vojno pomorstvo

Strani studenti stižu u Split, od naših profesora će učiti kako biti vrhunski mornari

Već iduće godine splitsko Sveučilište postat će dom vojnim studentima iz cijelog svijeta.

Nakon što je ove godine otvoren preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojnog pomorstva u Splitu već od iduće godine on će biti internacionaliziran, zajedno s diplomskim studijem Morskog ribarstva koji će se održavati na engleskom jeziku.

Ovi studiji će doprinijeti internacionalizaciji visokog obrazovanja i boljoj integriranosti Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Također, donijet će poboljšanje kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja kroz internacionalizaciju povećanjem broja studijskih programa na stranim jezicima i jačanjem kompetencija studenata i osoblja visokih učilišta.

“Vojno pomorstvo kao integrirani preddiplomski sveučilišni studijski program ove godine ima ukupno 33 polaznika. Svake iduće godine kvote će se određivati sukladno potrebama HRM-a. Internacionalizacija vojnog pomorstva predstavlja novi iskorak i značajno proširenje i sposobnosti i mogućnosti koje ćemo pružiti kako hrvatskoj vojsci, tako i ostalim zemljama Mediterana gdje ćemo omogućiti da im budući mornari i časnici iz partnerskih zemalja mogu studirati zajedno s našim mornarima i razmjenjivati iskustva”, kaže Mate Pažanin zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta i dodaje kako se već pokazao interes stranih kadeta za ovakav program.

“Interes postoji već ove godine, pa u ovogodišnjem studijskom programu imamo dva pripadnika crnogorske mornarice, a kada otvorimo na engleskom jeziku interes će biti i veći. To potvrđuje i kvalitetu ovog studija koji kadetima nakon što diplomiraju omogućuje zvanje iz vojne nautika, brodostrojarstva i elektrotehnike, ali jednako tako im omogućuje rad u trgovačkoj mornarici.”

Opće kompetencije koje kadeti stječu završetkom studijskog programa “Vojno pomorstvo” istovjetne su kao i na ostalim pomorskim fakultetima. Pored općih, kadeti dobivaju i specifične kompetencije iz djelokruga Obalne straže, MUP-a, uporabe brodskih borbenih sustava i slično.

Ovo im daje dodatne kompetencije za uspješan rad i obavljanje poslova u tijelima državne uprave za koje se školuju, a to je ujedno i izvrstan “bazen” iz kojega se mogu stvarati i razvijati vrlo kvalitetni pričuvni pomorski časnici.

“Dosadašnja suradnja bila je na iznimnom nivou, budući da su to pomorci, ali oni koji ne plove na trgovačkim brodovima, ali svakako slani, oni koji su okusili more. Nakon što završe svoj studij oni će imati diplomu Vojnog pomorstva, međutim kroz studije je implementirana ECTS konvencija što znače da će moći ishoditi potvrdnice s kojim mogu tražiti brevete od kapetanije”, kaže rektor Pomorskog fakulteta Pero Vidan.

Projekt integracije će omogućiti osoblju usavršavanje didaktičko pedagoških kompetencija, IKT i jezičnih vještina te opremanje nastavnom literaturom i tehničkom opremom. Kroz planirane studijske posjete na renomirana europska visoka učilišta, nastavno osoblje će upoznati praksu i resurse uspješnih institucija u tom području.

“Kako mi je djed bio mornar odrastao sam uz priče o mornarici i tako je pao odabir na mornaricu. Jako sam zadovoljan, cijeli život sam u sportu, a vojno pomorstvo mi pruža da se njime nastavim baviti, a profesori se sami više bave nama u cijelom konceptu učenja, više nego na civilnom fakultetu. Dolazak stranih studenata puno ćemo značiti, već ove godine imamo dvoje kolega iz Crne Gore s kojima razmjenjujemo iskustva, a možda na ljeto neko ode u Crnu Goru kod njih. Zanima me studij na engleskom jeziku jer će mi to trebati u nastavku karijere, a plan, plan mi je postati admiral”, kaže nam kadet Ernest Inkret koji dolazi iz Zagreba.

Ukupna vrijednost projekta je internacionalizacije ovih studijskih programa je 1.750.274,03 kune, a trajat će do listopada 2021. godine.

Prijavitelj projekta je Sveučilište u Splitu, uz partnere Pomorski fakultet u Splitu, Filozofski fakultet u Splitu i Sveučilišna knjižnica u Splitu, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

“Izuzetno sam zadovoljan dosadašnjim radom na ovom studiju koji je krenuo nakon programa za kopnenu vojsku i zrakoplovstvo, a koji će osposobiti časnike HRM-a koji će služiti na našim brodovima. Rad u HRM-u je cjeloživotno obrazovanje, tu morate biti stalno involvirani, stalno s knjigom, učiti da bi mogli služiti u prvim godinama na brodovima, a poslije i na dužnostima koje će biti i zahtjevnije. Svakako je interesantno ovo širenje iskustava s drugim zemljama iz okruženja i šire”, kaže komodor Ivo Raffanelli,zapovjednik HRM-a.

Komentiraj