Stigao novi aparat

Smanjit će liste čekanja: KBC Split konačno ima dva uređaja za magnetnu rezonancu

U splitski KBC na Križinama konačno je stigao drugi uređaj za magnetnu rezonancu, najnovije generacije. Aparat će u slijedećih mjesec dana biti montiran, krajem veljače bit će pušten u probni rad, a početkom ožujka trebao bi biti u punoj funkciji.

“Aparat koji se sada nalazi na Firulama već je 11 godina u funkciji i na izmaku je snaga s obzirom koliko je dnevno u funkciji. Sada smo dobili najnoviji uređaj tvrtke Siemens.”, potvrdio je predstojnik Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Krešimir Dolić.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od kraja prošle godine, na pretragu mozga magnetom u splitskom se KBC-u čeka oko 16 mjeseci, jednako kao i na magnetnu rezonancu abdomena. Novi uređaj mogao bi relativno smanjiti liste čekanja. Ipak, našoj regiji kojoj gravitira oko 700 tisuća pacijenata treba više od dva magneta koja će uskoro biti na raspolaganju.

Magneti postoje u dubrovačkoj, zadarskoj i gospićkoj bolnici, ali oni nisu ni u kojem pogledu opterećeni poput splitskog koji je jedan od vodećih po korištenju u cijeloj državi.

“Ovo zadovoljava naše minimalne potrebe, ali vjerujem da će se i ovako smanjiti liste čekanja. Ako ga budemo koristili racionalno moći ćemo pružati kvalitetniju uslugu dijagnostike.”, kaže Dolić.

U splitskom KBC-u već godinama upozoravaju kako je potrebno imati dva magneta i to jedan na Križinama, a drugi na Firulama. Da je to točno govori i problem koji je nastao ovoga ljeta kada se jedini aparat na Firulama pokvario, a kako se tijekom ljetnih mjeseci svakodnevno “obradi” 30-ak pacijenata, to je prouzročilo velike probleme jer je uz to na čekanje stavljeno i dvjestotinjak pacijenata koji su ionako duže vrijeme čekali na svoj red.

Pa iako su sada dobili novi MR koji je kupilo Ministarstvo zdravstva uskoro će im nedostajati još jedan jer će se postojeći na Firulama morati rashodovati.

Zanimljivo je dodati kako neke zdravstvene ustanove u Zagrebu imaju i po 11 uređaja za magnetnu rezonancu, što najbolje pokazuje koliko su MR uređaji nepravedno i neravnomjerno raspoređeni u Hrvatskoj. U Splitu bolničke usluge traži i pola milijuna građana, ljeti gotovo i milijun, a do sada je imao jedan MR kao i Gospić koji ima oko 30 tisuća stanovnika.

Komentiraj