Počelo čišćenje grada od grafita, kažnjavat će se i vlasnici pasa koji ne skupe njihov izmet

Započela je akcija “Čist grad, čist obraz” tijekom koje će se aktivno provoditi čišćenje grada od glomaznog komunalnog otpada, bojat će se fasade, a vodit će se i dodatno računa o čišćenju za kućnim ljubimcima.

Zaštitni znak kampanje je kapetan Škofaca, a akciju je započeo splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i to bojanjem fasada na prostoru Splita 3.

Kampanja je znakovito započela pet minuta do podne.

“Grad je čist, ali mora biti još čišći. Sada je vrijeme kada se preuređuju apartmani i ogromne količine smeća odgovorni građani stavljaju na prava mjesta, a oni neodgovorni bacaju na javne površine. Primijetili smo i jako puno otpada od kućnih ljubimaca, što nije zdravo niti lipo za vidjeti, kako nama tako i našoj djeci koja se igraju na igralištima. Škovaca ima na sve strane i sigurni smo da gradske službe ne mogu sve, ovdje su nam građani itekako potrebni. Upravo zbog toga je ova kampanja koja će trajati onoliko koliko treba da se shvati da je ovo veliki novac koji se izdvaja za čišćenja grada. Kada shvatimo svi da možemo imati čist grad i da imamo čist obraz kampanja će i završiti”, kaže gradonačelnik Krstulović Opara.

“Čišćenje fasada bit će također jedan od prioriteta. 2009. godine sve fasade su bile očišćene, ali ne govorimo o grafitima koji su umjetnost. Imamo škrabotine koje želimo prebojati i pozivamo i građane da sami započnu uređenje svojih fasada. Kao što operu auto, ujutro se obriju i operu zube, tako i njihova kuća i okućnice moraju biti uredne. U nekoliko navrata smo pozvali vlasnike zgrada i predstavnike institucija koje rade u tim zgradama i dva puta smo tražili da urede svoja pročelja, neki su to učinili, neki ne. Imamo i za to kazne i vrlo brzo će komunalni redari izaći na teren, prvo utjecati edukativno, promotivno, a potom kad bude potrebno i represivno”, kaže splitski gradonačelnik i dodaje kako su kazne do 3000 kuna.

Na primjedbu novinara da će za održavanje fasada čistim građani morati plaćati zaštitare, gradonačelnik odgovara: “Vrlo dobro znamo tko u našem susjedstvu uređuje apartman pa baci bojler ispred vrata i ostavi pločice u portunu”.

Dodao je i da se u prošloj godini samo za čišćenje stare gradske jezgre iz gradske blagajne izdvojilo 27 milijuna kuna, a 2012. godine 12 milijuna.

“Moramo očistiti javne površine i održati ih čistima, a moramo i očistiti nelegalne deponije krupnog komunalnog otpada i građevinskog otpada, te spriječiti njihovo ponovno nastajanje. To je zadatak komunalnog redarstva u suradnji s gradskim kotarevima i mjesnim odborima, ali i s gradskim komunalnim tvrtkama”, kaže Damir Ordulj, pročelnik odjela za komunalno gospodarstvo grada Splita. Dodaje i kako će se tijekom akcije očistiti i prebojati pročelja zgrada.

“Nositelj aktivnosti je također komunalno redarstvo u suradnji s gradskim kotarevima, ali i s direktorima upraviteljskih kuća i ravnateljima škola, vrtića i drugih javnih ustanova. Treći smjer ove akcije je edukacija, ali i nastojanje da se drže odlike o komunalnom redu vlasnici pasa”, kaže Ordulj i naglašava, pas mora biti čipiran i na povodcu, a izmet se za njim obavezno mora kupiti.

Za tu namjenu podijelit će se posebne kesice i lopatice po kotarevima, a bit će i postavljene dodatne kante. Do sada su podijeljene kazne za oko 90 vlasnika pasa koji nisu kupili za svojim ljubimcima, od 500 do 1000 kuna.

“Bilo bi idealno da imamo kante svako malo, ali nemamo ih, a to ne znači da ako ih nema da izmet možete ostavljati na cesti.”

Od 02. svibnja aktivno će se započeti odvoziti glomazni komunalni otpad, a rješavat će se i građevinski otpad, kaže novi direktor čistoće Ante Aleksić.

“Glomazni otpad treba odlagati na obuhvatu privatne parcele ili na dogovoreno mjesto, a ne na javno prometne površine. Čisto će od početka svibnja započeti i novi način prikupljanja glomaznog otpada. Do sada se jednom mjesečno bilo dogovoreno prikupljanje po deset tura u jednom gradskom kotaru, a sada će se kupiti dva puta mjesečno po 15 tura. Ujedno ćemo glomazni otpad preuzimati po posebnim zahtjevima. Na Karepovcu postoji reciklažno dvorište i svakog dana od 7 do 19 sati građani tamo mogu odložiti glomazni otpad i još 48 vrsta otpada, a ako bude interesa to će se moći raditi i nedjeljom. Ujedno, Čistoća će na svojoj web stranici imati ikonu preko koje će građani moći direktno naručiti preuzimanje glomaznog otpada.”

Grad Split odabrao je koncesionara za građevinski otpad koji će preuzimati isti i predati ga oporabitelju.

Komentiraj