opstruira li gradonačelnik rad gradskog vijeća?

Splitska oporba bijesna: “Gradonačelnik se ponaša kao u vrtiću”

Odavno se već zna da se u gradu Splitu ne zna baš „tko pije, a tko plaća“, ali kad se dođe u situaciju da se u javnom prostoru prepucava tko je, a tko nije zadužen za to da pozove sudionike sjednice tematskih sjednica Gradskog vijeća, stanete pa se zapitate pa koga mi to plaćamo.

A situacija o kojoj pričamo je ovakva; dvije sjednice Gradskog vijeća na rasporedu su u ponedjeljak, 16. rujna – i to tematska rasprava o stanju odlagališta otpada Karepovac i gospodarenju otpadom, a nakon toga i tematska rasprava o stanju sigurnosti u Splitu.

Prvo je predsjednik Gradskog vijeća, Igor Stanišić izjavio kako ni on kao ni pa tako ni ostali gradski vijećnici, ne znaju tko će biti izvjestitelji o Karepovcu i stanju sigurnosti u Splitu.

Stanišić se požalio da je poslao dopis gradonačelniku s tim zahtjevom, budući da on treba dati nalog gradskim službama. SDP-ovci koji su predložili jednu od dvije tematske sjednice, onu o čistoći i sigurnosti u prometu, poručuju kako je ovo ignoriranje vijećnika i namjerno opstruiranje tematskih sjednica od strane gradonačelnika.

Nastavak slijedi, jer gradonačelnik Andro Krstulović Opara poziva Stanišića da on pozove sudionike tematske sjednice?!

Da nije žalosno bilo bi smješno, jer gradonačelnik predsjedniku gradskog vijeća poručuje „vi ste sazvali večeru, vi i pozovite goste“.

Poručio je Krstulović Opara predsjedniku vijeća da je klub vijećnika SDP-a zajedno s ostalim vijećnicima potpisnicima u svojim prijedlozima za tematske sjednice naveo da predlažu predsjedniku Gradskog vijeća da pozove sve relevantne dionike iz javnog i civilnog sektora te su iste nabrojili u svom zahtjevu.

„Stoga Vam predlažem da kao predsjednik Gradskog vijeća na sjednicu pozovete nabrojene u zahtjevu predlagatelja, s obzirom na to da je zahtjev i upućen prema Vama. Na isti su način predlagatelji predložili, a Vi pozvali pojedine sudionike u raspravama na prethodnim tematskim sjednicama Gradskog vijeća“, poručuje splitski gradonačelnik i dodaje kako će on sa suradnicima doći na sjednicu kao gost.

E sada onaj tko ništa ne zna o strukturi gradskog vijeća ove je redove pročitao i nad glavom su mu se stvorili upitnici . Tko koga poziva i zašto!?

Kada se organiziraju tematske sjednice na kojima se uglavnom raspravlja o gorućim problemima grada na malo opširniji način, potrebno je da prijedlog o njihovom održavanju predloži jedan od kluba vijećnika. Oni to izlože na gradskom vijeću, prijedlog upute na adresu predsjednika vijeća i gradonačelnika, a stručne službe grada pripremaju dokumentaciju i same sudionike.

Barem je tako do sada bilo.

„Gradonačelnik se ponaša kao u vrtiću i poručuje vijećnicima da se s njima neće igrati. Svi znaju da je organizacija tematskih sjednica pod njegovom ingerencijom. Po ovome što poručuje ispada kao da on za ovo nije nadležan. Mislim da ovdje nije u pravu, a vijećnicima je na ovaj način poručio; vi ste predložili sjednicu vi je i organizirajte“, kaže nam vijećnik stranke Pametno, Jakov Prkić i dodaje da je Krstulović Opara i sam bio gradski vijećnik te bi trebao znati kako se organiziraju sjednice.

U ponedjeljak bi se na Gradskom vijeću trebale naći jako važne teme, od sigurnosti u prometu do Karepovca i rasprava o njima uvelike bi trebala zanimati stanovnike Splita. Veliki broj kaznenih slučajeva koji su ovo ljeto zabilježeni u Splitu dobar su poticaj za sjednicu o sigurnosti, a kroz raspravu o Karepovcu nužno će se dotaknuti i teme kao to su Lećevica i selektivno odvajanje otpada.

„Do sada su sve Tematske sjednice pripremale gradske službe, a na ovaj način gradonačelnik jasno ignorira gradske vijećnike“, smatra Prkić.

Naime bez materijala koje bi vijećnici prije sjednice ipak morali proučiti kako bi znali o čemu raspravljaju, ali i bez stručnjaka koji su svoje pozive već trebali dobiti, jer nije valjda da se u Gradu smatra da su im ljudi na „izvolite“, imaju i oni svoje obaveze.

Naravno sve ovo je potaknulo splitske SDP-ovce da od gradonačelnika traže ostavku, koju on naravno neće dati.

„Gradonačelnik Andro Krstulović Opara još je jednom pokazao da ne može, ili ne želi, održavati niti hladni pogon u gradskoj upravi, te ga s obzirom na pokazanu neodgovornost pozivam da konačno povuče bar jedan odgovoran potez prema Splitu i podnese ostavku.

Naime, opstruiranjem pripreme tematske sjednice Gradskog vijeća o stanju sigurnosti u Splitu i tematske sjednice o stanju odlagališta otpada Karepovac nakon otkrića o ilegalnom deponiranju građevinskog otpada i gospodarenju otpadom koje su na inicijativu SDP-a sazvane za 16. rujna, ne samo da je ignorirao svoje dužnosti prema Gradskom vijeću i ponizio predstavničko tijelo građana Splita, već je znatno otežao informiranje javnosti o dva splitska goruća problema“, poručio je splitski SDP na čelu s predsjednikom Goranom Koturom.

Ističe kako kad se već sam nije sjetio tijekom svog mandata pozvati predstavnike policije da podnesu Gradskom vijeću godišnje izvješće o stanju sigurnosti u Splitu, morao je bar obaviti svoj dio posla prije rasprave koja će se na Gradskom vijeću održati na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a.

“Opstrukcija rasprave o sigurnosti u Splitu pokazuje da za kormilom Splita stoji čovjek koji ne može ili ne želi obavljati svoju dužnost, te koji pokazuje ekstremnu nebrigu za to ključno pitanje.

Zar je toliki problem bio uputiti obaviti svoj dio posla oko pozivanja predstavnika Policijske uprave Splitsko-dalmatinske te predstavnika policijskih postaja koje djeluju na području Splita!? Ako je i od Andre Krstulovića Opare, previše je”, poručuje Kotur .

“Na žalost, gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije stavio samo Gradsko vijeće već i cijeli Split na opciju „ignore”. Da mu je stalo do Splita, zbog ovakvog nepostupanja podnio bi ostavku. Ali naravno da to ne možemo očekivati od ovakvog ispraznog protokolarnog manekena i političkog lutka na koncu”, zaključuje Kotur.

Komentiraj