DNEVNIK BIVŠEG POLITIČARA

Renato Čupić: Bankomati ustaša, četnika i komunista

Prošle godine sam na tematskoj sjednici o komunalnom (ne)redu Gradskog vijeća priložio čak 87 primjedbi na pravilnike, zaključke, uredbe i odluke, a sve vezano uz nered koji nas okružuje. Od čistoće, prometa, štekata, bankomata do kulture.

I vrlo malo toga se primijenilo, a i ono malo što je, opet se ne provodi. Naravno, opravdanja su uvijek ista, a opravdanja zapravo nema. Sve je do volje, želiš li provoditi zakone ili ne.

Vladajući uvijek te sjednice završavaju s “prima se na znanje”, ” naputci za rad”, “smjernice”. Stari trik, a provedba nula.

Najbolje se to vidjelo na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u odgovoru novog šefa komunale Ordulja na pitanje vijećnika o broju kazni za izmet pasa. Nije znao odgovor, ali je znao da se naplaćivalo. Da je samo pročitao izvješće s iste sjednice o radu Gradonačelnika u drugoj polovici 2018. godine našao bi odgovor. Nula. Niti jedna kazna. Bilo je 23 postupanja vezano uz nekorištenje povodca. I pazite, to izvješće Gradonačelniku dostavlja upravo odjel komunale. Ne treba dalje, zar ne?

Bankomat kao spomenik stanja u Grada

Renato Čupić: Prvi vjesnik proljeća u Splitu je – bager

Ima različitih vrsta bankomata. Od onih stvarnih, digitalnih do onih virtualnih, zamišljenih u glavama, ali koji donose puno više od prvih. Uostalom, ovi virtualni koriste javni novac, javni prostor. Onaj koji su platili naši djedovi i bake, očevi i majke, mi. Te virtualne koriste političari, bez obzira na boju, usput puštajući maglu od drugog svjetskog rata na ovamo.

Prošle godine sam plasirao u javnost sliku bankomata s cvijećem na Sv.Duji sa željom da ljudima otvorim oči gdje još nije otvoren nakon rugla u Marmontovoj. I nisam puno pogriješio. Ovaj tjedan su dva instalirana na Rivi, jedan od drugoga udaljeni 50 centimetara pa sam tu instalaciju nazvao “Pusti me proći”, kao prikaz današnjeg Splita. Moderne umjetnosti. Gotovo nemoguće je danas, kad se želite slikati u Gradu, ne imati bankomat u kadru. “Ajme, super ti je slika s bankomatom. Baš je lipo ispao ATM.”

Može li to Grad spriječiti? Naravno da može, ali one naputke sa sjednice iz prethodne godine ne koristi. Točnije, ne želi koristiti. Grad može ograničiti broj bankomata, može podignuti cijenu postavljanja na takvu da nikome ne pada napamet staviti isti, može što hoće. Ali neće.

Tu polako dolazimo do virtualnih bankomata. Virtualnih u našim očima, ali s opravdanom sumnjom da postoje. Nedokazanom sumnjom. Takozvanim “rikvercom”. Ako se svi slažemo da je postavljanje nakaradno i da Grad ima mogućnosti isto riješiti, onda je opravdana sumnja da netko iz interesa to isto koči. “Rikverc” dijeli tu zaradu koja nije mala.

Odluka o radu ugostitelja

Kad već dvije godine ne donosi Odluku o komunalnom redu Grad je kao pokušao donijeti odluku o radu ugostitelja. I nije uspio. Provela se javna rasprava, pristigle su primjedbe, osnovalo se povjerenstvo koje je uključivalo i čelnike kotara. Ograničila se glazba vani do 23.30 sati. Međutim, na Gradsko vijeće stiže odluka koja u sebi sadržava i rad preko cijelog tjedna do 2.00 sata u užoj gradskoj jezgri. To je bio prijedlog ugostitelja o kojem je bilo govora na povjerenstvu, ali je ostao visiti u zraku. Nije pala odluka. Nije pala odluka dok Kerum iz Rima nije zadrečao o koaliciji i opstrukciji rada ugostitelja. Tada je iz zraka palo na plodno tlo. Primilo se. Kao bankomat na pločnik.

