sto problema

Stalno neki problemi oko Marjana, evo što kaže splitski gradonačelnik: “Za sve što se događa na Marjanu spreman sam snositi odgovornost”

Preuzimam odgovornost za sve što se događa na Marjanu, spremno je i ovog puta rekao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara odgovarajući na prozivke gradskih vijećnika opozicije da su s web stranica obrisali odgovor o doznakama stabala na Marjanu tijekom sječe.

“Umjesto da gradonačelnik Andro Krstulović Opara objavi, kao što je obećao na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, izvješće tvrtke Stenavert, koja je obavljala nadzor radova na sanaciji šume u Park-šumi Marjan, gradski su službenici, očito po nalogu gradonačelnika, izbrisali s web stranice Grada Splita odgovor na moje vijećničko pitanje o doznakama stabala tijekom sječe, koji je potpisao Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan. Iz tog se odgovora vidi da je više od dvije trećine stabala, ukupno preko 26 tisuća, tijekom izvođenja radova na Marjanu posječeno nezakonito. Gradonačelniče, brisanjem odgovora na vijećničko pitanje s web stranice Grada Splita, ne možete prikriti tragove nedjela koja je vaša ekipa počinila na Marjanu! Ne samo masakr šume, već i nelegalnu sječu! Je li izvođenje nezakonitih radova u Park-šumi Marjan plaćeno iz gradskog proračuna, i na osnovu kojih dokumenta – doznaka i popratnica!?”, poručio je SDP-ov vijećnik Goran Kotur.

Vijećnici došli tražiti dokumentaciju koja im nije dostavljena, gradonačelnik to opravdao “šumom u komunikaciji”

Da vijećnici u Banovini mogu dobiti sve informacije i dokumentaciju uvjerava danas splitski gradonačelnik, ali i dodaje kako su svi vijećnici obavješteni o tijeku sanacije Marjana.

“Informacija o sječi 13 tisuća kubika ili 36 tisuća stabala dano je svim službama i povjerenstvu, a vijećnici su na gradskom vijeću dobili sve informacije. Za sve što se događa na Marjanu spreman sam snositi odgovornost. Sva odgovornost će se znati nakon napravljenih izvještaja. Svi vijećnici imaju pristup Banovini i pristup informacijama, neki vijećnici su tražili odgovore na pitanja i iste će dobiti, ako ih već nisu dobili tijekom dana”, kaže splitski gradonačelnik, a upravo te odgovore su danas došli zatražiti vijećnik MOST-a Ante Čikotić, predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić i Nenad Uvodić, gradski vijećnik stranke Pametno, koji su danas u Banovinu došli zatražiti potpunu dokumentaciju o sanaciji Marjana.

“Tražili smo i kupoprodajne ugovore između tvrtke Matima i Grada Splita, kao i ugovore o izvođenju radova sječe. U proračunu piše da je dosadašnje ulaganje bilo 4, a buduće osam milijuna kuna, a prethodno je bilo dva milijuna kuna. Znači imamo viška. Tražimo odgovore i tražimo transparentnost, a sve u cilju zaštite Marjana u ime kako oporbe tako i civilnog sektora”, rekao je Čikotić i dodao da je gradska vlast na slučaju Marjana uspjela ujediniti oporbu.

“Tražimo odgovore i sastanak s gradonačelnikom, jer netransparentnost dovodi do korupcije.”

Nakon sastanka splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao kako je bilo šumova u komunikaciji, što je sada riješeno. Naime dokumentacija nije previdom, kako kaže gradonačelnik dostavljena vijećnicima.

“Sasvim sigurno je da trebamo zajednički raditi na poboljšanju komunikacije koja je pretpostavka za bolje povjerenje i kvalitetnu suradnju kako bi Marjanu bilo bolje. Mi smo na dobrom putu kako bi Marjanu bilo dobro. Bilo je nekih problema oko dokumentacije, ali vjerujem da ćemo danas svima dostaviti ono što su tražili.”

Definicija oporbe je da vlast učini boljom i to smo danas učinili, rekao je nakon sastanka s gradonačelnikom vijećnik MOST-a Ante Čikotić.

