nema više vepra

Splićani ogorčeni zbog “uklanjanja” Špira, Facebook preplavile reakcije na ubojstvo vepra

Na Marjanu više nema vepra Špira, “uklonjen” je još 8. siječnja.

Nakon skoro dvije godine od kada smo ga prvi put ugledali, lovci tvrtke Lovtur, ovlaštene da se brinu o divljim životinjama na području Park šume Marjan, morali su ga ukloniti. Nije im bilo lako jer ispostavilo se da je Špiro pametna životinja, koja je imala i zlatnu kljovu i bila bi odlična životinja za rasplod. Ali nakon što je donesen naputak o uklanjanju svih divljih svinja sa zaštićenih područja zbog pojave afričke svinjske kuge, nije postojala nikakva druga mogućnost osim da Špiro plati glavom, kazali su nam iz županijskog Lovačkog saveza.

Smrt popularnog Špira nije lako legla Splićanima. Facebook je preplavljen reakcijama i negodovanjem.

“Danas je Špiro ubijen. Jer je tako reklo Ministarstvo u kojem sjede dijelom i krvnici lovci. Na radiju čujem ponosnu izjavu lokalnog lovca. Bijednici. Špiro je ‘neškodljivo uklonjen’. Čudno da nije serviran lovcima za večeru. Sramota nas je gdje živimo. Adio, Špiro”, poručili su iz udruge Splitske šape.

Reagirao je i Renato Čupić iz stranke Pametno.

“Uzalud moja bitka u Gradskom vijeću, jednostavno te rade redikulom, gledaju u oči i lažu. Na jedno pet sjednica sam upozoravao i tražio donošenje Programa zaštite divljači, sve je pokrenuto još davnog prosinca 2017., tada je donesena Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, ali bez divljači u istoj odluci, na način kako su drugi to rješavali.

Tada mi je rečeno da je pokrenuta izrada Programa zaštite divljači. Na moje stalno inzistiranje tijekom 2018. godine stalni odgovori su bili da je isto poslano ministarstvu i da se čeka njihov potpis. Samo što nije, još od lipnja. Svaki dan će biti. Naravno, lagali su…

Istina je bila da se čekao novi Zakon o lovstvu koji je donesen u listopadu 2018. Godina dana je izgubljena, da bi Špiro u prosincu dočekao naputak ministarstva da ga se ustrijeli. Kao, nije ga se moglo uspavati, provjeriti je li zaražen i premjestiti. Vrh licemjerstva je da je više od godinu dana šetao takav i nikoga nije bilo tada briga je li zaražen. Naravno, ne trebam ni ja biti licemjer. Volim pojesti vepra, ali je red bio da se jadnoj životinji dala prilika u fer borbi, u njegovom staništu. Ovako je to izvedeno na prizeman, licemjeran, balkanski način. Ali to nikoga više ne čudi”, napisao je Čupić na Facebooku.

Smrt vepra s Marjana razočarala je i administratore popularne Dnevne doze splitskog nereda

“Špiro je svojom pojavom pokazao sav birokratski nered u Splitu pa tako dvije godine im je trebalo za uopće donijeti sve odluke koje bi stvorile mogućnost za ikako djelovati.

A nakon dvije godine su ni manje ni više nego ubili bidnu beštiju.

Jer logično da divlja svinja koja nije ni imala kontakta s drugim jedinkama na Marjanu, sigurno je mogla imat afričku svinjsku gripu, a nismo ga sigurno mogli prebacit u ZOO na Marjanu, koji ih je do jučer imao i sad zjapi poluprazan, a onda i testirat ga na gripu i u konačnici pustit negdje u prirodu.

Adio Špiro. Hvala ti šta si pokaza svojim primjerom birokratsku nesposobnost i potvrdio da #SplitJeKurac”, objavili su u svom statusu.

Na vijest su reagirali i brojni drugi Splićani. “Tužno mislim da je bio milijun i jedan način da ostane na životu ali ne najlakśe ga ubiti tako krasnu životinju strašno”, “Prvo Špiro pa ostatak Marjana. Sve će asfaltirat za parking” i “Prvo citiraju tamo nekakav ajmemenistrogi zakon, a onda im žao da ga nisu ulovili i premjestili…pa su ga skoro pa sa vojnim počastima sahranili, radi svih nas koji smo ga, kažu, poštivali…nemam riječi” samo su neki od mnogobrojnih komentara na Facebooku.

Komentiraj