ključni problemi u gradu

Planiranje nove sezone onemogućeno splitskim ugostiteljima: Red se ne može uvoditi bez strategije

Općepoznato je da sva relevantna međunarodna ekonomska i poslovna istraživanja, ljestvice i analize, govore kako su pravna i poslovna nesigurnost prepreka i problem kada je u pitanju pokretanje ili opstanak bilo kojeg posla u Hrvatskoj.

Taj problem navode i brojni strani privatni investitori koji su ovdje pokušali poslovati, a ovih mjeseci toga su itekako postali svjesni u Udruženju ugostitelja Splita.

Naime, splitske gradske vlasti predložile su Plan korištenja površina javnih namjena unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline i time ovaj kronični hrvatski problem i nerazuman način upravljanja javnim poslovima digle na višu razinu. Prema navedenom Planu, promjena poslovnih zakona na državnoj razini više nije jedino od čega morate strahovati. Sada i lokalne vlasti koje žive od proizvodnje i usluga lokalne poslovne zajednice, poduzetnika i obrtnika, pred njih stavljaju nepremostive prepreke.

Pravna nesigurnost u Splitu postala je pravilo koje je protuzakonito i protuustavno utemeljeno u predloženim gradskim odredbama koje će izvan snage stavljati i već potpisane ugovore. Planiranje sljedeće turističke sezone tako je za splitske ugostitelje postalo noćna mora, naglašava Udruženje ugostitelja Split. Nemogućnost postavljanja štekata ili stroga pravila poslovanja uz gotovo diktatorske ovlasti i ogromnu nesigurnost prijete uništenjem i ugostitelja i brojnih radnih mjesta.

Da stvar bude gora, ova je turistička sezona itekako pokazala da je naš turistički rast na klimavim nogama i da se strana konkurencija oporavila i krupnim koracima grabi naprijed. Split kao destinacija osim ljepotom grada i okolice, svoj adut vidi u kvalitetnoj gastronomskoj ponudi koja je posebno bitna u većim destinacijama koje posjećuju turisti željni nečeg više osim sunca i mora.

Upravo urbane cjeline poput Splita pokazale su se ključnima u zadržavanju isplativosti turizma. Svaka zemlja može izgraditi resort na obali. Dioklecijanovu palaču, Rivu i nenadmašni doživljaj splitske urbane jezgre, nikako. Udruženje ugostitelja Split apelira da se gostu i dalje omogući da u njoj uživa paralelno s gastronomskom ponudom bez koje je puni doživljaj nemoguć, a sve počinje sličiti muzeju na otvorenom. Jasna je namjera uvođenja reda, međutim i pri tome se mora očigledno voditi propisima i pravilima. Ono ne može biti nasilno, nepredvidljivo i jednostrano.

Udruženje ugostitelja Split zaključuje da su i hrvatskom, a posebno splitskom turizmu, potrebne jasne i provedive strategije i planovi, nastali suradnjom više sektora koji doprinose zadovoljstvu turista, ali i stanovnika. Puka nada za još jednom dobrom sezonom, uz paralelno postavljanje dodatnih prepreka za ugostitelje, ali i sve druge koji naš turizam žive i obogaćuju ga, a usput zapošljavaju brojne radnike, pokazatelj je nekompetencije nadležnih institucija.

Hrvatska poslovna klima tako postaje izuzetak i u odnosu na razvijeni Zapad i na slabije razvijen mediteranski krug zemalja. I jedni i drugi turizam drže kao kap vode na dlanu, dok je u nas on postao predmet igre birokrata i političara. Kao da nisu svjesni da od turizma i ugostiteljstva žive i oni.

Komentiraj