Koalicija nikad čvršća

Plenković je strašan diplomat. S lakoćom rješava naizgled velike probleme, a pri tome ima vrlo tanku većinu. Zna pomiriti i Hasanbegoviće i Pupovce i Vrdoljake. A to nije lako. Mislim, lako je kad znaš. Bankomat sve rješava. Ne onaj s pravim novcem. Virtualni. Nije to nelegalno. Samo moralno je loše. Loše je za državu. Toleriraš ponekad ustaše i četnike, bankomate. Nije loša ni plaća od 20.000 kuna u Saboru kao opstanak koalicije. Koje rodbinsko i stranačko mjesto u upravi. Iskusni Pupovac, na vlasti godinama, na ćirilicu opali plakat, a Hasanbegovićevi sljedbenici mu ga išaraju. I eto ti kampanje za jedne i druge. Narod još uvijek pije takve jeftine priče i nakon 25 godina. A kad je bankomat u pitanju, e tu su i Pupovčevi i Hasanbegovićevi zajedno. Na poziv Pape Plenkovića će dignuti ručice. Gotovo vjenčani. “Uzimaš li ti Milorade ručicu Hasana za iduće četiri godine i u dobru i zlu, i u ćirilici i latinici? Da. Naravno da da.”

Novinari na Gradskom vijeću su ovaj put rekli da je dosta toga. Ostavili su vijećnike neka oni sami pričaju malo o ustašama i partizanima.

Naravno, i to u vijeću je samo ješka za narod i naivne političare koji se uhvate za ješku dok bankomat na drugom kraju grada radi 0-24.

Točnije, radi bager u Lori. Ruši jedno ruševno zdanje tvrtke Lora produkt na kojem će niknuti četiri nove zgrade. Arhitektica Marijana Bucat je pronašla i objavila kako je tvrtka Lora produkt Kerumovog županijskog vijećnika iste čestice dobila u pustim prebijanjima stečaja Kerum d.o.o. Međutim i ta Lora produkt je kleknula 2016. godine i krenula u predstečajnu nagodbu koja je i zaključena. U dotu sa zemljištem i nekretninom, Lora produkt je dobila i dug prema Gradu Splitu. Dug od 7,5 milijuna kuna. Dug koji je pokriven zabilježbom na čestici u vrijednosti 5,7 milijuna kuna.

Dajte (n)ovce vukovima

I sad pogledajte situaciju, imamo županijskog vijećnika u toj priči u koaliciji, imamo gradskog vijećnika u toj priči u koaliciji, imamo Grad Split bez kojeg se ništa ne može rušiti ni raditi.

I ruši se. I radit će se. I došli su vijećnici na ovu sjednicu. Nakon što je premijer rekao da nema nikakvih problema. I sam Kerum se nakon toga javio i objavio da gradi u Lori. Kao da je Andri htio natrljati nos “jesam ti rekao”. Kažem vam ja, virtualni bankomat, a vi o ustašama i komunistima.

Jedino na ovoj sjednici Gradskog vijeća nije bilo gradonačelnika koji se sastao prije iste s predstavnicima klubova kako bi objasnio da povlači točku izvješća o svom radu. Pri tome je rekao da ide na terapiju u Zagreb.

Je li to tužno? Tužna za gradonačelnika, tužna za politiku, tužna za Split, tužna za Hrvatsku, tužna za građane. Tužna za te međuljudske odnose.

Čudi li vas da je vlasnik Lora produkta, koja je sad dužna gradu toliku lovu, još i u Nadzornom odboru Parkova i nasada te prima naknadu od gradske tvrtke?

Krug je time u potpunosti zatvoren.

Apsurdna situacija u kojoj su građani na izborima dali svoje (n)ovce vukovima da ih čuvaju. I što je najgore, 25 godina to ne razumiju. Niti će.

 

***Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Splitski dnevnik***

Komentiraj