tijek sanacije

Prva faza borbe protiv potkornjaka na Marjanu završena, posječeno je sve što se trebalo posjeći

Na Marjanu je sve posječeno što je trebalo posjeći, rečeno je tijekom prezentiranja informacije o učinjenom po zaključku Gradskog vijeća u povodu tematske rasprave o suzbijanju potkornjaka u Park šumi Marjan od 16 travnja.

Vijećnicima je prezentiran tijek sanacije, financijski okvir, ali i analiza potrebe restrukturiranja Javne ustanove Park šume Marjan.

“Danas mogu sa zadovoljstvom utvrditi da su radovi na Marjanu gotovi. Prva faza borbe protiv potkornjaka je završena, čitav Marjan je prijeđen, sve je posječeno što je trebalo posjeći, sada nas očekuje jedan monitoring kretanja potkornjaka. Imamo informacije kako je potkornjak u drastičnom padu, još ga uvijek negdje ima, a sada moramo uspostaviti monitoring nakon čega će se nakon ljeta vidjeti kakvo je pravo stanje”, obavijestio je vijećnike koordinator na lokaciji Park šume Marjan Nenad Ružić, te dodao kako je tvrtka Matima za čišćenje Marjana napravila 90 linija žičare.

“Toliko je bilo potrebno da se dođe do svakog dijela Marjana. Posječeno je 12 tisuća 790 kubika drvne mase, što znači 38 tisuća stabala, suhih i zaraženih. U ovom procesu osim Matime projekta su sudjelovali i svi čimbenici koji su sudjelovali u Operativnom planu, među kojima i gradske tvrtke. Sada je u tijeku uspostava šumskog reda na cjelokupnom Marjanu što će trajati 10 tak dana i čišćenje i pranje prometnica. Čistoća će uređivati i glancati putove na Marjanu, a Javna vatrogasna postrojba vršiti monitoring opasnih stabala, odnosno eventualnih grana koje su ostale visjeti, radi opasnosti po prolaznike. To bi s današnjim danom bilo to.”

“Projekt sanacije potkornjaka sastavni je dio proračuna, a sukladno osiguranim sredstvima i provedenom preraspodjelom odabran je izvođač radova tvrtka Matima, dva su ugovora potpisana jedan od 2,6 milijuna kuna i drugi od 5,2 milijuna kuna s PDV-om”, rekao je pročelnik upravnog odjela za financije Dragan Brtan.

“Prema trenutnim projekcijama količina ukupno je fakturirano 6,4 milijuna kuna, međutim s druge strane s obzirom na javni poziv za prodaju drvne mase 2,4 milijuna kuna je proračun grada Splita od prodaje.”

Analizu potrebe restrukturiranja JU Park šuma Marjan vijećnicima je predstavio pročelnik službe za društvene djelatnosti Mate Omazić. On je rekao kako je osnovano Povjerenstvo koje je izradilo dinamički plan aktivnosti rada, a služba za unutarnju reviziju grada Splita izvršit će poslovnu i financijsku reviziju, a izvješće će biti gotovo 1. rujna.

“Od Hrvatskog šumarskog instituta zatražene su izrada analize i strukture poslovanja sličnih javnih ustanova, s prijedlogom plana daljnjeg funkcioniranja JU za upravljanja Park šumom Marjan. Sve će se također dostaviti u rujnu. Povjerenstvo ima rok do prosinca, ali će se Povjerenstvo potruditi da već 15 listopada uputiti potrebe rekonstruiranja JU, ” kaže Omazić, a Alva Peroš koja radi financijsku i poslovnu reviziju kaže kako iz JU još nije dobila potrebnu dokumentaciju, niti na požurnicu. Iz JU doznaje se da je dokumentacija spremna, ali se bez potpisa ravnatelja ne može dostaviti.

Komentiraj