bitka za djecu

Nakon 15 godina borbe protiv sustava, ogorčeni Splitski roditelji objavili rat Vladi: “Nećemo stati, niti ćemo birati sredstva!”

Splićanin Zoran Mikačić prošlog je tjedna privukao pažnju javnosti lijepljenjem plakata ministra zdravstva Milana Kujundžića uz etiketu “ubojica dijabetičara”.

Bio je to, kako je sam rekao, odlučan čin koji je označio početak borbe za djecu i sve dijabetičare. Splitsko dijabetsko društvo, čiji je Zoran član, također je odlučno svim sredstvima se boriti protiv mogućeg poskupljenja inzulina.

Ivana Matutinović, majka sedmogodišnje djevojčice koja već pet godina uzima inzulin, sastavila je žalbu koju će ovih dana poslati na adresu Ministarstva zdravstva.

“Ovo nije samo borba za našu djecu, nego i sve one koji će u budućnosti oboljeti od dijabetesa. Pustimo li da ovo prođe, svima im umanjujemo šansu za dostojan život i jednakost s njihovim vršnjacima. Mi smo malo tržište i veliki proizvođači se neće olako prikloniti cjeniku HZZO-a, pa postoji šansa da se povuku iz Hrvatske, a naša djeca budu prisiljena uzimati lošije vrste inzulina”, kaže Ivana.

Zoranu i Ivani uskoro se pridružila Suzana Matezić Dragun, adut iz rukava dijabetskog društva, zahvaljujući mnogim pobjedama izborenim tijekom 15-godišnjeg rata kojeg vodi s licemjerjem državnog aparata. Oči su joj krvave, a ruke drhte nakon noći probdijene uz kćerku koja je imala velike oscilacije između visokog i niskog šećera.

Kaže kako uopće nije htjela računati koliko bi novca morala mjesečno više izdvajati za inzulin, jer bi to značilo da prihvaća tu mogućnost, a ona je ne želi i neće prihvatiti.

“To što oni rade je protivno UNICEF-ovoj povelji o pravu djeteta na život, zdravlje, školovanje i jednakost. Naša su djeca nažalost žrtve diskriminacije od strane države, ponekih nesavjesnih profesora, a nerijetko doživljavaju i maltretiranje od školskih kolega. Suludo je da inzulin stave na listu za nadoplatu zajedno s antibioticima i tabletama za kontracepciju. To su lijekovi koji se povremeno uzimaju, dok inzulin našoj djeci znači život. Hitler i Musolini su ubijali šećeraše, nisu im naplaćivali lijek”, ogorčeno će Suzana.

Napominje kako nas Ministarstvo želi vratiti u prošlost, nudeći besplatan inzulin uz hipodermičke injekcije koje su u cijelom svijetu odavno izišle iz upotrebe.

Ovo troje roditelja, kao i ostali iz društva, morali su mnogo toga uskraćivati svojoj djeci kako bi imali dovoljno lijeka i potrošnih sredstava. Strahuju od toga da će uskoro morati birati između slanja djece na fakultet ili kupovanja lijeka. Stoga ne žele da njihova djeca jednog dana moraju uskraćivati svojim obiteljima bilo što kako bi sebi osigurali lijek, koji bi trebao biti besplatan.

“Nije problem samo u inzulinu već u potrošnom materijalu poput trakica za mjerenje šećera. Moja će kćerka uskoro napuniti 18 godina i tad će joj drastično pasti broj trakica koje može dobiti besplatno, što će nam dodatno opteretiti budžet. Mene samo zanima kakva će razlika nastati u njenoj bolesti i njenim potrebama kad postane punoljetna. To je isto dijete s istim problemom i dan prije i dan poslije 18. rođendana”, nastavlja Suzana. Uz žalbu roditelji će Ministarstvu poslati i svoje prijedloge kako uštedjeti umjesto da zakidaju njihovu djecu za lijek koji im znači život.

“Volio bih vidjeti njihove proračune koliko će uštedjeti time što će poskupiti inzulin. Pa ćemo im mi podastrijeti naše prijedloge kako uštedjeti milijarde. Počevši od njihovih suvišnih i preskupih voznih parkova, preko kupovine aviona s Izraelskog vojnog otpada do izdvajanja za mirovine lažnih branitelja. Nećemo stati niti ćemo birati sredstva kako bismo jednom za svagda okončali obezvrjeđivanje života naše djece”, poručuje Zoran Mikačić.

Komentiraj