Što se događa s odbačenim borovima koji su ovih dana preplavili splitske ulice?

U nekim obiteljima tradicija je raskititi božićno drvce na blagdan Sveta tri kralja. Tako se po kvartovima već od nedjelje može vidjeti pokoji odbačeni bor.

Kao i svake godine, odvozi ih Čistoća.

“Građanima smo dali preporuku, kao i svih ovih godina, da ih odlažu ili kraj kontejnera za komunalni otpad ili na lokacijama predviđenima za glomazni otpad, onim danima kad je odvoz glomaznog otpada u njihovim kvartovima, znači ili na jedan ili na drugi način. Mi ćemo ih s našim kamionima prikupit i onda ih vozimo u naše reciklažno dvorište na ulazu u odlagalište Karepovac”, kazao nam je direktor Čistoće Split Miroslav Delić.

Borove se ne odbacuju na odlagalište, već ih se usitnjava, a zatim se tu masu može ponovno koristiti.

“Imamo sjeckalicu koju smo kupili prije par godina i s kojom svake godine te boriće usitnjavamo u biomasu. Baš smo i prošli tjedan pozvali ljude koji su zainteresirani za korištenje takvog materijala da nam se mogu javit i mogu preuzeti određenu količinu koja im treba. Može se koristit za grijanje u plastenicima ili im služi za prekrivanje određenih površina koje se siju, na njima je da odluče što i kako. Svake godine to odradimo tako da usitnimo, ne bacamo na odlagalište nego u nešto korisno pretvaramo”, pojasnio je Delić.

“Mislim da će i ove godine bit nekoliko desetaka tisuća jelki koje ćemo prikupiti i to prikupljanje traje 10-15 dana jer ne raskićuju svi u isto vrijeme, Već se dio pojavio jutros na ulicama, počeli smo kupit, a obično to traje ovaj tjedan i idući”, kazao nam je prvi čovjek splitske Čistoće.

Komentiraj