u DV More

Stručni razvojni centar za poticanje darovitosti djece rane i predškolske dobi u Cvitu Mediterana

Dječji vrtić Cvit Mediterana otvorio je danas Stručni razvojni centar za poticanje darovitosti djece rane i predškolske dobi.

Centar je otvoren u DV More u Šimićevoj ulici na Blatinama, a drugi je takve vrste u Hrvatskoj.

Dječji vrtić Cvit Mediterana u Splitu imenovan je Stručno razvojnim centrom za provedbu programa odgojno obrazovnog rada u poticanju darovitosti djece rane i predškolske dobi na temelju Rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja u listopadu 2019. god.

Program Stručno razvojnog centra osmišljen je s ciljem da se modulima prezentiraju, osmisle, razmjene pitanja, strategije, metode i oblici rada s darovitom djecom. Program Centra ostvarivat će stručni tim ustanove Cvit Mediterana, odgojiteljice voditeljice igraonice za darovite, odgojiteljice posebnih programa, stručnjaci hrvatskih sveučilišta, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i suradnici Stručno razvojnog centra Dječjeg vrtića Iskrica.

Kroz program ove edukacije polaznici stječu temeljno osposobljavanje za neposredan rad s potencijalno darovitom djecom u redovnim i posebnim programima. Edukacija je namijenjena odgojiteljima i stručnim suradnicima, a provodit će se kroz deset edukacijskih modula u periodu od veljače 2020. godine do listopada 2021. god. Moduli će se održavati svaka dva mjeseca, jedan dan u tjednu (petak).

“Prijavljenih je bilo jako puno pa smo morali limitirati broj, tako da ćemo imati 36 sudionika, bit će rad na deset modula i trajat će 14 mjeseci. Sudionici dolaze iz 4 županije, Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske.

Naglasak je na rano identificiranje potencijalno darovite djece, da bi se što stručnije radilo, da bi se usavršili, educirali odgojitelji i stručni suradnici koji rade s djecom, te da bi znali prepoznati djecu koja su potencijalno darovita, jer što se rani krene omogućava se njihov puni potencijal rasta i razvoja”, kaže ravnateljica DV Cvit Mediterana Rossana Bosnić.

Komentiraj