U banovini

PRIMOPREDAJA VLASTI U SPLITU "Naš grad je blokiran! Pozivam čelnike Pametnog, Mosta i sve ostale na suradnju"

Izabrani gradonačelnik grada Splita, Andro Krstulović Opara, preuzeo je dužnost gradonačelnika u Banovini.
 Vladina povjerenica Branka Ramljak koja je svoju funkciju obavljala od 6. travnja ove godine, novom je gradonačelniku zaželjela dobrodošlicu.
“Hvala lijepa svima. Zahvaljujem se Vladi na povjerenju, a pripremila sam i izvješće o svom radu Vladi. Posla ima jako puno i željela bih pohvaliti rad gradskih službenika, osobito pročelnika. Vraćam se na svoj fakultet i svojim studentima. Koliko god obaveza imala, studenti su mi prvi jer su mi oni najveća ljubav. Za svoj grad sam se uvijek spremna žrtvovati. Gradonačelniče, želim vam svu sreću ovog svijeta u svim naumima koje ste zamislili.”
Nakon Ramljak, riječ je preuzeo novi gradonačelnik.
“Zahvaljujem se dosadašnjoj povjernici Vlade na svemu što je učinila za Grad. Moj gradonačelnički mandat obilježit će moja iskrena želja da Split bude grad za sve, to nije floskula. To nije samo obećanje, nego i naše duboko uvjerenje da ga napravimo onakvim kakav treba biti. Pred nama je velik posao. Trebamo premostiti duboke podjele u gradu i izvući se iz gospodarskih poteškoća te riješiti vrtiće i škole, infrastrukturu i ekološku bombu u središtu grada.
Pozivam sve one koji vole ovaj grad, a pritom posebno misli na izabrane gradske vijećnike, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost da na prvo mjesto stave interese svoga grada. Pozivam, stoga, čelnike Pametnog, Mosta, ali i ostale, koji su izrazili želju za konstruktivnim dijalogom i konkretnim doprinosom našega grada, za lomljenje kičme korupciji, za transparentno upravljanje gradom i odgovornost prema građanima, da do 19.lipnja, ponedjeljak, imenuju stručnjake koji će mi se pridužiti u timu koji će izraditi proračun za 2017.godinu. Naš grad je blokiran, nije u potpunosti funkcionalan”, kazao je Opara Krstulović u svom prvom obraćanju kao gradonačelnik grada Splita te nastavio:
“Grad bez proračuna ne može odgovoriti izazovima poput Ultre, prometnog zagušenja, a naš prjevoznik Promet nam je u blokadi. Slijedi nam također opremanje škola poput one na Žnjanu, hitno uređivanje Žnjana za ovu ali i nadolazeću sezonu, jedan je od prioriteta, kao i početak sanacije Karepovca… Očekujem od odgovornih ljudi, izabranih u gradskom vijeću, da na ovom konkretnom prijedlogu i ovom mom pozivu potvrde svoju spremnost na suradnju. Poizvam ih da do ponedjeljka imenuju stručnjake koji će se se podružiti u radnim skupinama za sanaciju Karepovca i za urbanistička pitanja – uređenje Žnjana. Ajmo napridajmo dat sve od sebe za naš Split. Tu snagu ja osjećam i imam! U ovome nema prostora za stranačke i ideološke podjele”, kazao je.
Nakon službenog govora novog gradonačelnika, uslijedila su pitanja novinara. Prvo se odnosilo na saborski mandat:
“Razgovarao sam s g. Tušekom. S danom preuzimanja dužnosti gradonačelnika tražit ću stavljanje u mirovanje mog saborskog mandata i tražit ću razrješenje sa funkcije saborskog odbora za obrazovanje i znanost. Zakon dopušta biti saborski zastupnik i gradonačelnik, ali ja se želim maksimalno i kvalitetno posvetiti svojim građanima,” izjavio je Opara Krstulović.
Odgovarao je i na pitanja vezana za održavanje Ultre. Kazao je kako je to jedan od prioriteta s kojim će se uhvatiti u koštac. Već je razgovarao s čelnicima Hajduka i organizatorima Ultre te je naglasio kako će se festival održati ne samo ove godine, već se nada i idućih pet godina:
“To je izuzetno važan festival o kojemu ovisi uspješnost i rezultat naše turističke sezone. Držimo stvar pod kontrolom.”
 
 

Komentiraj