Pohvale Gradu

Splićanke ne kriju zadovoljstvo programom ‘Zaželi sretniju starost’: “Zadovoljna sam poslom, meni je super, stignem sve”

Program „Zaželi sretniju starost“ provodi se već devet mjeseci, a u sklopu njega je u gradu Splitu posao našlo 50 dugotrajno nezaposlenih žena koje pružaju pomoć za 229 korisnika starije životne dobi.

Cijeli se projekt financira iz Europskog socijalnog fonda, a provedba projekta traje 30 mjeseci, odnosno do listopada 2020. godine. Nositelj projekta je Grad Split zajedno sa Centrom za socijalnu skrb Split, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Split i Katoličkom udrugom Lovret za pomoć starijim i nemoćnim osobama.

“Zadovoljna sam poslom, meni je super, stignem sve , svaki dan im dođem kako kome treba, otiđem u doktora u ljekarnu, kuham im i sve što im treba. Čak me zovu i vikendom, imamo prijateljski odnos i falili bi mi”, kaže nam Katica Sikirica, a ni njena kolegica Ana Velemirović ne krije zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu koji joj je nakon višegodišnjeg rada na povremenim poslovima napokon pružio neku sigurnost.

“Brinem se za pet korisnika, zadovoljna sam s njima, osjećam se super, popričamo, obavim sve što treba, stekli smo već neki obiteljski odnos jer mi oni mogu biti roditelji. Baš sam se maksimalno angažirala, sve što im treba učinim, ništa mi nije teško, odem im u doktora, u ljekarnu, u dućan. Meni je ovaj program puno pomogao jer sam dugo bila na birou, pa sam odmah prihvatila sudjelovanje u njemu. Nije mi žao, korisnici mi nisu daleko, možda od kuće deset minuta, prezadovoljna sam s ovim poslom, jer sam sretna što sam uopće dobila posao”, kazala je Ana.

Program „Zaželi“ najveći je projekt Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj, ali je i takva njegova srž, jer uključuje sva tri temeljna prioriteta: zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje; tri stupa koja omogućavaju kvalitetan i uključiv život u zajednici.

“Imamo najavu ministra Pavića da bi se ovaj projekt s obzirom na njegovu kvalitetu i dobru provedbu i nakon dvije godine mogao nastaviti  i da neće biti prekida. Mi smo prezadovoljni jer svaki projekt iziskuje dosta vremena i puno papirologije, te dodatnog angažmana mimo zaposlenih djelatnika, ali ono što je najvažnije je zadovoljstvo krajnjih korisnika što je u ovom projektu jasno svima”, kaže Magda Vrvilo pročelnica upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju.

Zaposlene žene kroz ovaj projekt dobivaju propisanu minimalnu plaću s plaćenim svim doprinosima i naknadom putnih troškova, kao i mogućnost besplatne dodatne edukacije. Plaće se tako kreću od 3.200 do 3.700 kuna ovisno o godinama staža, broju djece i visini putnih troškova.  Kroz projekt su za svakog korisnika osigurana sredstva za čišćenje i higijenu u vrijednosti od 200 kuna mjesečno.
Zaposlenice rade puno radno vrijeme od 7 do 15 sati od ponedjeljka do petka i u kućne posjete dolaze svojim korisnicima ovisno o dogovoru s njima, poštujući njihove potrebe, ali i svoje radno vrijeme.

Uz pomoć pri oblačenju, brigu o  higijeni, korisnicima pružaju  pomoć u socijalnoj integraciji i posredovanju u ostvarivanju različitih prava, a ponajviše  im pružaju podršku kroz razgovore i druženja. Iz te pomoći isključene su sve vrste zdravstvene njega i skrbi jer za to nisu educirane, kao i svi majstorski popravci u kući za koje također nemaju znanja. Također nije predviđeno obavljanje vanjskih poslova kao što je uređenje vrta. Tijekom dvogodišnjeg zaposlenja svim ženama je omogućeno dodatno obrazovanje i osposobljavanje za različita zanimanja za koja iskažu interes u vrijednosti do 7.000 kuna, a sve s ciljem povećanja njihovog zaposlenja i nakon završetka projekta.

Komentiraj