dobitnici nagrada

Publici se najviše svidio francuski film, a nagradu “Ješke” ravnopravno dijele dva kratka filma

Publika 12. Festivala mediteranskog filma Split glavnu nagradu “Udicu FMFS-a” svojim glasovima je dodijelila francuskom filmu “Ona koju zamišljaš” redatelja Safy Nebboua u kojem glavnu ulogu tumači Juliette Binoche.

Najboljim kratkim hrvatskim filmom publika ove splitske manifestacije proglasila je “Dok je trajao Roland Garros” Snježane Tribuson, srednjometražni film s najvišim ocjenama je “Kol’ko god nas noge nose” Renate Lučić, dok je najbolji kratki film iz međunarodne konkurencije portugalski “House of Glass”.

O pobjedniku u programu “Ješke”, u kojem se prikazuju kratkometražni hrvatski filmovi, odlučivao je žiri sastavljen od filmskih profesionalaca iz područja distribucije odnosno kupnje i prodaje filmova: Juan Torres iz španjolske tvrtke Latido Films, zatim regionalni distributer Rajko Petrović iz Five Stars Film Distributiona, te Selma Mehadžić kao predstavnica domaćeg distributera Zagreb Film Festivala.

“Udicu” za najbolji hrvatski kratkometražni film u programu “Ješke” žiri je ravnopravno dodjelio autorima dvaju filma kojima će pripasti po 6000 kuna nagrade, a to su “Stepska lisica” Andrije Mardešića i “Strujanja” Katerine Dude. Posebno priznanje žirija dobio je film “Mačka je uvijek ženska” kojeg potpisuju Martina Meštrović i Tanja Vujasinović.

NAGRADE PUBLIKE

Dugometražni film: “Ona koju zamišljaš”, Safy Nebbou (Francuska)
Hrvatski kratkometražni film “Ješke”: “Dok je trajao Roland Garros”, Snježana Tribuson
Hrvatski srednjometražni film: “Kol’ko god nas noge nose”, Renata Lučić
Međunarodni kratkometražni film: “House of Glass”, Filipe Martins (Portugal)

NAGRADE ŽIRIJA

Hrvatski kratkometražni film “Ješke”:
“Udicu FMFS-a” i novčanu nagradu od 12 tisuća kuna dijele:
– “Stepska lisica”, Andrija Mardešić
– “Strujanja”, Katerina Duda
Posebno priznanje žirija / Special Mention:
“Mačka je uvijek ženska”, Martina Meštrović i Tanja Vujasinović

Komentiraj