plan upravljanja gradskom jezgrom zvan čežnja

Split: Grad bez plana

Kako upravljati starom gradskom jezgrom ali i Dioklecijanovim podrumima, napokon bi se trebalo doznati nakon pokretanje postupka revizija plana upravljanja ovim važnim prostorom.

Ujedno bi i donošenje novog Komunalnog reda riješilo brojne nedoumice, ali njega još uvijek nema na stolovima gradskih vijećnika.

„Revizija Plana je tema koja je tri puta u tri razne administracije bila potezana u ovoj vijećnici, od prvog pokretanja kada je moj prethodnik Ivan Kuret pokrenuo inicijativu i sklopio ugovor sa izrađivačem plana upravljanja starom gradskom jezgrom i Dioklecijanovom palačom prošlo je punih 12 godina. U međuvremenu nismo donijeli plan. Kako bi konačno regulirali to pitanje, a znate da smo u svibnju napravili važni korak jer smo nakon 113 godina upisali smo vlasništvo podruma Dioklecijanove palače. Ovih dana bi trebali regulirati i segmente upravljanja podrumima od strane Muzeja grada Splita čime ćemo započeti i legalno upravljati tim prostorom”, rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Grad Split već 12 godina nema Plan upravljanja starom gradskom jezgrom

Međutim plan upravljanja cijelom starom gradskom jezgrom koji uključuje i Dioklecijanovu palaču i srednjovjekovni dio unutar bedema, još nije donesen. Funkcionira se po dobroj praksi, ona je relativno dobra, ali nije zadovoljavajuća.

Genijalan komentar Zorana Šprajca na tunel ispod splitske luke

„Moji prethodnici su pokušali donijeti ovaj plan, ali oni su se rasplinuli, pa je prvi Solarov plan je pao zbog intervencija kako politike, tako i aktivista, ali i stručnjaka, te je napravljena njegova revizija. Ovaj aktualni dokument koji se počeo raditi 2008 godine, a koji je zamro 2016 godine, a čija je procedura krenula u srpnju 2011 godine, kada su vaši prethodnici donijeli zaključak u kojem se traži da gradonačelnik ponovno osnuje povjerenstvo za izradu nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita, te plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače. Gubilo se strašno puno vremena, a način života u staroj gradskoj jezgri se jako promijenio. Nužno je donijeti komunalni red i Plan upravljanja“, kaže splitski gradonačelnik

Uprava muzeja grada Splita koja upravlja podrumima je pred završetkom Plana upravljanja rizicima, koji je preteča Plana upravljanja podrumima, tako da je jedan proces već započet i prije same revizije.

„Moja nakana je da se sastavi Povjerenstvo koje će pogledati sve dosadašnje planove, napraviti reviziju istih i dati prijedloge kako se uskladiti sa novim zakonskim odredbama, ali i UNESC-ovim uputama”, kaže gradonačelnik i dodaje kako će se voditi i dobrim primjerima, Verone, Venecije i Dubrovnika.

Splitski gradonačelnik ne želi stanare i predstavnike udruga u Povjerenstvu

Branimir Urlić iz stranke Pametno kaže da ga je iznenadila ova točka Dnevnog reda jer je po nekim izjavama gradonačelnika bilo vidljivo da on misli kako Plan nije potreban. Ujedno je podsjetio da je za Plan upravljanja 2016 godine Uprava za zaštitu kulturne baštine ministarstva kulture donijela negativno mišljenje jer ga se trebalo doraditi prema smjernicama UNESCO-a, te da su izrađivači na istoj sjednici vijeća poslali očitovanje iz kojeg je vidljivo da usklađenje nije provedivo te da je potrebno napraviti novi Plan.

„Izrađivači su svoje očitovanje temeljili na tome da Plan nije izrađen na osnovu konzervatorske podloge lokaliteta , jer ona nije izrađena. Grad Split je za vrijeme gradonačelnika Baldasara započeo izradu konzervatorske podloge, a vijećnici su bili uskraćeni za informaciju da je grad potpisao ugovor sa resornim ministarstvom. Ni sada ne znamo u kojoj je fazi izrada te podloge ili je to prekinuto dolaskom nove vlasti. Trebalo bi napraviti i buffer – kontakt zonu, za koju vrijede posebna pravila i koju bi trebali napraviti konzervatori.”

Sustavi upravljanja i način financiranja su ono što bi se trebalo definirati kroz ovaj plan, jer stara gradska jezgra gradu Splitu ipak donosi veliki novac. Zato je Urlić amandmanom zatražio da se u Povjerenstvo uključi i predstavnik kotara Grad, kao predstavnik stanara, kao i predstavnici udruga koji se bave očuvanjem stare gradske jezgre, a u tom prijedlogu podržao ga je HSLS-ov Tonći Blažević.

