borba za marjan

“Ova gradska pluća izbacila su milijune kubika kisika za Tebe, red je da im vratimo nešto sad kad su ranjena”: Društvo Marjan poziva Splićane na učlanjenje

Društvo Marjan, koje djeluje od 1903. godine i jedno je od najstarijih udruženja za zaštitu prirode poziva Splićane na učlanjenje.

Ovih dana je počela sječa stabala u park-šumi Marjan, te će prema njihovim riječima, biti posječeno 20 tisuća borova.

Zabrinuti su jer nisu sigurni hoće li biti zasađena nova stabla, nakon što ih oko trećina bude posječena.

“Dragi prijatelju, draga prijateljice Marjana!

Naša park šuma sad te treba. Sječa ja počela i nestat će trećina stabala na Marjanu, oko 20.000 borova. No, to nije najgore. Najgore je što još uvijek ne znamo hoće li doći nova, zdrava stabla za pošumljavanje. Uvjeravaju nas da hoće, ali… Uvjeravali su nas godinama i kako problema nema, kako se neće graditi na Marjanu, kako je stanje šume zadovoljavajuće (još lani!)… Govore nam to pred našim zdravim očima i vrijeđaju nam pamet.

Društvo Marjan postoji od 1903. i jedno smo od najstarijih živućih društava. Naši stari okupili su se kako bi pošumili i podigli ogoljeli Marjan; sadili stabla, darivali zemlju, gradili putove, vidikovce i vidilice, kamene skaline, igrališta… I nikad nije bilo teško i neizvjesno kao sada.

Zato Te trebamo. Pokrećemo kampanju učlanjivanja kako bismo imali više ruku, mozgova, očiju; kako bismo bili snažniji i uporniji te kako bismo nastavili tradiciju generacija koje su u Marjan uložile trud, ljubav i brigu; i kako bi ja i Ti sutra imali gdje odmoriti dušu i tijelo. Ova gradska pluća izbacila su milijune kubika kisika za Tebe; red je da im vratimo nešto sad kad su ranjena”, navodi se u objavi.

Dragi prijatelju, draga prijateljice Marjana! ???Naša park šuma sad te treba. Sječa ja počela i nestat će trećina…

Objavljuje Društvo MarjanPetak, 15. veljače 2019.

Komentiraj