od baleta, do drame i opere

Počinje nova sezona u splitskom HNK: Evo u čemu će sve uživati ljubitelji kazališta

Dvije operne i četiri dramske premijere, od kojih će dvije biti izvedene na Maloj sceni, te dvije baletne i mnoge reprize i koncerti dio su ovogodišnje sezone u Hrvatskome narodnom kazalištu Split koju je na konferenciji za novinare u petak najavio intendant Srećko Šestan.

Predstavljajući nove ravnatelje Drame – Jelenu Bosančić, Opere – Juru Bučevića te Baleta – Ilira Kernija intendant Šestan je rekao kako im je za ovu sezonu poveznica bio “Mediteran s centrom Splita” te da će sezona biti iznimno zanimljiva.

Čestitao je nacionalnom prvaku tog kazališta Ivici Čikešu na županijskoj nagradi koja će mu biti uručena u ponedjeljak.

“Ono što želim posebno naglasiti je da nam je koncertna pretplata izuzetno pala. S obzirom na to da sada imamo ključni problem osnažiti naš orkestar, u ovoj se financijskoj situaciji nisam usuđivao najaviti koncertnu pretplatu i biti odgovoran da se ti programi ostvare. Unatoč tome, bit će vrlo zanimljivih koncerata, a svi dosadašnji pretplatnici će imati popust i prioritet prilikom kupnje karata za koncerte”, poručio je intendant Šestan.

Od opernih premijera na repertoaru će biti opera Giuseppea Verdija Rigoleto te Verdijevi Lombardijci, a u baletnom dijelu publika će moći premijerno pogledati Piazzollu/Stravinskog i Preprodavača (The monger) Baraka Marshalla.

Najviše premijera- četiri u dramskom je programu. Publika će na velikoj sceni moći gledati Lepuricu Ane Prolić i Bambinu Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana.

Na Maloj sceni na programu je Laponija Marca Angeleta i Christine Clemente, koju je režirala Nenni Delmestre, te Povratak Harolda Pintera u režiji Nine Mitrović.

Reprizno će publika moći gledati Malu Floramy, Spliski akvarel, Eru s onoga svijeta, Paralelne svjetove, Kušnju, Umišljenog bolesnika, Kroćenje goropadnice, Ol smo za jedan dan i Čudo u Poskokovoj Dragi.

Na Maloj sceni ponovno će biti odigrane predstave Mala Moskva, Obitelj i Priče iz Vukovara, a reprizirat će se i balet Coppelia, Orašar te Derviš i smrt. Najavljen je i Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta uoči blagdana Svih svetih, koncert hrvatskih božićnih pjesama 21. i 23. prosinca te novogodišnji koncert 28., 29. i 30. prosinca.

Ravnateljica Drame Jelena Bosančić je rekla da je pred njima veliki posao te kako treba “zavrnuti rukave” i dosta raditi. “Treba odbaciti osobnost moći da bismo došli do zajedništva. Ja se neću baviti nikakvom pozicijom osim pozicijom rada i kako nekom svojom energijom i fuzijom pozitive što bolje provesti ovu jako lijepo posloženu sezonu u djelo”, kratko je izjavila Bosančić.

Komentiraj