Kako vrijeme prolazi, a plana nema SDP-ovac Joško Markić zatražio je amandman kojim se gradonačelnik obvezuje da u roku od tri mjeseca obavijesti vijećnike o tijeku izrade revizije Plana.

“Što je s autorskim pravima onih koji su izradili Plan, da li je netko kontaktirao izrađivače s obzirom da se plan namjerava preurediti”, pitala je vijećnica stranke Pametno Marijana Puljak.

“Financijski se nije vidjelo koliko će nas ovaj Plan koštati, a i kako će se odrediti kontaktna zona”, pitao je vijećnik MOST-a Ante Čikotić.

„Brkamo pojmove, nismo potaknuli izradu Plana, već osnivanje Povjerenstva koje će napraviti reviziju, koje će donijeti odluke o izmjeni, kompilaciji i raspisivanju natječaja i koje će potaknuti izradu Plana. Sredstva za ovo nisu predviđena s obzirom da ne izrađujemo Plan nego imenujemo Povjerenstvo iz redova struke. U ovom slučaju autorskih prava nema. Svi oni koji su potpisali ugovor s gradom Splitom u onom trenutku kada su Plan predali nemaju više mogućnost pozivanja na autorska prava”, poručio je gradonačelnik i poručio da iako su vijećnici privrženi demokratičnosti , međutim u Povjerenstvu on ne smatra da trebaju sudjelovati predstavnici građana ni udruga.

„Ti ljudi će biti pozvani u tijelo koje će nastati tek nakon Povjerenstva koje će napraviti reviziju, a nju mogu izvršiti samo stručnjaci iz tih struka. Ne želim debatiranje, nisam išao otkrivati toplu vodu, već sam išao u Dubrovnik da vidim kako oni to rade pod paskom UNESCO-a. Oni su imenovali šest članova među kojima je pročelnica konzervatorskog odjela u Rijeci i u Dubrovniku, predstavnika katedre za prostorno planiranje i urbanizam fakulteta u Zagrebu, redovitog profesora na katedri za urbanizam i prostorno planiranje, redovnog profesora dizajna na arhitektonskom fakultetu, te nastavnika za ekonomiju i poslovnu ekonomiju sveučilišta u Dubrovniku i stručnog predstavnika ministarstva za UNESCO“, opravdao je svoju odluku splitski gradonačelnik i dodaje je kako će nakon revizije na suradnju pozvati i građane i predstavnike udruga.

Stranka Pametno nije mu željela zbog ove odluke dati podršku.

Dok se čeka Plan upravljanja, građani stare jezgre čekaju besplatni parking

Stanarima stare gradske jezgre osigurano je besplatno parkiranje, ali kako će Split parking na tim mjestima ostati bez djela sredstava od grada Splita zatražio je subvencioniranje. Kolika će biti visina subvencija, još uvijek se ne zna.

Vijećnik Ante Zoričić koji je uz Bojana Ivoševića bio inicijator odobravanja besplatnog parkinga za stanare stare gradske jezgre rekao je da je i na prošloj sjednici GV bio protiv subvencioniranja parkiranja, jer je smatrao da svojoj tvrtki grad ne treba davati subvencije, a tako i danas misli.

„Ja to gledam na ovakav način – dali smo nekome sto, u jednom trenutku zatražili smo nazad nečega jedan, i sada to što vrijedi jedan plaćamo po cijeni od tri. Nisam želio da se subvencionira parkiranje jer nisam želio da se stvori animozitet među našim građanima. Split parking sada priprema izgradnju devet garaža, a niti jedna nije namijenjena stanarima stare gradske jezgre. Ipak ne želim prolongirati donošenje ove odluke pa predlažem kompromisno rješenje, koje je prihvatio i Odbor za financije.

Zato dajem amandman da se sredstva subvencija stavi na zaštićeni račun Split parkinga i da oni ne smiju raspolagati tim novcem nego od njih izgraditi garaže ili parkirališta za stanare stare gradske jezgre. Trenutkom izgradnje garaže ili parking mjesta prestati će donesena mjera besplatnog parkiranja“, kaže Zoričić i dodaje da smatra da će ova sredstva biti poticaj Split parkingu da napravi garažu za stanare stare gradske jezgre.

Vijećnik Jakov Prkić iz stranke Pametno bio je zainteresiran kako će se izvesti otvaranje zaštićenog računa, s obzirom da grad Split ima samo jedan račun. Glavni komunalac grada Damir Ordulj objasnio mu je da će zaštićeni račun glasiti na ime tvrtke Split parking, a ne grada Splita.

Uz suzdržane vijećnike stranke Pametno, prošla je odluka o subvencioniranju Split parkinga, uz prihvaćen amandman Ante Zoričića.

Komentiraj