svađa u banovini

Prkić “ispalio” na Gradskom vijeću: “Drži se da smo štrace i škovace. Može ih biti sram””

Na Marjanu je sve posječeno što je trebalo posjeći, izvijestio je koordinator za Marjan gradske vijećnike, a oni naglašavaju da je posječeno i više od toga, pa i ono što nije trebalo posjeći, a ujedno se pitaju je li sanacija napravljena prema Zakonu o šumama.

“Po njemu svako stablo u šumi mora imati doznaku, a kada se iznese treba imati popratnicu. Zato se postavlja pitanja da li se radilo po pravilima struke ili nije. U Povjerenstvu su se svi stručnjaci evakuirali uz ove ili one izgovore, a ono što je isto poznato je da i ova metoda žičare, ta takozvana stablovna metoda, napravila dodatnu štetu. Kako se nije odvajala deblovina od granjevine, tako se melo sve ispod sebe. Gospodin Grubšić je vozio brzinom hoda pješaka u traku za pretjecanje a grad gradonačelnik i njegov tim su prvo stajali na jednom mjestu, a onda su vozili u suprotnom smjeru”, upozorava SDP-ovac Goran Kotur.

Ante Čikotić iz MOST-a upozorava da nije istina da su uklonjena sva zaražena stabla.

“Ima puno novozaraženih stabla koja nisu uklonjena i imam fotografije koje su snimljene i jučer i jutros , a ostalo je i jedno veliko stablo na prvoj vodi, a ne znam iz kojeg razloga nije uklonjeno. Ono što je meni veliki problem je odnos gradonačelnika prema Gradskom vijeću i mislim da niste svjesni koliko smo u zabludi.. Proračunom je 2019. predviđeno 2 milijuna kuna za potkornjak. Matimi je isplaćeno znatno više sredstava, pa me zanima na temelju čega je to isplaćeno iz proračunskih sredstava kada gradonačelnik može odlučivati o iznosima do milijuna kuna. Matimi, izvođaču radova, je isplaćeno preko pet milijuna kuna. Od početka govorimo da su to trebale biti Hrvatske šume, da smo napravili zakonsku obvezu. Tko garantira da se radovi obavljaju sukladno Zakonu o šumama? Članak 5. ugovora govori da se mora pridržavati spomenutog zakona. Kada se sutra utvrde nezakonitosti, reći ćete da su to vijećnici izglasali. Imamo informaciju da je sudski vještak na Marjanu. Jeste li mu dostavili dokumentaciju? Dajemo novac, a ne znamo jesu li radovi zakoniti. Što je s istragom koju provodi DORH? Ta pitanja ne možete mimoići. Zašto ovdje nije ravnatelj Javne ustanove, zašto nemamo njegovu stranu? 11. ožujka 2019. Inspekcija zaštite prirode je posjetila Marjan i utvrđeno je posječeno više od pola stabala koja nisu doznačena. To se od nas taji.” jasan je Čikotić.

Već pet mjeseci od početka sanacije nemamo nikakvih pisanih izvješća o stanju sanacije Marjana, a sami na svoje oči vidimo kako šuma nestaje i pretvara se u građevnu livadu. Gradonačelnik ne provodi zaključke gradskog vijeća od travnja prošle godine, ne provodi mjere Hrvatskog šumarskog instituta od veljače prošle godine, time je počinio kazneno djelo protiv okoliša i za to treba odgovarati – poručila je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

Tražili su više puta do sada pisane izvještaje, njihovo redovito objavljivanje na web stranicama Grada no do danas ni slova. Tvrde kako je gradonačelnik neprovođenjem zaključaka Gradskog vijeća od travnja 2018. i neprovođenjem donesenih mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja potkornjaka počinio kazneno djelo širenja organizama štetnih za bilje po članku 206. Kaznenog zakona.

