splitski ugostitelji upozoravaju

Splitski štekati pod udarom gradskih vlasti: Udruženje ugostitelja Split upozorava na moguće posljedice

Zamislite da ste ulagač koji je otvorio mali industrijski pogon negdje u Hrvatskoj. Uložili ste novac, ishodili sve dozvole, izgradili halu, sredili svu papirologiju i onda vam odjednom promijene neki ključan zakon ili zatraže taj jedan papir koji vam nedostaje. „Fali ti jedan papir“ i „A gdje vam je pečat?“ noćna su mora svakog tko ima posla s hrvatskom birokracijom.

Sva relevantna međunarodna ekonomska i poslovna istraživanja, ljestvice i analize, govore kako je upravo pravna nesigurnost jedan od ključnih problema za pokretanje ili opstanak bilo kojeg posla u Hrvatskoj. Iako u nas ne postoji visoka svijest o tome problemu, to ne znači da on ne postoji. Toga su ovih mjeseci itekako postali svjesni u Udruženju ugostitelja Split.

Naime, splitske gradske vlasti predložile su Plan korištenja površina javnih namjena unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline i time ovaj kronični hrvatski problem i nerazuman način upravljanja javnim poslovima digle na višu razinu. Prema navedenom Planu, više nije problem samo promjena zakona na državnoj razini od koje morate strahovati. Pravna nesigurnost u Splitu postala je pravilo, utemeljeno na protuzakonitim i protuustavnim predloženim gradskim odredbama – koje će utjecati i na već potpisane ugovore.

Tako je člankom 23. st. 4. Plana korištenja površina javnih namjena unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline, određeno da se zakupljena površina može smanjiti i za vrijeme ugovornog odnosa, samo ukoliko nadležno upravno tijelo Grada donese odluku o smanjenju temeljem mišljenja komisije o uvjetima i načinu za postavljanje štekata. Zamislite samo situaciju: potpisali ste ugovor s Gradom, kupili namještaj, opremu i zaposlili ljude, a Grad i komisija se ipak predomisle i odluče zanemariti već potpisani ugovor. Udruženje ugostitelja Split zato sada opravdano strahuje za budućnost svojih poslova i zaposlenika.

Člankom 35. st. 2. predloženog akta pak je propisano da: „Ukoliko se visina zakupnine utvrđene Pravilnikom izmjeni tijekom trajanja ugovora o zakupu, izmjene se primjenjuju na sve zaključene ugovore neovisno na koji vremenski rok su sklopljeni, a zakupnik je dužan sklopiti dodatak ugovoru.“ Dakle, ne samo da ne postoji pravna nego niti financijska sigurnost. Uz ovakve odredbe više neće biti moguće planirati rashode.

Način na koji čelnici Grada Splita namjeravaju regulirati poslovanje unutar gradske jezgre pokazuje duboko nerazumijevanje za bilo koji oblik poslovanja i na izrazito grub način, bez ikakve mogućnosti dijaloga, stavlja one koji sada pune gradsku blagajnu pred gotov čin. Da je predmetnom dokumentu pri izradi pridana prijeko potrebna pažnja, cilj zaštite povijesne baštine i zaštite stanovnika od nereda na ulicama i trgovima mogao se ispuniti i na drugačije, učinkovitije načine.

Primjerice, veća prisutnost policije i komunalnog redarstva na ulicama mogla bi spriječiti scenarije protiv kojih se sada bori Prag – tisuće vrlo glasnih pijanih turista koji sudjeluju u raznim verzijama pub crawlova („alkoholnih turneja“) i potom se ponašaju neprimjereno na ulicama, a imaju i pristup alkoholu u 0-24 liqour shopovima. Udruženje ugostitelja Split stoga drži da je jedino moguće rješenje napraviti sveobuhvatnu, multisektorsku strategiju turizma Grada Splita, koja bi pomno predviđala posljedice svih relevantnih odluka i odredila smjer u kojem želimo da naš grad ide.

Komentiraj