nakon žalbe Tonća Grozdanića

Poništena građevinska dozvola za privremeni autobusni kolodvor na Kopilici

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poništilo je rješenje o uvjetima gradnje privremenog autobusnog kolodvora na Kopilici koje je izdao Grad Split.

Rješenje je poništeno povodom žalbe Tonća Grozdanića, a time su Ministarstvo je poništilo građevinsku dozvolu za privremeni autobusni kolodvor na Kopilici. Međutim riječ je o proceduralnoj pogrešci jer ministarstvo nije odlučivalo o sadržaju žalbe nego samo o tome jesu li stanari Kopilice stranke u postupku.

“Da je Ministarstvo odlučivalo o samom sadržaju žalbe, Grad bi prošao još gore jer se radi o lošem projektu koji sadrži niz nenaklonosti, a koje smo opisali u žalbi. Grad je sam sebi izdao građevinsku dozvolu za privremeni autobusni kolodvor na Kopilici. Stanari su upozoravali da je taj kolodvor nelegalan. Također, smatraju da su oni stranke u postupku. Mi smo u žalbenom postupku u zakonskom roku predali žalbe prvo na prvi stupanj, Grad Split koji nam je odbio legalitet obrazloživši to time da nismo stranka u postupku. U drugom stupnju smo se žalili Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja”, kaže Grozdanić.

Stanovnici Kopilice već odavno upozoravaju da javnost nije upoznata sa zakonitosti projekta Privremenog autobusnog kolodvora u Kopilici.

“Sam naziv projekta nije istinit i ukazuje da Grad Split ne poštuje ili zaobilazi Zakon o gradnji. Grad Split je zatražio ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju postojeće tehničko putničke željezničke stanice. Budući da se radi o izgradnji privremenog autobusnog kolodvora, što su predstavnici gradske vlasti jasno izjavljivali i što je i vidljivo iz projekta, a ne o rekonstrukciji ili izgradnji željeznice što piše u zahtjevu jasno je da se projekt ne zove svojim imenom”, ističu stanari Kopilice.

Grad Split je namjerno i svjesno promijenio ime projekta da bi zaobišao i izigrao Zakon o gradnji, čl. 115.3 i Zakon o željeznici, čl. 72. na koji se pozivaju kod ishodovanja građevinske dozvole.

“Da je Grad Split nazvao projekt svojim pravim imenom izgradnja (privremenog) autobusnog kolodvora ne bi se mogli pozivati na iste niti bi uopće mogli predati zahtjev za izdavanje građevinske dozvole”, kaže nam Gvozdanović

Ova proceduralna pogreška ipak je zabrinjavajuća, jer se postavlja pitanje kako zaposlenici Banovine ne vode računa o ovakvim propustima. Međutim, loše je po stanovnike Koplice ako kod idućeg zahtjeva grad Split definira da stanovnici Kopilice nisu stranka u postupku, što im ne bi formalno dalo pravo uvida u projekt.

Komentiraj