nakon potresa u albaniji

Splitski gradonačelnik o mogućnosti potresa kod nas: “Ukoliko se dogodi jedna takva situacija mi smo spremni”

Split je spreman za potrese, ali je spreman i poslati pomoć Albaniji, rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je nedavno posjetio Drač.

“Mi smo spremni jer imamo Civilnu zaštitu koja je već nekoliko puta pokazala da zna reagirati. Vatrogasna postrojba je dobro opremljena, među najbolje opremljenim postrojbama u Hrvatskoj i sa iznimno kvalitetnim i dobro školovanim kadrom. Ukoliko se dogodi jedna takva situacija mi smo spremni.”

A prema prvim neslužbenim podacima iz Albanije, Ministarstvo obrane objavilo je da je pronađeno još pet tijela, čime je broj poginulih porastao na 14. Ministarstvo zdravstva potvrdilo je pak brojku od 600 ozlijeđenih, od kojih su neki u teškom stanju. Čitavu noć potresi od 3 do 5 Richtera su tresli sjever Albanije, svi su epicentri bili u radijusu od 30 kilometara od Drača.

“Pokušao sam sa novom gradonačelnicom Drača, koju sam upoznao prije nekoliko dana stupiti u kontakt međutim veze su prekinute. Pokušao sam vidjeti može li grad Split pripomoći na bilo koji način i očekujem uspostavu poziva svakog trenutka. Očekujem i razgovor s gradonačelnikom Tirane koja nema težih oštećenja. Mi smo spremni ponuditi pomoć naših ljudi”, kaže splitski gradonačelnik.

Republika Hrvatska šalje pomoć Albaniji, potvrdio je načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov.

“Zatražili su od nas pomoć. Stavili smo na raspolaganje dva helikoptera koji će biti u prilici prevesti tim Civilne zaštite MUP-a kako bi im pomogli. Suočeni su s teškom situacijom i smrtno stradalima.”

Ovo je unazad dva mjeseca novi potres koji je pogodio Albaniju, krajem rujna je bio do tada najveći koji je izmjeren otkad su uvedena mjerenja.

Komentiraj