autohtone namirnice

Paljenjem prve svijeće počeo Gastroadvent: Ove godine u centru pažnje je ružmarin

Svjetlo desetog po redu Gastroadventa i ove godine su u Split donijeli novinari, a prvu svijeću nade upalili su novinari portala. Gastroadvent poznat je po tome što svake godine uključuje po jednu novu, autohtonu namirnicu u svoj jelovnik, a ove godine tu čast je dobio ružmarin.

Od 2010. godine u Splitu se na jedinstveno osmišljeni način obilježava Advent. Svake nedjelje u prosincu pale se adventske svijeće, a čast donošenja svjetla u grad Split pripada novinarima. Adventski vijenci svake se godine izrađuju od namirnica iz mediteranske kuhinje, a brojni splitski restorani u to predbožićno vrijeme u svojim ponudama imaju odabrana adventska jela po popularnim cijenama.

Svake je godine Gastroadvent posvećen nekoj zdravoj namirnici, pa su tako ranijih godina svoj advent imale smokva, maslina, kamilica. Prošlogodišnji Gastroadvent posvećen je bijelom luku odnosno češnjaku čiji sumporni spojevi sprječavaju razvoj bakterija, gljivica, plijesni, oslobađaju organizam toksina, a čudesne moći bijelog luka povezali smo s moćima termalnih sumpornih voda koje su nekada bile najvažnija zaštita od zaraza i epidemija, zdravlje bolesnima i olakšavanje tegoba starijima, a ovu godinu tu čast je dobio ružmarin.

Posebnost ovogodišnjeg Gastroadventa je i po tome što su se u njegovu organizaciju uključile i dvije srednje škole, splitska Turistička koja im je napravila prezentaciju i marketing, te kamenoklesarska škola koja je ove godine bila zadužena za izradu adventskog vijenca.

GALERIJA: Paljenjem prve adventske svijeće počeo Gastroadvent

“Već desetu godinu ostavljamo naš trag i nadamo se da drugi prate naše tragove. Trag ostavljaju ugostitelji i novinari koji prenose informaciju o mediteranskoj prehrani. Tu su i dvije srednje škole koje su dale mladenački duh cijelom događaju. Ovogodišnji Gastroadvent posvetili smo ružmarinu, koji je znanstveno dokazan kao najsnažniji antioksidans i to baš zbog spojeva koji se nalaze u ekstraktu ružmarinovog ulja. Smatra se da je to jedina namirnica koja može mijenjati DNK strukturu koja je izmijenjena utjecajem ultraljubičastim zracima. A nije ni čudno jer baš ružmarin uspijeva na kamenitom tlu koji je devedeset posto kalcijev karbonat, jednako kao i kamen od kojeg je napravljen ovogodišnji adventski vijenac. On trpi jako visoke temperature i kaže se kako je to jedina namirnica koja miriše na more i borove i donosi taj posebni ugođaj u naše domove.”, kaže nam nutricionistica Olja Martinić, organizatorica Gastroadventa.

Adventski vijenac u cijelosti je izrađen u Klesarskoj školi u Pučišćima, od dizajna do izrade u glini, te ručne i strojne obrade samog kamena.

“Spojili smo tradicionalnu i modernu tehnologiju i u mjesec dana uspjeli smo završiti ovaj jako zahtjevan posao”,  kaže nam ravnateljica klesarske škole Kristina Martinić.

Cijeli ovaj događaj promovira domaću eno-gastronomsku priču, ali i adventske običaje, te na taj način produžuje turističku sezonu, kaže direktor županijske TZ Joško Stella.

“Došli su nas podržati i gosti iz Zagreba i Dubrovnika kojima je želja da vide što to mi radimo kako bi iz godine u godinu bili bolji”, kaže direktorica splitske TZ Alijana Vukšić.

Gastroadvent bi se ove godine trebao proširiti i izvan granica Splita, pa će se posljednja adventska svijeća paliti na lokaciji izvan grada, a sve to na inicijativu župana Blaženka Bobana. Lokacija je za sada još uvijek tajna. Naime, adventskom gastronomskom ponudom može se pohvaliti i naša Zagora, pa bi je bilo šteta ne prezentirati turistima.

“Izuzetno sam sretan što je motiv ovogodišnje manifestacije kamen koji je na jedan način prezentirao Dalmaciju diljem svijeta. Kako bi uopće svjetska kultura izgledala da nije dalmatinskog, bračkog kamena. Sjetimo se Bijele kuće, Vatikana, Beča, zgrada u kojima je ugrađen ne samo kamen, već i trud i znoj Dalmatinaca, ma što god drugi o njemu mislili”,  kaže župan Boban.

Komentiraj