zaslužili su

Splitsko Sveučilište dodijelilo je nagrade najboljim znanstvenicima

Senat Sveučilišta u Splitu, u cilju poticanja znanstvene izvrsnosti odnosno produktivnosti znanstvenika Sveučilišta u Splitu, dodjeljuje nagradu za znanost Sveučilišta u Splitu za 2019. godinu najbolje rangiranim znanstvenicima autorima/icama – znanstvenicima Sveučilišta u Splitu u WoSCC i Scopus bazama podataka, sukladno njihovoj znanstvenoj produktivnosti u 2018. godini.

Prava znanstvena elita našla se danas na splitskom Sveučilištu, a rektor Dragan Ljutić je i ovom prigodom istaknuo kako splitsko sveučilište i nadalje ostvaruje plasman kao ponajbolje u regiji, pa i ova dodjela nagrada ima velik značaj za grad Split, ali i za Splitsko-dalmatinsku županiju i širu zajednicu.

Istaknuo je i kako su u uspjeh Sveučilišta u Splitu mnogi utkali u svoje znanje i znanstveni rad.

„Kada pogledate kolika je produkcija znanstvenih radova po Institutima u našoj državi mi imamo zavidne brojke, svi drugi imaju upola naših brojki. To znači da smo jako dobro Sveučilište koje raste i razvija se, koje ima potrebu i daljnje financijske potpore, prvenstvo kao poticaja našoj mladosti da ostane na našem Sveučilištu i da ih zaposlimo, te da šire pozitivne krugove u našoj sredini. I ne mislim tu samo na regiju i državu, nego i puno šire”, kaže rektor Ljutić . Ulaskom u prestižnu mrežu europskih sveučilišta splitsko je u naš grad donijelo milijun eura namijenjenih mobilnosti, ističe rektor.

“Znači da svaki naš djelatnik na Sveučilištu, može i mora otići posjetiti jedno od ovih sveučilišta u mreži. S druge strane će nas naše ministarstvo, jer je tako dogovoreno na razini Europe, će nas financirati s još dodatnih 250 tisuća eura.„

U ime svih nagrađenih zahvalio se Nikola Godinović, matematičar i fizičar s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu

„Lijepo je dobiti priznanje i kada se prepozna nečiji trud i rad u području znanosti. Zahvaljujem se Senatu koji je prepoznao moj doprinos, a ono što želimo istaknuti je da se nadamo da će ovo biti poticaj ne samo nama, nego svima ostalima na bolji i predaniji znanstveno- istraživački rad. Posebno mi je drago što su nagrađeni mladi asistenti i doktoranti, znanstveni novaci, jer Sveučilište postoji upravo zbog njih”, kaže Godinović koji je nagradu dobio iz područja velikih kolaboracija gdje je ostvarena suradnja sa renomiranim međunarodnim institucijama.

„Moram priznati da nam često pomognu u financiranju upravo kolege izvana, a i naši doktoranti na taj način često odlaze u te renomirane institucije od Japana do Njemačke. Lijepo je kada igrate u ekipi prvaka.“

Jedan od nagrađenih je i Dragan Poljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, koji je prošlogodišnji dobitnik međunarodne nagrade Technical Achievement Award of the IEEE EMC society. Ova nagrada predstavlja priznanje za značajna znanstvena dostignuća profesora Poljaka na području elektromagnetske kompatibilnosti, a posebno za iznimne doprinose u računalnoj dozimetriji za razvoj numeričkih metoda za procjenu izloženosti ljudi elektromagnetskim poljima.

„Radi se o području tehničkih znanosti, moje standardno područje elektromagnetizam. Ova nagrada je došla nakon prošlogodišnje Američke nagrade za znanost, a uz to bavim se i fizikom plazme koja je važna za projektiranje termonuklearnog reaktora koji se gradi u Francuskoj. Mi koji se bavimo znanošću imamo konekcije s internacionalnim grupama jer znanost nije lokalnog karaktera i vezana je za entuzijazam pojedinca. Sveučilište radi koliko može u okvirima društva kojeg živimo.„

Jedna od dobitnica Ana Marušić s Medicinskog fakulteta u Splitu istaknula je kako zadovoljna jer je splitsko sveučilište pozicionirano na svjetskoj znanstvenoj areni, sveučilište koje se prepoznaje i koga se rado poziva, te sudjeluje u velikom broju znanstvenih projekata.

„Splitsko sveučilište ima jako veliki potencijal i nastaviti ćemo sa aktiviranjem mladih istraživača i studenata u sve znanstvene aktivnosti koje postoje na Sveučilištu i tada ćemo biti još bolji”, kaže Marušić.

Po prvi put se ove godine nagrada dodjeljuje i u interdisciplinarnim područjima. Lista je napravljena prema znanstvenim područjima pri čemu prošlogodišnji dobitnici, bez obzira na postignute rezultate u 2018. godini, nisu mogli sudjelovati.

Na osnovu šire liste, napravljena su uža povjerenstva, za svako pojedino područje, koja su sačinjavali prodekani, odnosno zamjenici pročelnika nadležni za znanost na pojedinoj sastavnici koja ima znanstvenike iz dotičnog znanstvenog područja. Svako pojedino povjerenstvo je primijenilo dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti i predložilo određeni broj kandidata za Nagradu, sukladno ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja, kao i doprinosu pojedinog područja ukupnoj znanstvenoj produktivnosti Sveučilišta u Splitu.

Popis nagrađenih:

BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO
Ana Marušić, Medicinski fakultet u Splitu
Katarina Vukojević, Medicinski fakultet u Splitu
Ivan Galić, Medicinski fakultet u Splitu

BIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Merica Slišković, Pomorski fakultet u Splitu

DRUŠTVENE ZNANOSTI
Jozo Čizmić, Pravni fakultet u Splitu
Goran Kardum, Filozofski fakultet u Splitu
Damir Sekulić, Kineziološki fakultet u Splitu
Blanka Škrabić Perić, Ekonomski fakultet u Splitu

HUMANISTIČKO PODRUČJE
Brian Daniel Willems, Filozofski fakultet u Splitu

INTERDISCIPLINARNO PODRUČJE
Nikša Jajac, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

PRIRODNE ZNANOSTI
Ivica Ljubenkov, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Leandra Vranješ Markić, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

TEHNIČKE ZNANOSTI
Dragan Poljak, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu
Jure Radnić, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu
Nikola Grgić, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

KATEGORIJA VELIKE KOLABORACIJE
Nikola Godinović, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu

KATEGORIJA ZNANSTVENI NOVACI, ASISTENTI I POSLIJEDOKTORANDI
Goran Kuvačić, Kineziološki fakultet u Splitu
Ivo Marinić-Kragić, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu
Tomislav Rončević, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu.

Komentiraj