Pod zvjezdanim nebom u Ljetnom kinu Bačvice započeo 12. Festival mediteranskog filma Split

Premijernim prikazivanjem talijanskog filma “Sitne ribe” nagrađenog Srebrenim medvjedom na posljednjem Berlinaleu te kratkometražnog filma “Dok je trajao Roland Garros” redateljice Snježane Tribuson, koji se prikazuje u sklopu “Ješki”, u prekrasnom ambijentu ljetnog kina Bačvice započeo je 12. po redu Festival mediteranskog filma.

Kao i svake godine, FMFS upravo posebnu pozornost daje kratkometražnom hrvatskom filmu u programu Ješke, koji se prikazuju uoči projekcija vrhunskih dugometražnih naslova, čime njihovi redatelji dobiju rijetku priliku da njihove uratke vidi velik broj gledatelja. Uz to, nije im pružen samo prime time termin već se 15 domaćih kratkiša bori za 12 tisuća kuna, najveću novčanu nagradu koju jedan hrvatski filmski festival dodjeljuje ovom filmskom žanru.

“Kratkometražni film važna je forma kroz koju se profiliraju mlade redateljske snage, ali na žalost nije dovoljno prepoznat pa nakon što se snimi teško ga je distribuirati. Upravo zato je postojanje ovakvih festivala jako važno”, kaže nam redateljica Tribuson.

“Na svu sreću ima nekoliko hrvatskih festivala koji možemo reći vole kratki film, pa je moguće da ih nešto publike vidi, jer čak je i televizija tu jako diskutabilna, hoće li otkupiti film od 25 minuta ili neće. Svaka čast da ovaj festival stimulira upravo ovakvu formu filma”, kaže Tribuson koja se kao prekaljena redateljica i sama prihvatila snimanja u kratkoj formi, što joj je kako kaže došlo kao odmor, ali i odmak od komedije s kojom je često povezuju.

GALERIJA: Započeo je Festival mediteranskog filma Split

“Na ovu formu sam se odlučila nakon što sam pročitala knjigu od Tanje Mravak i shvatila da je napisana kao scenario. Jako mi se svidjela i željela sam je napraviti, prvenstveno stoga što nije bila komedija, a u kratkom filmu mogu napraviti nešto što do sada nisam napravila. Probala sam pa sada neka publika odluči je li to dobro ili ne.”

O kratkoj formi, kako smo već rekli, ovise uglavnom mladi redatelji jer im je to odskočna daska za nastavak rada, a njegovo neprepoznavanje u medijima značajno im otežava život.

“Čuo sam se s mladim redateljima koji se tuže na tretman koji su doživjeli na Hrvatskoj televiziji. Ipak smatram kako moramo podržavati dokumentarni film bio on dugometražni ili kratkometražni i da javna televizija ima obavezu prikazivanja i tih radova da moramo popraviti tu situaciju moramo”, kaže Christopher Peter Marcich novi ravnatelj HAVC-a (Hrvatskog audiovizualnog centra).

FMFS jedan je od rijetkih mjesta gdje za ovakve filmove ima mjesta, a uz to se i nagrađuje s 12 tisuća kuna, najveću novčanu nagradu koju jedan hrvatski filmski festival dodjeljuje ovom filmskom žanru.

“Ovaj festival započeo je entuzijazmom nekoliko ljudi, a ovo je dobar primjer kako nešto iz dobre energije i velike volje i ljubavi može prerasti u nešto što je institucija i službeni početak ljeta u Splitu. Prostor kina Bačvice od prošle godine je drugačija priča, a iako Centar zlatna vrata upravlja ovim prostorom pravna bitka oko njega još uvijek traje. Grad će u njoj ustrajati i štititi interes i kulturno dobro grada, a sasvim je sigurno da će ova kulturna pozornica biti ove godine i bogatija programom kina Mediteran”, obećala je dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš.

U programu 12. FMFS-a, koji tradicionalno otvara sezonu uživanja u filmovima na otvorenom, nalazi se 70 naslova iz 32 zemlje, a pažnju posebno plijene novi filmovi trenutno najpoznatijih francuskih glumica Juliette Binoche (Ona koju zamišljaš) i Isabelle Huppert (Zlatnu mladež), te prava poslastica za publiku, spektakl Loro Oscarovca Paola Sorrentina.

U konkurenciji za najbolji dugometražni film je i posljednji uradak nedavno preminule ikone europske kinematografije Agnes Varde, a ovogodišnji program splitskog festivala obiluje još nizom uzbudljivih trilera i dokumentaraca iz zemalja Mediterana, ali i Južne Amerike i Švedske, koji su nagrade osvajali na najvažnijim međunarodnim filmskim smotrama.

Komentiraj