Nove mjere

Stop agresiji bankomata u staroj jezgri: Nema dozvole konzervatora, nema rada!

Bankomati u staroj gradskoj jezgri niču kako trava poslije kiše.

Tome se i ne čudimo ako znamo da se samo na Peristilu za postavljanje bankomata u prozorima obrta nudi i do 10.000 kuna. U drugim dijelovima jezgre cijene se kreću od 5.000 kuna mjesečno. Najam se plaća čitavu godinu što ovu djelatnost čini poželjnom svima onima koji u zimskom periodu stagniraju.

Iako, formalno grad Split ne podržava ovoliku količinu bankomata unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Splita, zona zaštite A, a posebno unutar Dioklecijanove palače., opravdavaju se činjenicom da grad za postavljanje bankomata unutar izloga ne daje odobrenja već su za to nadležni konzervatori.

No, ipak, iz Grada najavljuju mjere kojima bi se daljnjoj agresiji ovih automata na splitsku jezgru stalo na kraj.

“Novom odlukom o komunalnom redu namjera je regulirati pitanje postavljanja bankomata na svim pročeljima koja imaju pristup prema javnim površinama i neće se moći postavljati na način da imaju uslugu s javnih površina, već isključivo unutar poslovnih prostora. Što bi značilo bankomat u poslovnom prostoru u kojem će se moći obavljati bankarska djelatnost putem bankomata”, poručuju gradske vlasti Splita.

I dok na stolovima gradskih vijećnika ne vidimo ovu novu odluku o komunalnom redu, koja bi prema najavama trebala proći javno savjetovanje do kolovoza, mogli bi svjedočiti još pokojoj devastaciji poput one na kući Pavlović prema Marmontovoj ulici. Iako je ova mjenjačnica zatvorena devastacija je već napravljena.

Dok Splićani čekaju komunalni red primjer im pokazuju Dubrovčani koji su donijeli odluku da u povijesnoj jezgri Dubrovnika bankomati moraju biti uklonjeni ako vlasnici prostora u kojima su oni postavljeni u roku od mjesec dana ne dobiju dozvolu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

“Ako će ignorirati odluku, vlasnici bankomata i vlasnici prostora u kojima su bankomati smješteni bit će kažnjavani dnevnim kaznama – 10 tisuća kuna za vlasnike prostora i dvije tisuće kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Kazne će se pisati svaki dan jer to zakon dozvoljava pa ćemo vidjeti kome odgovara da u mjesec dana dobije tristo tisuća kuna kazne”, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Franković je objasnio da je odluka usklađena sa stavom Ministarstva kulture, koje je propisalo točan način postupanja, a njezina provedba detaljno je provjerena s pravnicima.

‘Budući da prekomjerni broj bankomata predstavlja problem uočen ne samo od konzervatorske službe već i od brojnih građana, gradskih uprava i posjetitelja, nužno je da se kao obavezne odredbe Odluka o komunalnom redu gradova uvrste konzervatorske smjernice kojima će se regulirati pitanje uvjeta za postavljanje bankomata u kulturno povijesnim cjelinama, kroz zajedničku suradnju gradskih tijela i konzervatorske službe. S obzirom na znatno veći broj komunalnih redara od samog broja konzervatora, predlažemo da se postupanje u vezi nelegalno postavljenih bankomata i njihovog eventualnog uklanjanja odvija u nadležnosti komunalnog redarstva’, stoji u smjernicama koje je izdalo Ministarstvo kulture.

Mogao bi se Split ugledati i na bliži Šibenik koji je krenuo sa borbom protiv bankomata , jer od 20-ak njih postavljenih u gradskoj jezgri , samo dva imaju dozvolu konzervatora, što će, najavljuje gradska uprava, biti motiv da im se zabrani rad, kada konzervatori već nemaju mogućnost ukloniti ih iz privatnih prostora.

Kao prvo, iz gradske uprave poručuju da će za sve bankomate čiji vlasnici nisu ishodili dozvole konzervatora izdati zabranu rada, a s prvom sjednicom Gradskog vijeća, koja je najavljena za rujan, krenut će se u dodatno postroženje kriterija potrebnih za postavljanje uređaja

Naime, gradska uprava Šibenika odlučila je da će za postavljanje bankomata, uz dozvolu konzervatora, u budućnosti trebati dobiti i dozvolu za korištenje javne površine, za što je potrebno izmijeniti, odnosno dopuniti postojeću Odluku o komunalnom redu.

– Bankomati se uglavnom postavljaju unutar privatnih prostora, no korisnici mu ipak pristupaju s javne površine, zbog čega ćemo uvesti da je za postavljanje bankomata potrebno dobiti i dozvolu Grada – najavljeno je iz uprave Šibenika, iz koje poručuju da će odluka na snagu ipak stupiti tek od sljedeće sezone jer je za izmjene Odluke o komunalnom redu potrebno dobiti suglasnost Gradskog vijeća, što na redu ne može biti prije rujna.

Za korištenje javne površine u ovom je slučaju predviđeno odrediti naplatu, no ona bi, poručuju iz Grada, trebala biti simbolična.

Po tumačenju gradske uprave, ideja Grada nije dodatno zaraditi na postavljanju bankomata, već natjerati vlasnike da obavezno moraju proći formalno-pravnu proceduru prije postavljanja uređaja, koju su dosad zaobilazili.

Komentiraj