Svih pet dana oni su imali svoje zadaće

Prvi naraštaj kadeta vratio se u vojnu luku Lora: “Stvarno jedno iskustvo koje čovjeka malo i šokira”

Prvi naraštaj kadeta studija vojnog pomorstva vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u Splitu vratio se danas u vojnu luku Lora s prve plovidbene prakse.

Već na prvom zadatku na brodu “Andrija Mohorovičić”, koji je u službi obalne straže, suočili su se stvarnim izazovom. Baratanjem konopima, privez, održavanje brodskih sustava, komandni most i navigacija, sve je to u pet dana intenzivno prošlo 32 dvoje kadetkinja i kadeta.

“Obavljali smo svakodnevne dužnosti gvardije, mornara i bili smo na ispomoći posadi. Stvarno jedno iskustvo koje čovjeka malo i šokira. Vidite neke prizore koje nikada niste vidjeli u životu, ali netko od nas će jednoga dana raditi u obalnoj straži i to će nas čekati u budućnosti, pa uvijek treba biti spreman i na takve stvari”, kaže kadet Petar Vukšić.

Plovidba do južnog akvatorija i nazad bila je vrlo uspješna, svatko je morao proći sve poslove na brodu i prilagoditi se brodu i moru, a onda je pred njima bio pravi izazov i iskustvo; potraga za nestalim nautičarem, nažalost s tragičnim ishodom.

“Svih pet dana oni su imali svoje zadaće, s posadom su odrađivali svaki dan ono što je bilo planirano, a jučer smo imali i pravu akciju traganja i spašavanja na moru, gdje smo u suradnji sa središnjicom iz Rijeke izašli u akvatorij južno od otoka Korčule i pretraživali dodijeljeno područje. Kadeti su s posadom pretraživali vizualno , zaista su sudjelovali u akciji i kako znate na žalost ta je akcija završila tako da smo našli tijelo u moru i predali ga policiji u Korčuli. U svom dugogodišnjem iskustvu vidio sam puno puta kako su naši dragi turisti neoprezni, jer misle da je Jadran malo veća kada, izlaze vani s malim brodicama. Tamo gdje smo bili u Pelješkom kanalu bilo je dosta mora i vjetra, padnu s broda i vrlo je teško tada naći čovjeka živog”, kazao je kapetan fregate i voditelj nastave Slaven Sučević i dodao da su i na ovaj tragičan način kadeti mogli vidjeti koliko je teško biti pripadnik Hrvatske ratne mornarice, a pogotovo član ovakvog broda koji je specijaliziran za traganje i spašavanje.

“Na kraju mogu reći da su kadeti prošli sve što smo predvidjeli, sve su odlično odradili uz manje poteškoće i ovo im je bila dobra priprema za nastavak studija na drugoj godini Vojnog pomorstva.”

Foto: SD

Studij traje pet godina, a nakon svake godine održat će se plovidbena praksa, gdje će studenti moći primjenjivati sva svoja znanja koja su naučili na studiju. Već sada se zna i da će u drugoj generaciji biti više prijavljenih nego je to bilo prošle godine.
U prvu akademsku godinu izvođenja studija upisano je 33 studenata, uključujući i strane državljane. Studijski program Vojno pomorstvo (VP) petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske. Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” sa Sveučilištem u Splitu. Smjerovi studija su Vojna nautika i Vojno brodostrojarstvo.

Nositelj studijskog programa je Sveučilište u Splitu.

Komentiraj