školska radionica

Srednja škola u Splitu gradi hotel s četiri zvjezdice, imat će i podzemnu garažu i tri restorana

Ugostiteljsko-turistička škola u Splitu uskoro bi trebala osvanuti u sasvim novom ruhu. Naime, planira se njezina nadogradnja. Uz postojeće kapacitete, uskoro će dobiti 22 sobe i tri restorana, a u planu je i izgradnja podzemne garaže.

Drugim riječima, dobit će hotel s četiri zvjezdice.

“Škola će doživjeti rekonstrukcije i dogradnje. Ne možemo u biti govoriti da je to hotel, ali je to nekakva školska radionica. U biti postoji naziv za takve oblike smještajnih objekata, zove se akademis, a služi upravo za trening učenika i studenata. U naravi je to hotel, a imat će 22 sobe po idejnom projektu, ali s obzirom da se sada radi glavni projekt mislim da neće biti nekih odstupanja”, kazao nam je ravnatelj škole Ivo Bilić.

Kako nam je pojasnio ravnatelj Bilić, škola je Regionalni centar kompetentnosti i na nju se naslanja desetak škola iz županije, a ona će biti prostor za trening i za učenje na radu.

Kao što smo već rekli, djeca će dobiti prostor za učenje, no u sobe će dolaziti pravi gosti, baš kao u svaki drugi hotel.

“Gosti su pravi, ali s obzirom da su to europska sredstva tu ne smije prevladavati gospodarska aktivnost, znači mora prevladavati ovaj trening učenika, ovaj pedagoški rad”, pojašnjava nam ravnatelj, te dodaje da se novac koji se zaradi “mora obavezno dalje ulagati u obrazovanje i školu”.

Kako nam je kazao ravnatelj Bilić, vrijednost projekta iznosi između 95 i 100 milijuna kuna, znači infrastrukturni dio plus opremanje. Od toga će Splitsko-dalmatinska županija uložiti 55 milijuna kuna, dok će se ostatak povući iz europskih fondova, a sve bi trebalo biti okončano između ljeta 2021. godine i jeseni 2022. godine.

Lijepa je to vijest kada se uzme u obzir da škola datira s kraja 50-ih godina, a zadnju nadogradnju je imala prije 30 godina. Kako nam je kazao ravnatelj, projektom je predviđena podzemna garaža s 220 mjesta, no ona se neće financirati iz ovih sredstava.

“Ovo će biti jedna forma, jedna inovacija, kontrolirana praktična nastava, gdje mi u početnom trenutku učenja preuzimamo odgovornost, a onda će oni ići i dalje na praksu jer nema ni kapaciteta da svi naši učenici tu budu na praksi. Sigurno će dio početnog školovanja tu biti i kad budu nekakve zanimljive stvari se događale, oni će biti tu, zato i je takav hotel, a s obzirom da je to u realnim uvjetima, naravno, da je to nešto što je dodana vrijednost. Učenici će i dalje ići na praksu u gospodarstvo kao što su i do sada”, pojašnjava nam ravnatelj.

Komentiraj