za potrebe beskućnika

Splićani još jednom pokazali veliko srce: Organizirana 19. po redu humanitarna akcija “A di si ti?!”

Devetnaesta po redu humanitarna akcija „A di si ti?!“ , održava se danas, na Trgu Gaje Bulata ispred HNK Split.

Ova akcija koja se prije 19 godina rodila kao ideja o poticanju volonterstva, prerasla je samu sebe i postala jasan pokazatelj koliko su Splićani spremni pomoći. Ujedno je beskućništvo kao društvenu pojavu približila građanima, jasno im stavljajući do znanja da to nije problem koji se treba gurati pod tapet, već nešto što se u današnje doba svima može dogoditi.

„A di si ti?!“ ove je godine okupila 75 organizacija, institucija, škola, građana, a u cijeloj akciji pomagalo je preko 500 volontera.
Akcija koja je postala jedinstvena po svojoj organizaciji započela je davne 2000. godine na Rivi, kaže nam dopredsjednik Most-a Dado Lelas, a ni na kraj pameti im nije bilo da će se stvari ovako odvijati, te da će se akcija tako proširiti da im je prostor ispred HNK postao pretijesan.

„Iako smo mi kroz dvanaesti mjesec imali brojne donacije i akcije, što je svake godine sve više raslo, uvijek nam je bila želja napraviti neku uličnu akciju, ali prikupljanje novca nikada nije bio osnovni cilj. Ne mogu reći da nam novac ne dođe dobro, ali poanta nije bila u tome, već smo htjeli uključiti u volonterizam što veći broj škola i organizacija i progovoriti o beskućništvu, zapravo o temama o kojima se te davne 2000. nije uopće pričalo. Ujedno smo željeli i da naši korisnici vide da nije samo udruga MoSt ona koja stoji iza njih, već da se budi svijest građana“, kaže Lelas i dodaje.

GALERIJA A di si ti?!

„Sredstva koja su prikupljena namijenjena su isključivo korisnicima Prihvatilišta za beskućnike, stavlja se na poseban račun, a koristi se i dijelom za uređenje Centra. S njim uspijemo za Božić podijeliti male jednokratne novčane pomoći, kupi se nešto hrane. Ujedno ta sredstva koristimo i za neke troškove koje oni ne mogu predvidjeti, na primjer za izradu osobnih dokumenata, za povrat u mjesta stanovanja, to su mali jednokratni troškovi koje ne mogu ostvariti putem socijalnih institucija. Naravno koristi nam i za održavanje prostora, u prihvatu je puno ljudi, izmjenjuju se, stalno treba ulagati, tako smo ove godine morali prostor sanirati dva-tri puta i taj novac nam dobro dođe.„

Akcija traje do 14 sati, a ovo je idealna prilika da kupite jeftine poklone za predstojeće blagdane, a uz to ćete i pomoći onima kojima treba.

Komentiraj