Gustafi koji nastupaju na Rivi u 20:30.

“Svake se godine trudimo promijeniti paradigmu Adventa i vratiti ga da bude onakav kakav je bio prije 40-ak godina, okrenuti se prema djeci i obitelji. Ove godine smo se odlučili na Ledenu bajku u Đardinu i vjerujemo da će djeca i ove godine biti zadovoljna, već kad ne mogu u školu, da provedu vrijeme ovdje na zraku i u lijepom ambijentu, da uživaju u ledu što nije često viđen fenomen na Jadranu. Bit će pretijesno za svu djecu koja će htjeti ovdje doći. Što se tiče broja kućica, nije istina da ih je manje, a ne interesira me uspoređivanja s drugim gradovima, jer smo mi jedinstveni po svemu”, kaže splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Cijeli program Adventa započeo je još jutros koledavanjem po gradskim ulicama i trgovima KUD-a Jedinstvo , što je neizostavan dio tradicije Splita i Dalmacije, Ujedno se i limena glazba prošetala od Đardina do Rive u svom prepoznatljivom stilu. To je tek dio programa koji nas očekuje u sljedećih mjesec dana, kaže direktorica TZ Split, Alijana Vukšić.

GALERIJA: Otvaranje Adventa u Splitu

“Nadamo se da će ova Ledena bajka unijeti toplinu u sva naša srca i pretvoriti nas u djecu koja će uživati u svim ovim radostima koje smo ove godine za njih pripremili. Nadamo se dobrom vremenu za sve klizače i one koji će to tek postati. Važno je napomenuti da su jutarnji termini rezervirani za djecu, škole i vrtiće potpuno besplatno, kako bismo svi mi naučili klizati”, rekla je Alijana Vukšić.

U suradnji s tvrtkom Promet tijekom pet tjedana uvode se i adventske linije u specijalno za tu namjenu brendiranim autobusima koje će vikendom prometovati besplatno. Besplatno će prometovati vlakove i to svake subote i nedjelje na relaciji Kaštel Stari – Split – Kaštel Stari Split- Kaštel Stari.

Ovogodišnji advent u Splitu oživit će i neke nove lokacije, a cilj mu probuditi dječju zaigranost i emociju nekih davnih vremena, kaže Vukšić. Foto korneri na Vidilici i Matejuški , tematski programi tek su dio ponude, a bogata će biti i glazbena ponuda. Posjetitelje Adventa tako će zabavljati Giuliano i Diktatori, Alen Nižetić, Marko Pecotić & band, grupa Vatra i brojni drugi izvođači.

Iako se tijekom cijele godine u Splitu organiziraju humanitarne akcije, one u vrijeme Adventa uvijek su nekako toplije. Tako će se u HNK Split održati humanitarni autorski koncert Tomislava Mrduljaša “Zovem prijatelje svoje” čiji će ukupan prihod od ulaznica biti doniran KBC Split za kupnju uređaja za monitoring vitalnih funkcija Jedinice intenzivnog liječenja Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje čija je suorganizatorica i inicijatorica docentica dr. sc. Sanda Stojanović Stipić.

Komentiraj