traže tematsku sjednicu

SDP Split: Za privremeni kolodvor otišlo više od 7 milijuna kn, a naknada umirovljenicima se smanjila za 9 milijuna kn

Gradski odbor SDP-a zatražio je održavanje Tematske sjednice na temu nefunkcioniranja gradske uprave u Splitu. Smeta ih, kažu, nepodnošenje prijedloga proračuna u zakonskom roku Gradskom vijeću, ali i to što je očigledno da se loša politička slika odrazila na rad administracije. Koalicija je na tankim nogama, HSLS je najavio odlazak, te je jasno da će vladajući za izglasavanju proračuna morati nabaviti još koji glas nekoalicijskih vijećnika.

Goran Kotur, predsjednik GO SDP-a Split i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, istaknuo je da je nepokazivanje proračuna u zakonskom roku jasan pokazatelj da gradska vlast ne funkcionira, te da su narušeni međuljudski odnosi i odnosi unutar koalicije.

“Politička se kriza prelila na administrativnu razinu. Poznate su nam sudske presude koje su dovele u pitanje sistematizaciju. Predstavnici Grada Splita otežano komuniciraju s Javnom ustanovom po pitanju Marjana. SDP je uputio zahtjev gradonačelniku da provede nadzor nad djelovanjem Gradskih kotareva Spinut i Bol gdje se sjednice nisu održale duže od 3 mjeseca i gdje ne znamo kako se troši novac po kotarevima. Ne upravlja se gradom nego interesom koalicijskih partnera. SDP će zatražiti potporu sazivanja tematske sjednice Gradskog vijeća na temu gradske uprave. Želimo analizirati stanje i donijeti zaključke. Ova situacija nas upućuje na zaključak da je situacija alarmantna. Primjerice, kod sazivanja Gradskog vijeća ne dostavljaju se materijali. Izgleda da su sitnice, no radi se o velikim problemima. Ovdje se ne radi o raspadu sistema jer sistema nema. Ova koalicija je privremena kao što se grad vodi privremeno. Vidimo na primjeru proračuna da se niti ne priznaju zakonske obveze. Participativni proračun se tek na papiru provodi, no sve se čini da ga  zapravo nema. Kotarevima se dodjeljuju mizerna sredstva i dodatno su se smanjila u 2019. Klub SDP-a je jedni zatražio povećanje decentraliziranih sredstava na 2 milijuna kuna, odnosno za oko 50 posto.”

Danijel Kukoč, županijski vijećnik SDP-a, dodaje da se kriza gradske vlasti se prelijeva na gradska komunalna poduzeća.

” Tobožnji sukob gradonačelnika i Keruma seže još iz izborne kampanje, no ispod stola se trguje raznim privatnim interesima, a to šteti gradu Split. Imamo privid svađe, a zapravo imamo raširenu hobotnicu koja na razne načine kontrolira gradska poduzeća gdje se crpe novci za privatni interes. Imamo gradonačelnika koji ne zna raditi i partnera kojeg isključivo zanimaju privatni interesi. Kolega Tonći Blažević je najavio izlazak iz koalicije pa je na vidiku manjinska vlast. Nemaju dovoljno ruku ako ne kupe vijećnike iz ostalih stranaka. To je koalicija neznanja, a u predizborno vrijeme su obećavali tunele i mostove”, kaže Kukoč i ističe Trogir kao svijetli primjer gdje gradonačelnik prije sastavljanja proračuna obiđe sve mjesne odbore i gradske kotareve. Tamo se okupe građani i izglasaju zahvate koji će se izvršiti u sljedećoj godini na njihovom području.

“Predlagali smo da se decentralizirana sredstva dodijele kotarevima i gdje bi sami građani odlučivali koje bi komunalne radove željeli vidjeti na svom području. U tom smislu će SDP u kotarevima gdje je na vlasti sazvati građane i pitati ih da se izjasne o planovima za komunalne radove. Vidimo da Grad ne uspijeva napraviti zacrtane komunalne radove, izvršava ih tek na razini od 20 do 30 posto, a to znači da se ne obavljaju održavanju prometnica, rasvjeta. Kroz participativne proračune građani bi sami odlučivali u što žele ulagati.”

Joško Markić, gradski vijećnik, dodaje kako u Splitu nema investicija niti značajnijih aktivnosti koje bi ojačale gospodarstvo i povećale zaposlenost.

“Posebno je zabrinjavajući pad rashoda za investicije jer se njima otvara put novim investicijama i stvara ozračje u kojem je dobro poslovati. Podižu se porezna opterećenja građana, a smanjuju socijalna davanja. Proračun stoga nije niti socijalan niti razvojan. On se prenapuhuje zbog promidžbe, a realizacija mu je nezadovoljavajuća. Ne promišlja se dugoročno već ad hoc, parcijalno i nepripremljeno. Odluke se donose temeljem trgovine i privatnih interesa, a uloga građana i nas kao njihovih predstavnika se marginalizira. Troše se i rasiplju naši novci uludo bez ikakvog pozitivnog utjecaja na kvalitetu života u gradu pa je tako za privremeni kolodvor otišlo više od 7 milijuna kn za koje nismo dobili ništa, a naknada umirovljenicima se smanjila za 9.000.000 kn”, kaže Markić.

O tome koliko su realni planovi Gradske uprave govori činjenica da je planirani prihod u Programu građenja u 2019. čak 20 milijuna manji od planiranog, a u 2020. se planira 100 milijuna veći od ovogodišnjeg. Vjerojatno isto zbog promidžbe. Pristupne ceste za POS nisu izgrađene, a čini se da će i uređenje Žnjana značajno kasniti. Značajno su smanjeni prihodi od EU projekata pa su oni na razini manjih gradova i općina.

“Mnoštvo i drugih projekata planiranih za 2019. nije ostvareno. To je pokazatelj da se loše i megalomanski planira, a da je Gradska uprava neučinkovita, nefunkcionalna i troma. Čak i u osudi pritisaka i ušutkavanja civilnih aktivista i udruga”, dodaje SDP-ov gradski vijećnik.

Komentiraj