aktualni sat

Ružić kaže: Nije se radilo po Zakonu o šumama, sjekla su se stabla bez doznačnih knjižica, nismo mogli čekati da neki birokrata obavi svoj posao

Pitanje Marjana i njegove sanacije postala je glavna tema tijekom aktualnog sata današnjeg Gradskog vijeća, ali i ono što smo očekivali – političko prepucavanje i prebacivanje odgovornosti, iako su realno za stanje na Marjanu svi krivi, i oni koji o njemu nisu dobro brinuli i oni koji su cijelu sanaciju odradili kako su odradili, neprofesionalno.

Predsjednik splitskog SDP-a i gradski vijećnik Goran Kotur tražio je da mu se pojasni odgovor na njegovo vijećničko pitanje koje je izbrisano sa stranica Grada. Naime, u odgovoru JU za upravljanje Park šumom Marjan stajalo je kako je tvrtka Matima imala na raspolaganju za sječu 3958 metara kubnih drvne mase. U izvješću tvrtke STENAVERT stoji da je odvezeno i posječeno 13 195 metara kubnih drvne mase. Međutim u odgovoru JU stoji da ostatak drvne mase nije propisno doznačen, tj. nije ovjeren prema Zakonu o šumama, i Pravilniku o doznaci stabala. Time se jasno vidi da tvrtka Matima kao izvođač radova je protivno Zakonu o šumama posjekla najmanje 9 tisuća 237 metara kubnih drvne mase i to u slučaju da su u sva posječena stabla uključena i ona doznačena.

“Dakle, ukupno preko 26 tisuća stabala je prema odgovoru JU nelegalno posječeno, odnosno preko 7o posto ukupne drvne mase. Tražim odgovor na pitanje za koliko je posječenih stabala tijekom sanacije šume izdana doznaka i popratnica u skladu s Zakonom o šumama i Pravilnikom o doznaci stabala, teretnom listu, popratnici i šumskom redu”, pitao je Kotur.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara odgvoorio je kako je zadivljujuća preciznost Kotura u postavljanju ovog pitanja.

“Unijeli ste strahovito puno terminus tehnikusa, jako puno tehničkih podataka, pri čemu se vidi da ste iznimno visoko upućeni u problematiku što uopće ne začuđuje s obzirom da ste dugo vremena bili na čelu te JU koja je sasvim sigurno jako dobro odrađivala svoj posao zbog čega se mi i danas bavimo s tim neredom kojeg ste ostavili iza sebe. Pitanje koje ste postavili temeljite na osnovu izvješća jedne osobe iz JU, pri čemu ne uvažavate izvješća koja su službena i koja su vam dostavljena, a koja su raspravljena od strane stručnih tijela i samog Stožera civilne zaštite i ne poštujete izvješće stručnog nadzora, jer da to radite onda ne bi baratali brojkama koje ste jako lijepo napisali, stručno naveli, a stručnost ste trebali pokazati dok ste bili na čelu i brinuli o Marjanu”, rekao je splitski gradonačelnik i riječ dao Nenadu Ružiću, koordinatoru sanacije Marjana koji, kako kaže gradonačelnik, čisti nered koji je Kotur ostavio. Istaknuo je kako je Stožer prihvatio izvješće Ružića i nadzora na sanaciji Marjana, ali ne i JU koja se na posljednjem sastanku Stožera nije ni pojavila.

“Ali isto tako JU podatke promptno šalje medijima, a ne struci kojoj bi ih trebala slati”, jasan je gradonačelnik.

“Prvo i osnovno što ću reći jest da su Hrvatske šume cijelo ljeto radile doznake, a da ona dan danas stoji neovjerena. Po tome bi mi cijelo ljeto morali stajati i ne raditi ništa i čekati nekog birokrata da ovjeri te doznačne knjižice da bi mogli raditi po Zakonu o šumama. Ponoviti ću vam po kojem Zakonu mi radimo i to su tri zakona, Zakon o sustavu civilne zaštite, Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda i Zakon o prirodi samo u članku 8. Odgovor je dalo Ministarstvo poljoprivrede u travnju kada je reklo da se Zakon o šumama ne odnosi na ovaj dio, prema tome nikakvi pravilnici iz Zakona o šumama ne dolaze u obzir. Mi smo nastojali poštivati da se to što stručnije odradi, međutim izravna opasnost je tu prisutna i ona ne čeka i ja prvi kao odgvorna osoba ne mogu dozvoliti zaustavljanje radova zbog administrativnih stvari koje stvaraju zastoj u radovima. Nismo se bavili gospodarskom sječom na Marjanu pa da se od nas očekuje da poštujemo Zakon o šumama, mi smo radili borbu protiv potkornjaka. To smo radili na način da smo donijeli Operativno-dinamički plan u kojem nisu spomenute ovjere knjižica, jer je nama bilo bitno da ovlašteni šumarski inženjer utvrdi koje je zaraženo stablo kako bi se ono moglo posjeći i što prije iznijeti iz Park šume Marjan”, poručio je Ružić, ali i dodao kako je JU posjekla 1350 kubika bolesnih stabala prije samog početka sanacije čija debla su ostavljena u šumi, a poručuje ne zna se koliko se insekticidnih mreža nabavilo, kako bi se ta debla pokrila.

“Zakon o šumama, Pravilnici i tako dalje se ne odnose na izravnu opasnost od elementarne nepogode i točka”, jasan je Ružić.

Kotur je konstatirao kako ponovno nije dobio odgovor, ali i dodao kako je Ružić napokon rekao ono na što su svi upozoravali, a to je da se doznake nisu vršile po Zaknu o šumama.

“Ne znam na osnovu koje odluke se ovdje Zakon o šumama ne primjenjuje. Isto tako će u nastavku ove priče biti važne i popratnice o kojima se uopće ne priča. Sada ste javno na Gradskom vijeću priznali kako se sanacija nije obavljala po Zakonu o šumama”, kaže Kotur, ali je i poručio gradonačelniku da je za vrijeme njegovog manadata u JU na Marjanu bilo popratnica doznaka, te da je Marjan dobio šumara, po prvi put je napravljen godišnji operativni plan i sva nadležna tijela dala su na to pozitivno mišljenje.

“Što nadležna tijela kažu na rad gradonačelnika to ćemo tek vidjeti”, poručuje Kotur i dodaje kako doznake nisu bile administrativna forma, već potreba kako bi se znalo koja stabla treba sjeći.

Komentiraj