čekanje na brzu cestu

Split će dobiti dvije rampe na Poljičkoj, Opara najavio izgradnju “mosta Svetog Duje”

Brza cesta Trogir- Omiš naći će se u Operativnom programu 2020 godine.

Iako će se dijelovi prometnica koje se uključuju na ovaj glavni projekt započeti graditi u iduće dvije godine, cjelokupni projekt bit će prioritet vlade tek u narednom razdoblju.

“To je veliki projekt, a njegova ukupna vrijednost je nekoliko stotina milijuna eura koji završava s Trajektnom lukom, a pripremamo ga za sljedeći Operativni program. U ovom Operativnom razdoblju do 2020 godine udarni Hrvatski projekt bila je gradnja Pelješkog mosta u četiri faze”, rekao je ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ono što će se realizirati je dio obilaznice oko Omiša za što će se natječaj raspisati do kraja ove godine, a obilaznica TTS- Mravinci natječaj kreće tek iduće godine, priprema se dokumentacija i projekt bi se trebao početi realizirati, kaže ministar Butković. Potvrđena je i realizacija tunela Kozjak, pa župan Blaženko Boban kaže, da neće trebati podizati šatore da se osiguraju sredstva za realizaciju ovog projekta.

“Šator mi je ukrao proračun Republike Hrvatske, jer je s 870 milijuna kuna uvrštena cijela cesta od izlaza Vučevica do D8 uključujući tunel Kozjak. Sutra je već otvaranje ponuda za noveliranje projektne dokumentacije i izradu Studije. Za sada se držimo dinamike i gradnja bi trebala započeti sredinom 2020 godine”, kaže župan i dodaje kako bi se građevinska dozvola trebala ishoditi za 18 mjeseci .

Projekt tunela trebao bi se povezati na most u Stinicama, projekt koji je splitski gradonačelnik Andro Krstulović odlučio realizirati u svom mandatu.

Oparin plan

“Most Svetog Duje kako ga ja volim nazvati je u fazi raspisivanja feasibility studije koja će dati pravi odgovor koliko će on koštati, ali i koji će dati pravi odgovor hoće li on biti most ili tunel. Definitivno jest da tunel kroz Kozjak koji će nas spojiti s A1 na Vučevicu nema nikakvog smisla ako nema spoja na grad Split trajektnu luku”, kaže splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Ono što će se sigurno iduće godine započeti graditi su dvije rampe na ulazu u grad na Poljičkoj cesti. Natječaj za odabir izvođača je u tijeku, a nakon toga će se u dogovoru s gradom krenuti u realizaciju ovog projekta.

“S obzirom na organizaciju poslova, a zbog početka turističke sezone moramo dogovoriti intenzitet radova i režim prometa. Gotovo je sigurno kako će radovi tijekom ljeta biti zaustavljeni, ali će se prije toga započeti s pripremnim radovima koji mogu biti neka pripremna faza”, kaže Josip Škorić iz Hrvatskih cesta.

Ovaj projekt donijeti će veću protočnost prometa upravo na ovoj poziciji gdje se u posljednjih nekoliko godina pokazao dramatičan porast prometa s tri skretanja s D8 prema gradu i Poljičkoj cesti, ističe Škorić.

“Ovaj projekt povezan je s projektom Širine i izgradnjom nadvožnjaka u Solinu , nakon toga Mravinci prema Stobreču, a to su projekti koji će značajno rasteretiti ovaj dio D8 prometnice.”

Izgradnja dviju rampi mogla bi započeti već u proljeće iduće godine.

Komentiraj