postavljena lanterna

Pomorski fakultet u Splitu proslavio 59 godina postojanja

Pomorski fakultet u Splitu obilježio je 59 godina postojanja i to postavljanjem lanterne koju je za njih izradio Plovput.

Lanterna je simbol svim pomorcima, ali i svima onima koji su napustili domovinu da nađu siguran put kući, kaže dekan Pomorskog fakulteta Pero Vidan.

“Lanterna je znak i svim našim bivšim studentima i svima onima koji su iz domovine otišli ‘trbuhom za kruhom’, da se sigurno vrate. Inače bijela boja simbolizira u pomorskom prometu orijentir i siguran smjer, a lučko svijetlo sigurnu luku.”

A sigurnu luku je na splitskom Pomorskom fakultetu pronašlo 1550 studenta. Ujedno je to jedan od 3 najbolja fakultetu na Sveučilištu koje je po rezultatima prvo u Hrvatskoj. Zavidan je to podatak, ali i dokaz da je pomorsko zanimanje još uvijek zanimljivo mladima. Ujedno pomorci su hrvatski brend, ali i odličan prihod za svaku pomorsku zemlju.

“Pomorci su naš brend, trenutno ih u Hrvatskoj ima 28 tisuća, a oni su dobar izvor prihoda za svaku pomorsku zemlju. Istina neće svi studenti na našem fakultetu ploviti, međutim u vrijeme kada veliki broj naših mladih obitelji odlaze iz zemlje i kada je interes za fakultetom sve manji, čak se i na nekim fakultetima ne mogu ispuniti kvote, Pomorski fakultet je popunio sve upisne kvote.”, ponosan je Vidan, ali i dodaje kako ovaj poziv garantira mladim ljudima da će imati posao. Ipak, pomorski posao je još uvijek “kruh sa sedam kora” i nije lako 6 mjeseci godišnje provoditi na moru bez svoje obitelji.

“Pomorac koji odlazi s fakulteta na brod prepušten je samom sebi, mora se sam čuvati, sam sebi naći posao, jer ne može ići na Zavod za zapošljavanje. On se bori sam za sebe i kao takav brže postiže svoju nezavisnost i nauči se boriti kroz život, te nalazi sve bolje i atraktivnije poslove. ”

Hrvatska je nažalost izgubila svoju flotu te je mladim kadetima postalo dosta teško naći mjesto za kadeturu.

“Ti mladi ljudi na žalost sada moraju sami pronaći svoje zaposlenje na stranim brodovima. Međutim mi surađujemo sa stranim tvrtkama, pogotovo grčkim i preko njih pokušavamo naći prvi posao našim bivšim studentima. Prvo zaposlenje je uvijek teško naći za kadete i asistente, poslije se oni afirmiraju, brodari prepoznaju njihovo znanje i rad i oni uglavnom zadrže svoj posao. ”

A da pomorsko zanimanje nije samo muški posao dokaz su i dvije nagrađene studentice pomorskog menadžmenta Anđela Radić i Tina Sule.

“Pa ovo mi nije bio prvi odabir, već deseti, ali nakon što sam neko vrijeme radila u marini shvatila sam da nisam pogriješila. Ma nije tako da žena na brodu donosi nesreću, ali još uvijek je pravilu odlazak na brod muški posao. Ipak, danas ima sve veći broj žena koje su časnice i strojari, a ponekad čak i brže od muških kolega dobivaju posao, ako pokažu veće znanje i sposobnosti.”- kaže Anđela Radić, a njena kolegica Tina Sule , kćerka pomorca ljubav prema moru naslijedila je od oca pomorca. Sebe u ničemu drugom nije vidjela, pa je pomorski menadžment za nju bio jedini izbor.

Komentiraj