polako propadanje

Politička situacija u Splitu je očajna, stranke propadaju kao da su borovi na Marjanu

Gdje je nestala politička scena u Splitu?

Već godinu i pol dana od kraja lokalnih izbora čovjek se zapravo može zapitati ima li u Splitu uopće političkih stranaka. To se pitanje moglo postaviti i pola godine ranije, ali su razdori u SDP-u i predizborna kampanja još davali i dojam da se nešto radi. Ali očito je u drugom gradu u Hrvatskoj pravilo postalo da se političari pojavljuju na sceni od kampanje do kampanje, a između njih nemaju što reći.

Nije da se žalimo, jer tko želi slušati obećanja koja uglavnom ne budu ispunjena, ali uz gomile opravdanja zašto se tehnički ili financijski nisu mogla izvesti.

Međutim, ako već uredno primaš plaću ili naknadu u gradskim odborima ili naknadu za rad u gradskom i županijskom vijeću, a taj novac ide iz džepa građana, pa uz sve to i uzimaš članarinu svojim sljedbenicima, onda bi bilo lijepo da opravdaš što to zapravo radiš, jer i mi “opća populacija” to moramo raditi pred svojim šefovima.

Dakle, grad Split je lokalne izbore završio s nekoliko stranaka: HDZ-om, SDP-om, MOST-om, strankom Pametno, HGS-om, HSLS-om i HNS-om. Koliko su u zadnjih godinu dana radili “zna se”. Zaključak – ne mnogo.

HGS – fikus stranka koja radi za vlastite ciljeve

Već je i pticama na grani jasno kako Splićani uglavnom glasaju za Željka Keruma jer tako žele pokazati da u velike stranke više nemaju povjerenja. To rade na vlastitu štetu, jer im se njihov inat već jednom dobrano obio o glavu. U gradonačelničkom mandatu Keruma iznjedrio se križ na vrhu Marjanu i Zapadna obala, oba dva projekta spomenici samom Kerumu, dok je potonji ujedno sagrađen novcem koji je namjenski trebao biti uložen u Karepovac.

Građani od toga nisu napravili previše veliki cirkus jer se Zapadnom lijepo šetati, ali su smetnuli s uma činjenicu da šetnice nikad ne bi ni bilo da Kerumu nije trebalo okretište ispred hotela Marjan.

Kerum sada svake godine na Zapadnoj održi hvalospjev svojim uspjesima, naravno, ne nabrajajući koliko je dozvola gradonačelnik Kerum izdao poduzetniku Kerumu ispod stola.

U ovom mandatu i dalje glume fikuse, još nismo čuli glas niti jednog njegovog vijećnika, Kerum se javlja tek oko rješavanja važnih problema, poput dodjeljivanja nagrada grada ili vrijeđanja gradonačelnika Krstičevića Opare koji mu je vjerojatno kriv i za to što ljeto kasni. O pomlatku ove stranke nećemo trošiti niti slova, nekako sumnjamo da je to uopće fokus ove stranke, koja je prefiks politička izgubila negdje putem, a prije bi se mogla nazvati “obiteljska” stranka.

MOST-ovce u Splitu čine dva člana

Osim Ante Čikotića predsjednika splitskog ogranka MOST-a i Mira Bulja kao županijskog vijećnika postavlja se pitanje postoji li u toj stranci još koji član. Dobro članstvo im čine 20 registriranih članova i 200 – tinjak podupiratelja, koji će status člana dobiti nakon godinu dana.

Dobro, bljesnuo je tu i Josip Markotić, možda ne slavno, jer kada na sjednici gradskog vijeća glasaš potpuno drugačije od svojih stranačkih kolega čini se da si tu kao pojedinac, a ne predstavljaš stranku koja te u to gradsko vijeće i postavila. Ali to je tema za stranačke sjednice, a ne za ovaj članak.

Čikotić veoma agilno brani stavove stranke, iznjedrilo se tu nekoliko dobrih ideja, ali daleko je to od onoga što bi jedna politička stranka trebala predstavljati.

Ponekad se zaboravlja da su u gradskom vijeću i u gradskim odborima postavljeni da donose dobre odluke za građane, a ne da podmeću noge vlasti. Miro Bulj svojim predstavama sve više liči na uličnog zabavljača, iako su mu argumenti ponekad dobri način prezentacije pojede cijelu biti priče, pa umjesto da se stvori imidž borca za pravdu, stvara se slika glasnog bukača koji je protiv svega što stranka na vlasti radi.

Van gradskih i županijskih vijeća nisu puno napravili, a o mladima u ovoj stranci također nemamo što reći, tamo ih niti nema.

“U posljednjih godinu i pol dana organizirali smo nekoliko akcija vađenja krvi i mjerenja šećera za naše građane, a nekoliko puta smo i sudjelovali u čišćenju Marjana kao i zapuštenih površina u gradu, te smo sadili cvijeće. Ujedno smo bojali i išarane zidove uz cestu. Od drugih akcija, možemo naglasiti i kuhanje obroka za beskućnike MOST-a, te kupovanje namirnica osobama slabijeg imovinskog statusa. Mladi ogranak u stranci nemamo, pa nismo mi HDZ”, kaže nam Ante Čikotić.

SDP pokušava konsolidirati svoje redove

Već dvije godine splitski SDP pokušava počistiti nered koji im je ostavio bivši stranački kolega i gradonačelnik Ivo Baldasar, ali i bivši predsjednik stranke Zoran Milanović, članstvo se raspalo, podijelilo u dvije struje, mnogi su i napustili stranku, nije lako pohvatati sve konce.

