likuju nad hdz-om

Splitski SDP se budi nakon pobjede, najavljuju da će ljudima “kucati na vrata”

SDP se, nakon izbora za Europski parlament, pokazao kao pobjednik u Splitu i to nakon dugo godina, pohvalili su se na današnjoj konferenciji splitski SDP-ovci koji su prije dvije godine pretrpjeli teški udarac u svojoj podružnici i ostali bez velikog broja članova.

Unutarnji razdor u stranci koštao ih je lokalnih izbora i trebalo im je kažu vremena da ponovno stanu na svoje noge. Napokon jesu, a to su kažu dokazali time što su s brojem glasova nadjačali HDZ u jednoj od njihovih glasačkih utvrda, u gradu Splitu gdje su ostvarili pobjedu na 110 od 165 biračkih mjesta, te u 17 od ukupno 34 gradska kotara i mjesna odbora.

“Posebno bih se osvrnuo na rezultat HDZ-a, odnosno u ovom slučaju vladajuće koalicije, zbog toga što je HDZ na ovim izborima imao i potporu Hrvatske Građanske stranke. Pokazalo se da Splićani nemaju povjerenja u vladajuću koaliciju te da je ovo bio svojevrstan referendum o radu gradske vlasti i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Zbog brojnih propusta ih pozivam da raspišu nove izbore, a gradonačelnika Oparu da podnese ostavku ako mu je stalo do Splita, kako govori”, rekao je čelni čovjek splitskog SDP-a Goran Kotur.

A SDP se ovog puta stvarno ima čime pohvaliti, izborili su pobjedu čak i na Mejama, gradskom kotaru gdje žive i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegov koalicijski partner, ali i najžešći kritičar, Željko Kerum, a za 20-ak glasova izmakla pobjeda na Kmanu, Kocunaru i Sućidru.

SDP je pak pobjedu odnio u kotarevima: Bačvice, Blatine Škrape, Bol, Grad, Gripe, Lokve, Lovret, Lučac Manuš, Meje, Mertojak, Plokite, Pujanke, Ravne Njive, Spinut, Split 3, Trstenik i Varoš.

“SDP je probio granicu od 20 posto glasova, ali ovo nije naš krajnji cilj. Ne borimo se da bi bilo dominantni nad HDZ-om, već da vratimo povjerenje glasača koje smo bili izgubili u proteklom periodu. Posebno nas vesele pobjede u kotarevima koji se ne percipiraju kao naše biračko tijelo, a to su Ravne Njive, Pujanke i Mertojak. Osvojili smo centar i zapad Splita, a sada se okrećemo i istoku jer to više nećemo tako lako propuštati”, zaključio je Davor Matijević, tajnik GO SDP-a i predsjednik Gradskog kotara Blatine-Škrape.

Buduća smjernica stranke je preseliti aktivnosti iz stranačkih prostorija među građane, u čemu su već sada pokazali uspjeh, kaže Ante Cvitković, koordinator kampanje splitskog SDP-a.

“Kucat ćemo na vrata, tražiti probleme i nuditi rješenja. Do sada smo možda bili tihi, ali od sada to sigurno više neće biti slučaj”, poručio je Cvitković.

Komentiraj