dobili nagrade

Pametna plutača, aplikacija za djecu s disleksijom, drugo stomatološko mišljenje: Ovo su najbolje poduzetničke ideje u Splitu

Pametna plutača, aplikacija koja omogućava djeci s disleksijom čitanje, ali i program koji za vaš zubni karton traži drugo mišljenje tek su dio inovativnih projekata koji su se prijavili na natječaj za bespovratna sredstva grada Splita.

Ova tri izabrana su među trinaest prijavljenih i time sebi osigurali 20, 30, i 50 tisuća kuna. Rezultat je to prvog po redu Natječaja za dodjelu bespovratnih financijskih potpora kojeg je početkom studenog raspisao Grad Split, s ciljem stvaranja stimulativnog okruženja za razvoj poduzetnika početnika.

Aplikacija koja olakšava čitanje djeci s disleksijom

Najboljom je proglašena ideja tvrtke OmoLab. Riječ je aplikaciji koja olakšava čitanje djeci s disleksijom i za krajnjeg korisnika je potpuno besplatna.

Aplikacija nudi 52 različita fonta koja, kako kaže, dokazano pomažu djeci s disleksijom pri čitanju. Potrebno je samo preuzeti neku knjigu u digitalnom obliku, a onda si korisnik samostalno može prilagoditi font tako da odgovara njegovim mogućnostima. Pametni je alat u beta fazi i unutar aplikacije imaju sve knjige koje se nalaze u sustavu eLektire.

Ideja pripada voditelju tima Petru Reiću. Njegova žena i kći imaju disleksiju i htio je nešto napraviti kako bi im mogao omogućiti da normalno čitaju.

“Zapravo po prvi put smo promatrali font kao nešto dinamično, nešto što se može prilagoditi jedinstvenim potrebama korisnika. Naime, disleksija je izrazito individualan poremećaj sa širokim spektrom manifestacija i do sada nije bilo alata koji bi se mogli individualno prilagođavati. Ono što moram istaknuti jest da naši alati pomažu, nisu zamjena za stručnu pomoć, jer je disleksija fonološki poremećaj, a ne vizualni. Znači, ono što mi radimo ima limitirani doseg”, kaže Reić i dodaje kako je aplikacija već dostupna od početka studenog, a već je preuzeta od strane 500 korisnika. Njih 187 boluje od disleksije.

Program se razvija već pet godina, kada se započeo okupljati interdisciplinarni tim, a zadnjih godinu dana intenzivno se radilo na samoj aplikaciji.

“Ono što je nama posebno bitno da kroz analitiku aplikacije imamo najveći bazen informacija za buduća istraživanja vezana za ovaj poremećaj”, kaže Reić. Aplikacija je dobila prvu nagradu i 50 tisuća kuna koji će se uložiti u daljnji razvoj aplikacije.

Pametna plutača

Drugu nagradu osvojila je Pametna plutača tvrtke Bonus Nubes koja će omogućiti kontrolu protoka plovila na sidrištima, marinama i nautičkim lukama. Ova ideja osvojila je već brojne nagrade, a za godinu dana mogla bi se naći u Jadranskom moru. Ideju je prepoznalo i splitsko Sveučilište, HAMAG MICRO, županija, ali i Plovput.

“Pametna plutača nudi efikasan nadzor nad pomorskim dobrom, a glavni motiv zašto smo krenuli u ovaj projekt je taj što nedostaje visoko-tehnoloških rješenja koja se bave sa sigurnosti na moru. Naša pametna plutača temelji se na Computer Vision i Artificial intelligence tehnologiji u kombinaciji s hardverom. Ona će moći detektirati nedozvoljeno ponašanje na moru, poput glisiranja, moći će pomagati unesrećenima, vršiti kontrolu plovila u nacionalnim parkovima”, kaže Marijan Čipčić.

Nagrada vrijedna 30 tisuća kuna uložit će se u razvoj prototipa koji bi u budućnosti trebao biti i dobar izvozni proizvod.

“Upravo na to i ciljamo jer prema našim istraživanjima ovakvih ideja nema, tek nešto slično s čime se mjere hidrografski elementi. Upravo ovakvih rješenja nedostaje i na stranom tržištu”, kaže Čipčić.

Dentalna dijagnostika

Treća ništa manje vrijedna inovacija služi za dentalnu dijagnostiku, koja pacijentima omogućava dobivanje potvrđenih dentalnih dijagnoza, a već idući mjesec započeti će se registracija pacijenata i to potpuno besplatno. Testiranja platforme obavljat će se u Splitu, Pragu i Berlinu.

“Pacijenti koji žele dobiti provjerene dijagnoze, preko naše platforme dobiju dijagnozu oko koje se usuglasi pet stomatologa. Sve što treba napraviti je nakon registracije uploadati slike svojih zubi koje im je napravio njihov stomatolog. Nakon toga mi te snimke dajemo stomatolozima koji daju svoje mišljenje i na kraju se kreira jedno izvješće koje im daje točan pregled iskustva i savjeta. Preko nas tako možete dobiti mišljenje najboljeg stomatologa na svijetu”, kaže Tomislav Mamić, ali i dodaje da im je u planu projekt proširiti i na druge grane medicine.

“Već postoje neki upiti, a cijela ideja se zasniva na ideji da je današnja medicinska oprema, pogotovo tehnologija snimanja, toliko uznapredovala da su one postale bolji dijagnostički alat od očiju doktora. Ujedno kada ih digitalizirate njima imaju pristup najbolji doktori na svijetu. Tako dijagnoze tada možete u trenu dobiti iz Amerike”, kaže Mamić.

Nagrade od 10 tisuća kuna dobili su i start upovi inovacija plutajući stambeni modul od tvrtke Regjo consulting d.o.o., startup “EazyOil” za ubrzanje procesa plaćanja na benzinskim crpkama tvrtke Programmer, “Platforma za online iznajmljivanje vozila” od Newton d.o.o Namjera Grada Splita je ovom podjelom sredstava prepoznati najbolje poduzetničke inovacije te istima dati konkretnu podršku i resurse i osigurati daljnji razvoj i put od ideje do opipljivog rješenja koje će Split činiti boljim mjestom za život.

“Ovaj natječaj nam je pokazao koliko se novih stvari razvija u našem gradu, a namijenjen je isključivo splitskim Start upovima. Upravo ovim poticajima razvijat ćemo ovo i dalje i tako nastojati zadržati splitsku pamet u našem gradu. Kreče i razvoj tehnološkog parka, a ovo su prva naša usmjerenja”, kaže Ela Žižić pročelnica Službe za gospodarstvo, obrtništvo i turizam.

Komentiraj