Na čelno mjesto splitskog ogranka došao je Goran Kotur, sigurno nesvjestan posla koji ga čeka, ali priznajemo, u godinu i po dana stvari su se ipak maknule s mrtve točke. Splitskom SDP-u ćemo u ovom slučaju uzeti u obzir ponovno ustajanje iz pepela nakon raspadanja podružnice i reći ćemo kako je s ovim Euro parlamentarnim izborima krenula konsolidacija.

Podsjetimo na blagdan svetog Duje u svibnju 2016., tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović je zbog obračuna s Baldasarom, dao nalog za raspuštanje splitskog SDP-a. I svih njegovih članova. Oni mu, međutim, nisu ostali dužni. Samo pola njih se poželjelo ponovno učlaniti u SDP.

“Prije nego se raspustila podružnica imali smo nešto više od 1100 članova, privremeni povjerenik Darko Parić uspio ih je vratiti 470, a sada ih imamo negdje oko 700, što starih članova, a dio je i novih”, kazao nam je nam predsjednik podružnice Goran Kotur.

Polako ali sigurno splitski SDP se budi, organizirao je nekoliko zanimljivih tribina, među kojima je i ona o suzbijanju trgovine ljudima, ali je to ipak daleko od onoga što se očekuje od jedne od najjačih stranaka u Splitu. Često im na konferencijama za novinare ruku daju jača zagrebačka imena, poput Mrsića i Ostojića, što im ne pomaže u vjerodostojnosti niti prepoznatljivosti, pa se nadamo da će od toga odustati kada shvate da Splićani trebaju vidjeti svoje ljude za kormilom stranke.

Pametno ne odustaje od svoga puta, iako se nije pokazao najsretnijim rješenjem

Stranka Pametno medijski je najglasnija u ovom nizu, svako malo upozoravaju na probleme u gradu, ali ono što je zamjerka njihovom radu je da rijetko nude rješenja. Upozoravati na nedostatke je odlična stvar, ali ako nemate alternative onda je to upiranje prstom u problem koji ni sami ne znate riješiti. Taktika je to koja se ni do sada nije pokazala kao dobar izbor, ali od nje se nije odustalo. Kada pak daju rješenja ona nisu loša, ali bi trebali naučiti kako je politika igra u kojoj sudjeluju sva djeca na igralištu, a da se pojedinačno ništa neće riješiti. Pa kada ih se i „pro forme“ pozove da sudjeluju u izradi nekih planova od strane vladajućih onda bi to trebali prihvatiti i zasuti ih dobrim idejama koje od stranke koja ima naziv Pametno i očekujemo.

U slučaju da ih vladajući ne prihvate imate savršene argumente za javnost koje vam nitko ne može osporiti.

Ipak ne možemo pobjeći od činjenice da su članovi ove stranke najaktivniji u Gradskom vijeću, da javnosti često ukazuju na probleme koje “opća populacija” niti ne primjećuje, te da imaju kvalitetno podijeljene vijećnike po sektorima koji itekako dobro prouče materijale prije dolaska na sjednice.

Iako su prije dvije godine, kada su na svoju stranu privukli nezadovoljne SDP-ove glasače, bili stranka od koje smo puno očekivali, nisu se makli s mrtve točke. Umjesto da osiguraju sigurnu bazu u gradu Splitu, među glasačima koji ih cijene, oni pucaju na nacionalni nivo, pa ulaze u Amsterdamsku koaliciju, pa izlaze, pa na Europske izbore idu samostalno, pa gube, sve je to nešto što im uopće ne treba.

Kako nam poručuju iz stranke, trenutno broje petstotinjak aktivnih članova, a Forum mladih koji okuplja članove i simpatizere mlađe od 33 godine trenutno broji njih tridesetak. Članovi nemaju članske iskaznice već svoju aktivnost dokazuju uplatom godišnje članarine.

“Pametno djeluje i na nacionalnoj razini, pa tako širom Lijepe naše gdje ima 19 ogranaka koji su zaduženi za lokalne aktivnosti na njihovom području. Također, organiziramo aktivnosti u skladu s našim programom po cijeloj Hrvatskoj poput sudjelovanja u raznim humanitarnim akcijama, organiziranja razno raznih tribina (Razgovori s poduzetnicima, Tribine o zdravstvu, Mladi i obrazovanje i sl.)”, stoji u dopisu stranke Pametno.

HDZ – zna se

O splitskom HDZ-u u posljednje je vrijeme dosta toga napisano, a o njihovom radu najbolje govore posljednji izbori. Mi tu više nemamo što dodati.

Ostali

U gradu Splitu djeluje još stranaka među kojima HNS koji je nakon koalicije s HDZ-om na nacionalnoj razini u cijelosti politički zamro na lokalnom nivou. Naravno protiv partnera ne smiješ, pa je onda najpametnije šutjeti, možda se situacija promjeni kada Srđan Gjurković ponovno uđe u gradsko vijeće.

HSLS je stranka koja da nema Tonča Blaževića ne bi ni postojala. U posljednjih nekoliko godina nisu održali niti jednu konferenciju za novinare, pa se pitamo da li se radi o stranci u kojoj tek jedna osoba radi.

Bolje je to od HSS-a kojeg u Splitu više nema ili HČSP-a koji je nakon odlaska Luke Podruga iz gradske vijećnice izumro, stranke su to pod kojih više ništa u Splitu ne možemo očekivati i uredno smo ih spremili u ropotarnicu povijesti.

Komentiraj