“Sramota je što ni na nastavku sjednice gradskog vijeća, pet mjeseci od početka sanacije, nemamo pisanu informaciju o stanju na Marjanu. Ne znamo važne detalje, tko izvodi i nadzire posao, koliko je točno stabala posječeno, koliko se još planira sjeći. Posao se očito ne radi ozbiljno, očekujemo i da se DORH oglasi nakon svojih izvida. Zbog svega ćemo protiv gradonačelnika podnijeti kaznenu prijavu jer je svojim neradom počinio kazneno djelo širenja organizama štetnih za bilje za što ga se može kazniti kaznom zatvora do godine dana”, poručila je predsjednica stranke Pametno i dopredsjednica gradskog vijeća Marijana Puljak.

Njen stranački kolega Nenad Uvodić kazao je da vijećnici nisu dobili materijale za ovu točku dnevnog reda.

“To je nedopustivo jer je ova točna ‘teška’ osam milijuna kuna. Ovo je prevažna tema, mogli ste barem predočiti zapisnike koordinacijskog tijela. Ovdje mi nismo stručni po pitanju šumarstva. Želio bih vam prezentirati ono što se na Marjanu dogodilo. Tamo gdje je ‘žičara’ odradila svoj posao, više ne rastu stabla nego maslačak i tratinčice. Mi smo mislili da je to žičara, no nažalost nije. Na Marjanu se radi o šumskim vučnicama. Teret je oslonjen na tlo i oštećuje ga. Kao grablje dodiruje tlo i oštećuje pomladak šume. Žičara je nešto sasvim drugo”, kazao je Uvodić i upozorio kako treba ovom problemu argumentirano pristupiti, te je izvadio podatke iz službenog glasnika grada Splita, s problematikom Park šume Marjan.

“Znači, naš gradonačelnik je s tvrtkom izvođačem sklopio ugovor za 5 tisuća metra kubnih drvene građe. Iduća objava u službenom glasniku je na iznos od 10 tisuća kubika . Zanimalo me koliko je drvene građe na Marjanu , pa sam zatražio u službenim dokumentima i našao da alepskog bora u razdobljima od 1970. do 1990. i 2008. ima od 16,5 tisuća do 21 tisuću kubika. Onda vidimo da je omjer onih prvih 15 tisuća kubika i ova srednja vrijednost u nekakvom četrdesetogodišnjem razdoblju 76 posto. Zanima me temeljem kojih argumenata i tko je odlučio da će se od 4 bora tri ukloniti”, rekao je Uvodić, ali i podsjetio da je u operativno-dinamičkom planu u kojem su sudjelovale stručne službe grada je navedeno da će se ukloniti oko 30 posto drvne građe, a po proračunima je to daleko više.

“Top je praktički jedno stablo od ranije će ostati tri će se ukloniti, a sada se potpisuje ugovor za dodatnih 10 tisuća stabala za koje nitko ne zna tko je dao uputu. Za sve ovo je do sada grad Split potrošio pet milijuna i 200 tisuća kuna, a za sve se nije tražila suglasnost ovog gradskog vijeća”, poručuje Uvodić.

„Pretraživači daljnje službeni glasnik naiđem na zaključak koji me stvarno iznenadio u kojem s navodi da se daje ovlaštenje za nadzor zaposlenicima javne vatrogasne postrojbe. Moje pitanje je da li su oni kompetentni da vrše nazor i otpremu drvene sječe , jer mislim da bi to trebao raditi ovlašteni nadzor i inženjer šumarstva”, dodao je.

Šteta je napravljena, a do danas vijećnici nemaju pisane dokumentacije, poručuje Goran Kotur.

“Vijećnici su ovdje zadnje šlape, zato nam se ne dostavljaju izvješća, drži se da smo štrace i škovace. Može ih biti sram onih koji nam daju ovakve bajke i usmeno nam se obraćaju. I ja ću sada davati amandmane usmeno pa ću vikati na svakoj sjednici. Pričajte kući, skupite obitelj, bacite na ognjište dvi, tri srdele i pričajte priče, a ovdje dajte nešto pisano. Kako možemo raspravljati kada nemamo ništa ispred sebe i kako se možemo za bilo što pripremiti. Sram vas bilo”, poručio je vijećnik Jakov Prkić.

Komentiraj