đir po županiji

Plenković je stigao u Split, kaže da mu je bilo odlično na kavi s Kerumom

Premijer Andrej Plenković danas je u cjelodnevnoj posjeti Splitu, Solinu i Zagvozdu. Plan mu je posjetiti Divulje gdje će pratiti vatrogasnu vježbu “Sigurnost 19” – prijenos slika s terena iz Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon vježbe, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković potpisat će Sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga RH. S pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja Josipom Granićem, potpredsjednik Krstičević potpisat će Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Prvo današnje mjesto posjeta premijera bila je Solinska kava u Majdanu za čije je uređenje Vlada izdvojila oko 1,5 milijardi kuna. Naime, na tom mjestu u planu je realizacija jednog od strateških ugovora potpisanih na prošlogodišnjoj sjednici Vlade u Split u vrijednosti od 24 milijuna kuna, projekt “Jadro – izvor života” za Grad Solin.

Naravno, prvo pitanje novinara premijeru bilo je na temu sastanka premijera gradskog vijećnika i koalicijskog partnera HDZ-a Željka Keruma.

“Odlično, popili smo kavu, razgovarali o svemu što je dobro za Split, sve je bilo dobro”, kazao je Plenković, a netko od okupljenih koji je zvučao kao Kerum dobacio je: “I opet će”.

Premijer je ovom prilikom komentirao i situaciju male Nore iz Omiša koja unatoč obećanjima još uvijek čeka lijek Spinrazu.

“Postoji Povjerenstvo, zauzeli smo da se napravi individualna procjena. Danas imate veliki broj malih pacijenata koji dobivaju ovaj lijek je omogućila ova vlada”, kaže premijer.

“To je točka jedan, a točka dva je da ministarstvo zdravstva ima posebno povjerenstvo koje je donijelo stav da se napravi individualna evaluacija svakog pacijenata i to traje. Odluka o tome da li će neki pacijent koje sada već poimenice znam dobiti lijek nije stvar političke odluke. Ovo je Vlada koja ima 1.4 milijarde kuna u budžetu HZZO za posebnu skupinu lijekova, što je najviše dosada.”

Na konstataciju da to malo znači maloj Nori koja više nema puno vremena dodaje: “Sve razumijem, bio sam u kontaktu i s mamom zadnji put kad sam bio u Splitu, mailom. Odluku će donijeti Povjerenstvo, a čim se ona donese bit će obaviještena i ona i ostali roditelji malih pacijenata. Ono što mi želimo je da odluke budu medicinskog, a ne političkog karaktera.”

Na tapet su došli i izbori za Europski parlament, jer posljednji podaci govore da HDZ u stopu prati kolege iz SDP-a s troškovima kampanje. Postavlja se pitanje da li je to Vlada ubacila u treću brzinu.

“Ne, mi radimo normalan posao, možete otići na web stranice vlade i zbrojiti kad smo na terenu, mi smo stalno na terenu, ako niste na terenu ne možete reći da radite za svaki dio Hrvatske, a moja je politika snažno partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave. Kao što radimo ovaj tjedan, tako smo i prije mjesec dana, dva, tri, pet i radit ćemo i dalje”, kaže premijer.

Komentiraj