nazire li se kraj?

Spaladium Arena: Donesena presuda u korist Grada Splita

Trgovački sud u Zagrebu prihvatio je zahtjev Grada Splita za poništenjem pravorijeka Arbitražnog vijeća Hrvatske gospodarske komore kojom je nametnuta obveza Gradu od 53 milijuna eura prema UniCredit Zagrebačkoj banci i ERSTE banci vezan za izgradnju Spaladium Arene.

“Prije svega vjerovao sam u naš pravni tim i u našu pravnu službu, našeg odvjetnika Krunu Peronju“, kaže splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara komentirajući odluku suda.

“Ne želim dalje komentirati jer je riječ o prvostupanjskoj presudi i vjerujem da će druga strana poduzeti sve ono što bi poduzeli i mi da smo imali drugačiji rezultat. Međutim vjerujem da ćemo naći način da otključamo taj spor koji je teret svima. Nadam se da je ovo i najava ostalih presuda čije repove vučemo duži niz godina i da ćemo sa sustavnim radom kao i do sada imati i u njima uspjeha.”

Dodajmo kako sve strane imaju pravo na žalbu u roku od 30 dana od primitka presude. Je li ovo jedan od prvih koraka za raspetljavanje gordijskog čvora zvanog Spaladium Arena, ali i početak izgradnje tornja arene, još se ne zna.

“Nitko sretniji od mene ako ga vidimo. Razgovarali smo sa svim uključenim stranama, a nakon ove presude će se stvoriti mogućnosti za nastavak razgovora. Nitko sretniji od nas da se birokracija iz grada preseli u taj poslovni centar, ali i Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao i svih onih kojima u centru grada nije mjesto.”

Podsjetimo, banke vjerovnici Sportskog grada TPN su se, pokrenuvši arbitražu na HGK, pozvali na odredbe Ugovora o JPP-u, odnosno aneksa ugovoru, koje predviđaju mogućnost arbitraže u slučaju sporova ugovornih strana.

Splitska radska uprava zastupa stajalište da banke nisu mogle pokrenuti ni arbitražni postupak jer nisu potpisnice Ugovora o JPP-u. I to je jedan od argumenata na kojima je splitska gradska uprava temeljila svoj zahtjev pred Trgovačkim sudom u Zagrebu za poništenjem spomenutoga arbitražnog pravorijeka.

U pravosudnom dijelu raspetljavanja odnosa oko izgradnje Športsko-poslovnog kompleksa LORA vode se, osim rješavanja tužbe Grada Splita pred zagrebačkim Trgovačkim sudom, još dva sudska postupka, od kojih je jedan okončan nepravomoćnom sudskom presudom u korist grada Splita, a na štetu tuženoga Sportskog grada TPN.

Komentiraj