Split je...

Sedam mjeseci sanacije: Nitko ne zna kakvo je pravo stanje Marjana

Nakon sječe oko 40 tisuća stabala na Marjanu prava situacija vidjeti će se nakon što bude završeno snimanje i analiza stanja od strane Hrvatskog šumarskog instituta. Snimanje je izvršeno posebnim kamerama i bespilotnim letjelicama HGSS-a.

Prošlo je već sedam mjeseci od početka borbe protiv potkornjaka, a kakva je točna situacija na Marjanu još uvijek se ne zna.

„Snimanje je obavio Hrvatski šumarski institut, službenim dronom HGSS-a. Snimanje je trajalo 4 dana i snimljeno je 69 tisuća snimki infracrvenim kamerama, a slike će pokazati stanje vegetacije i nakon toga vidjet će se nulto stanje koje je ostalo nakon sanitarne sječe. Hrvatski šumarski institut će nakon toga napraviti akcijski plan o načinu revitaliziranja Park šume Marjan, kako bi se ona obnovila“, kaže Nenad Ružić, koordinator Radne skupine za Marjan.

Samu sanaciju platit će Splićani, jer unatoč glasnim ponavljanjima splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare da će Marjan biti u rukama grada Splita, a ne države, Grad Split se još nije upisao u Upisnik šumoposjednika kao vlasnik Park – šume Marjan, iako je prije pola godine iz ministarstva poljoprivrede zatraženo da Grad dostavi potrebnu prateću dokumentaciju, međutim to još nisu učinili.

“Grad Split nije upisan u Upisnik šumoposjednika jer podneseni zahtjev nije bio potpun. Do danas nam Grad Split nije dostavio traženu dokumentaciju”, potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju Nikolina Marenić, glasnogovornica u Ministarstvu poljoprivrede.

Naime, bilo je potrebno da iz Banovine pošalju preslik osobne iskaznice odgovorne osobe – zakonskog zastupnika, ponajprije gradonačelnika Krstulovića Opare, punomoć za Javnu ustanovu za upravljanje Marjanom u postupcima upisa u Upisnik šumoposjednika, izvadak iz zemljišne knjige s popisom čestica na kojima je Grad vlasnik, kao i popis katastarskih parcela, te uvjerenje o identifikaciji katastarskih čestica.

Više od 500 zaposlenih i jedna osobna karta, samo su pokazatelj da još nismo otkrili zašto plaćamo zaposlenike gradske uprave. A ta jedna osobna karta dobro bi došla Splićanima, jer bi sanaciju i pošumljavanje vrlo vjerojatno platila država, umjesto da se troši novac iz proračuna koji se mogao upotrijebiti i za neke druge svrhe.

Osam milijuna kuna nije baš mala stavka, a upravo je toliko potrošeno na sanaciju, koliko će se potrošiti na pošumljavanje to tek trebamo doznati, ali sigurno neće biti malo, dovoljno da se asfaltira koja nerazvrstana cesta, uredi koji vrtić i škola. Ali tko smo mi da diktiramo kako grad troši naš novac.

Javnost pak s nestrpljenjem očekuje nalaz sudskog vještaka o kojem se već uvelike priča, a koji navodno donosi podatke kako niti doznačavanje, a niti sječa stabala na Marjanu nisu obavljeni prema pravilima struke.

Ružić ponavlja kako nije posječeno niti jedno stablo koje nije bilo zaraženo ili na trasi žičare kojom su se stabla izvlačila. Šef sanacije uvjerava da nije bilo vremena za svaki zarez jer se zaraza brzo širila.

„Jesu li posječena sva doznačena stabla to je sada pitanje pravilnika po kojem se to radi. Mi smo nažalost bili u situaciji u kojoj nismo mogli čekati, a upravo zato je proglašena opasnost od elementarne nepogode. Više puta sam ponovio da smo se držali Pravilnika i zakona o javnoj nabavi i slično da sanacija do danas ne bi bila ni počela, a do tada bi Marjan već bio gotov, a mi smo ipak, nadam se, spasili Marjan.“

Ono što građani Splita traže jest i da se, osim otkrivanja tko je kriv za ovakvu sanaciju šume koja je očigledno opustošila pluća grada Splita, Park šuma zaštiti i od gradnje.

Ni po tom se pitanju gradska administracija nije puno pomakla s mrtve točke iako je gradonačelnik nedavno jasno rekao; “Dok sam ja gradonačelnik, gradnje na Marjanu neće biti! Točka”.

Ipak, kako bi se to spriječilo nužno je puno više od priče, a izbjegavanje prezentacije dokumentacije vijećnicima gradskog vijeća samo produbljuje sumnju kako se ni tu neće puno napraviti u ovom mandatu gradske vlasti.

Komentiraj