nove ovlasti

Škorić: “Odluka o komunalnom redu stiže do ljeta, redari će vam moći tražiti dokumente”

Radna skupina je završila prijedlog Odluka o komunalnom redu i uskoro će se iznijeti na javno savjetovanje.

Na klupe gradskih vijećnika trebala bi se naći do ljeta, kada se očekuje i njeno usvajanje. Gradske vlasti pozivaju sve građane, ali i stranke da se odazovu savjetovanju i da daju svoje primjedbe, kritike, ali i pohvale.

“Novim izmjenama odluke bolje se regulira i definira Stara gradska jezgra, Institut javne površine mijenja se u javnu namjenu koja je dosta šira i daje komunalnom redarstvu veće ovlasti za djelovanje. Uvjeti i načini dodjeljivanja te površine u zakup do sada se regulirao Odlukom o zakupu, a sada će se donositi odlukom o komunalnom redu”, kaže glavni čovjek splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Ujedno će komunalni redari novom odlukom moći zatražiti dokumente od fizičkih i pravnih osoba što do sada nisu mogli. U određenim situacijama rješenje se može donijeti i bez saslušanja stranke.

Škorić kaže kako se s Odlukom ne kasni jer je Zakon o komunalnom gospodarstvu stupio na snagu 4. kolovoza prošle godine, a rok za usklađivanje je godinu dana od njegovog stupanja na snagu.

I stranka Pametno za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća pripremila je prijedlog Odluke o komunalnom redu, jednako kao i MOST, te će predložiti raspravu o njoj. Prema riječima HGS-ovog Igora Stanišića, ujedno predsjednika Gradskog vijeća Odluka je trebala biti na stolu vijećnika još u rujnu prošle godine.

“Svakako da izmjene Odluke o komunalnom redu treba donijeti, ali treba i ljudima dati vremena za prilagodbu. Zato je odluku trebalo usvojiti još u rujnu prošle godine kako bi početkom godine mogla stupiti na snagu, a ne čekati zadnji tren pred samu sezonu”, kaže Stanišić, ali i dodaje s ni postojeća Odluka nije loša, međutim problem je u tome što se na terenu ne provodi.

“Meni osobno smeta da Facebook stranica Dnevna doza splitskog nereda upozorava komunalne redare na probleme u gradu, a mi imamo 50 ljudi koji su na terenu i koji bi trebali znati što se dešava. Oni bi trebali djelovati i bez prijava građana”, kaže Stanišić, ali i dodaje da aplikacija Gradsko oko, koja je uvedena kao pomoć pri smanjivanju komunalnih problema, nije ništa novo.

“To je već viđena ideja vijećnika Grubišića i Zoričića, ali to nije ništa inovativno. Gradska vlast bi unutar svojih službi trebala imati alate za rješavanje ovakvih problema.”

Upravo ova aplikacija u funkciji je posljednja dva tjedna, a kakve rezultate je pokazala možda najbolje objašnjava upravo prozvana inicijativa Dnevna doza splitskog nereda, koja je na svojoj stranici objavila ovakav osvrt:

“Građani su poslali desetke prijava od čega je rješenja samo jedna (pri čemu se ne vidi kako, al pretpostavljamo da je bubamara učvršćena i nastavlja sprječavati blokiranje pješaka autom prilikom izlaska iz parka na Bačvicama). Ostale dvije oznake riješenih stvari na mapi nisu bile prijave nego pohvale/šale građana na aplikaciju i djelatnike. 10 radnih dana, 1 bubamara. Je li to zbilja tempo kojim planiraju rješavati komunalne probleme građana? Je li tako spor sustav zbilja vrijedan plaćanja aplikacije? Hoćemo li se morati vraćati dosadnom objavljivanju svake rupe? Molimo vas da se uozbiljite!”

Svaki drugi komentar je suvišan…

Komentiraj