“Prezentirali smo naše probleme i dobili smo čvrste garancije da ćemo dobiti odgovore na konkretna pitanja i da će se ubrzati aktivnosti vezano za Marjan, Povjerenstvo i Stožer, kao i za sva pitanja koja su ostala neodgovorena i to je ono što je dobro. Učinili smo da se procesi kataliziraju i da oni više i bolje rade. Upravo je to bila nekakva svrha ovog sastanka. Dobili smo čvrsta obećanja da će nam se danas dati odgovor na naša pitanja, te da će se Povjerenstvo sastati i da će biti otvoren za javnost već u četvrtak”, kaže Čikotić.

Troškovi sanacije Marjana jedan su od razloga zbog kojih MOST neće dati podršku rebalansu proračuna

Izvješće o završenoj sanaciji Marjana, Čikotić kaže, nisu dobili, ali su dobili obećanje da će ga dobiti tijekom današnjeg dana.

Što se tiče anomalija o financiranju kojim je za iduću godinu predviđeno čak 8 milijuna za nastavak sanacije Marjana, a što je , kako kaže vijećnik MOST-a obaveza Hrvatskih šuma, ali i pitanja ugovora sa izvođačem radova tvrtkom Matima, gdje imaju opravdane sumnje da je postojala korupcija, odgovore također nisu dobili, već obećanje da su za loše informiranje krive gradske službe, ali to će se, rekao im je gradonačelnik, riješiti.

“Što se proračuna tiče objasnili su nam da imaju pravo na izmjene 5 posto stavki unutar proračuna, te su u rebalansu iznos podignuli za još 2 milijuna kuna, a sada traže 8 milijuna. Problem je u tome što Grad Split to ne bi trebao izdvajati iz proračuna jer je RH vlasnik Marjana i Hrvatske bi šume to trebale sanirati. A mi sada umjesto da to trošimo na nešto drugo, novac građana trošimo na sanaciju.”

Upravo je to jedan od razloga zašto MOST neće dignuti ruku za ovaj rebalans koji će u utorak doći na stolove gradskih vijećnika. To je, kaže Čikotić, samo jedan od čitavog niza razloga i brojnih nezakonitosti na Marjanu.

Društvo Marjan dobilo dokumentaciju od Povjerenstva, posječeno više od dvije trećine stabala na nepropisan način

Gradske službe nisu ni primijetile da su napravili previd jer dostava zapisnika sa Stožera ne sadrži nikakve diskusije, a oni su se obavezali da će se taj materijal dostaviti.

“Upozorio sam ih da toliko previda ima da organiziramo Tematske sjednice na kojima nam se materijali ne dostavljaju i da ta njihova šutnja kojom oni grade priču oko Marjana jednostavno nije dobar temelj za međusobnu suradnju i povjerenje”, kaže Urlić , koji nije mogao dati odgovor hoće li njegova stranka dati podršku rebalansu proračuna, ali kako sada stvari stoje vjerojatnost je da neće.

Predsjednik društva Marjan Srđan Marinić kaže kako su dobili dio dokumentacije među kojima i račune o prodaji drvne mase, kao i izvješće tvrtke Stenavert, koja je obavljala nadzor radova na sanaciji šume u Park-šumi Marjan i to od Povjerenstva za Marjan.

“Izvješća su nam dostavljena nedugo prije samog sastanka, nisam ih uspio proučiti, ali sam i na ono malo vidio neke nelogičnosti. To je 13 000 kubika posječenih stabala, što je oko 39 tisuća stabala, što je ogromna razlika u odnosu na dokument JU u kojem kažu da je se zakonito moglo posjeći nešto više od 4 tisuće kubika. Na tom zadnjem sastanku Povjerenstvu moje izričito pitanje stručnjacima iz Hrvatskih šuma je bilo smije li se prići sječi stabala prije nego se doznače i ovjere doznačnim knjižicama. Rekli su mi da se u tom slučaju sječi nije smjelo prići. U ovom izvješću piše da doznačnih knjižica nije bilo”, kaže Marinić i dodaje kako po svemu ispada da je čak 27 tisuća stabala posječeno bez propisanog načina.

Još jednom je ponovio kako se na prvom sastanku početkom ove godine dogovorilo da se sanacija treba obaviti bez teške mehanizacije i uz poštivanje Zakona o šumama.

“Sada imamo to da se odredbe nisu poštivale i sada postavljam pitanje šta sada?”

Ako ne rješavamo temeljna pitanja i to radimo već pet godina samo srljamo u dublje nepravilnosti, a tome na kraj bi trebalo stati Državno odvjetništvo.

“Ajmo početi poštivati zakon, jer sve ovo drugo, greške, šumovi u komunikaciji je manje bitno”, dodaje na kraju Marinić.

Komentiraj