izbjegnite luku, ako možete

Sutra bi luka mogla zabilježiti rekordnu gužvu, ali ne samo zbog turista, nego zbog najavljenih prosvjeda

Svi oni koji sutra namjeravaju poslom ili privatno posjetiti splitsku luku neka to ostave za neko drugo vrijeme, jer je po svemu sudeći izgledno kako će čak dva prosvjeda blokirati taj dio grada oko 10 sati.

Prvi prosvjed onaj je stanovnika Bačvica koji će prelaženjem preko pješačkog prijelaza na Jadranskom mostu značajno usporiti prometovanje vozila, jer je upravo taj dio, sada već svima poznatog kružnog toka koji se ovo ljeto otvorio u spoju sa Zvonimirovom, crna točka cijelog rješenja. Iako iz Banovine poručuju kako prosvjed nije prijavljen, kotarski čelnik Tomislav Zaninović kaže kako su to napravili u utorak 27. kolovoza.

Prosvjed na Bačvicama zbog privremenog rješenja koje postaje stalno

Stanovnici Bačvica na ovaj način žele pokazati kako se ni u kom slučaju neće složiti s odlukom gradskih službi da trenutno prometno rješenje koje je trebalo rasteretiti promet u Trajektnoj luci ove sezone, postane trajno.

Gradski pročelnik za komunalu Damir Ordulj podsjetio je da je mogućnost trajnog rješenja najavljena na predstavljanju ovog privremenog projekta, a o toj odluci ovisila je kvaliteta rješenja. Kako kaže, gradski čelnici zadovoljni su onim što se na terenu događa. Naime, prema njegovim riječima Zvonimirova je protočnija, gužve koje su prethodnih godina bile čak kod bolnice, više nema, pa će se tako ovo privremeno rješenje nastaviti, barem dok se ne sagradi tunel Toć ili nova prometnica.

Ipak, stanovnici Bačvica svjedoci su kako su se gužve zapravo ovim rješenjem samo premjestile na drugi kraj grada, doduše manje vidljiv prolaznicima, pa se onda vjerojatno za Banovinu mogu zanemariti. Svima je jasno kako “pirja” na Jadranskom mostu ne može sebi dopustiti niti dva trajekta u isto vrijeme, a još manje sudar ili kao što smo nedavno svjedočili, kvar autobusa.

Međutim, kako kaže pročelnik Ordulj optimistično, te situacije se brzo rješavaju. Da je situacija na terenu ipak malo drugačija pokazat će mu stanovnici Bačvica, za koje je Ordulj ustvrdio da ih je pozvao na razgovor, ali se oni nisu odazvali.

“Meni je žao što Ordulj ima drukčiju percepciju i pogled na novu prometnu regulaciju nego stanovnici drugog najvećeg gradskog kotara u Splitu. Kotar Bačvice, nakon konstantnih upita i zahtjeva stanara, poslao je upit Gradu Splitu o dostavi dokumentacije o provedenom postupku i donesenim aktima za provođenje nove prometne regulacije. Ordulj nas je uputio na Hrvatske ceste, zato ne vidim gdje smo mi to mogli zajedno sjesti. U Hrvatskim cestama?”,  kaže Tomislav Zaninović, čelnik kotara Bačvice, i dodaje da su se upravo nakon takvog pismenog odgovora, stanari odlučili na demokratsko pravo, miran prosvjed, u kojem ih apsolutno podržava vijeće Gradskog kotara Bačvice.

U gradskoj luci očekuje se kolona motociklista

Što se okupljanja bikera tiče, točan datum se još ne zna, ali najavljen je za 31.08 ili 01.09. Oni napominju kako ne organiziraju nikakav prosvjed, niti blokadu već organiziraju zajedničku vožnju članica i članova motoklubova te svih motociklista koji podupiru rad Udruga KARAVANA ZA ŽIVOT “bikeri na cesti”.

Zajednička vožnja organizirat će se s obzirom na brojnost članstva odvojeno i u različito vrijeme tijekom dana 31.08.2019. kako ne bi ometali promet i sigurnost istog u gradovima kako slijedi: Split, Zadar, Šibenik, Čakovec, Rijeka, Karlovac, otok Rab, otok Korčula, otok Pag.

Oko 4000 motociklista ovog će vikenda pohrliti na brojne naplatne postaje, granične prijelaze i trajektne luke jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi ministru prometa Olegu Butkoviću o povećanju sigurnosti motociklista, najavila je udruga “Karavana za život – bikeri na cesti”.

Motociklisti su predali ministru zahtjeve kojima traže zaštitne ograde na cestama, donošenje novoga znaka “zahtjevna dionica za motocikliste”, primjena boja otpornih na proklizavanje pneumatika, bitumensku ispunu prometnice s posipom od kvarcnog pijeska, prekidanje prakse poskupljenja cestarine od 10 posto u sezoni za motocikliste.

Također traže i smanjenje cestarina za motocikle za 50 posto u odnosu na automobile, objašnjavajući kako je motocikl za 50 posto manji (širina) i lakši od automobila.

Bikeri poručuju svim sudionicima vožnje da poštuju pravila

Svi sudionici vožnje moraju se pridržavati Zakona o sigurnosti prometa na cestama, imati tehnički ispravan motocikl te zakonom propisanu opremu. Isto tako, svi se moraju pridržavati Zakona o javnom okupljanju osobito čl. 9 istoga, pojednostavljeno, nađite se u zatvorenom prostoru adekvatne namjene i prostora i dogovorite smjerove vožnje kao i odredišta. Svaki voditelj vožnje ima slobodu odabira rute. Imati na umu ne stvaranja većih grupa već manjih kako ne bi došlo do prometnih zastoja.

Ako smatrate da su potrebne posebne sigurnosne mjere na javnim površinama, obavijestite nadležnu PP, ako ne treba, ne morate.
Molim Vas da koristite termin zaustavljanje vozila. Što je zaustavljanje vozila. Maksimalna duljina zaustavljanja je 3 minute uz uvjete da ste uz vozilo-motocikl.

Molim Vas da NE činite niz više od 3 vozila jer onda činite kolonu. Vozite usporedno, cik-cak formacijom i ostavite dovoljan razmak da neometano može ući drugo vozilo, ako je to drugi motocikl ili automobil, propustite ga i pozdravite. Svi smo ravnopravni u prometu! Ako se krećete AC vozite po ograničenju, ne izbjegavajte plaćanja cestarine, plaćajte u eurima, kunama i svim važećim valutama. Molim Vas, zatražite R1 račun na Udrugu KARAVANA ZA ŽIVOT “bikeri na cesti”, tko ne zna OIB je 60477273150.

Ako se odlučite odmoriti, učinite to na siguran način poštujući propis kako slijedi; ZAUSTAVLJANJE JE DOPUŠTENO ako je za kretanje pješaka ostavljeno najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim da ta površina ne može biti uz rub kolnika. Pod istim uvjetima može se parkirati ako je to dopušteno prometnim znakom.

Komentiraj