prebacili sve na sindikate

Program i novac su spremni, ali prvomajskog uranka neće biti jer je Banovini to teško organizirati?

Tko će organizirati ovogodišnji prvomajski uranak u Splitu, ali i gdje još uvijek se ne zna.

Jedno je sigurno, Savez samostalnih sindikata u tome neće sudjelovati, jer kako kažu, imaju prevelikih organizacijskih stvari oko referendumske inicijative “67 je previše” koja će od 27. travnja do 11. svibnja prikupljati potpise birača za raspisivanje referenduma za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Referendumska inicijativa sastavljena je od tri sindikalne centrale – Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata, a poručuju kako će Prvi maj proslaviti upravo prikupljanjem potpisa i prosvjedno.

“Odlučeno je da će sindikat proslaviti Prvi maj kroz prosvjednu inicijativu, a mi se ne možemo razvući na dvije strane. Ono što Grad od nas traži za organizaciju proslave Prvog maja zahtjeva rješavanje velike papirologije, za što sada nemamo ni vremena ni ljudi. Trenutno rješavamo s MUP-om dozvole i s Gradom suglasnosti za postavljanje štandova”, kaže nam pravna povjerenica SSSH Jagoda Đinđić. Najavila nam je i skorašnju konferenciju za novinare na kojoj će se objasniti njihovi razlozi.

Dodaje i kako ovo nije prvi put da sindikati Prvi maj proslavljaju prosvjedno dok je nekoliko puta samu organizaciju prvomajskog uranka preuzeo na sebe sam Grad. Turistička zajednica zadužena je kao i svake godine za organizaciju zabavnog programa, pa u sindikatu ne vide razlog da se ovo na njih prebacuje, jer je prvomajski uranak i na listi događanja za vrijeme Sudamje.

“Zašto to Grad ne organizira ne znamo, mi bi se odazvali. Ni prostor nije problem, znamo da je Marjan pod sanacijom, ali to se može organizirati i na Prokurativi. Nadamo se da će poteštat napraviti neke poteze jer bilo bi šteta da nemamo proslave Prvog maja”, kaže Đinđić.

Podsjetimo, prošle godine su u Splitu bile dvije prvomajske proslave, jednu su organizirali splitski SDP i Nova ljevica na Peristilu, a s druge strane, Grad je za tradicionalnu proslavu Praznika rada na Marjanu naručio oko 1800 porcija fažola, te osigurao besplatan prijevoz Prometovim autobusima za građane, a TZ je organizirala zabavni program.

Zašto se to ove godine prebacuje na sindikate, još uvijek ne znamo.

Program je spreman, novac imamo, ali Odbor za proslavu blagdana Sv. Dujma – dana grada Splita je na svojoj sjednici odlučio kako proslave neće biti, poručuju nam iz splitske turističke zajednice.

Predsjednik ovog odbora je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je odlučio da je organizacija oko 2000 porcija fažola na nekom od lokacija grada ipak prevelik organizacijski zalogaj za skoro 500 zaposlenika u Banovini.

Samo da podsjetimo, Prvi maja je međunarodni praznik koji se obilježava kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Komentiraj