dočekali

Svečano obilježen završetak radova u školi na Pujankama, nastava napokon u dvije smjene

Nakon deset godina čekanja osnovnoškolci sa Pujanki napokon su početkom ovog polugodišta započeli s nastavom u novom dograđenom dijelu škole vrijednom 25 milijuna kuna uz PDV.

Danas je i svečano obilježen završetak radova na školskoj zgradi, zajedno s proslavom 30 godina rada ove splitske škole. U tijeku je projektiranje i školske dvorane i vrtića koji bi trebali biti sagrađeni u sljedećoj fazi.

U novo polugodište tako je OŠ Pujanke ušla uvećana za osam novih učionica, dvije sobe za produženi boravak i četiri kabineta, a učenici su dobili i novu blagovaonicu i kuhinju. Tu je još i natkriveno parkiralište, te školsko igralište.

Radovi na školi trajali su oko godinu i pol dana, a novom dogradnjom škola je napokon iz trosmjenskog prešla u dvosmjenski rad. Velika je to prednost za školu koju pohađa više od 600 učenika, a koja je i ove jeseni upisala tri nova razreda prvašića.

Deset tisuća stanovnika kotara Pujanke deset godina prolazilo je agoniju da bi se radovi na školi napokon priveli kraju. Bilo je tu prosvjeda roditelja, učenici su bojkotirali nastavu, jer podsjetimo još 2010. godine stručnjaci su upozorili da dio učionica osmoljetke nije siguran za odvijanje nastave. Rekonstrukcija je nedugo nakon toga počela i završila se 2013. , a učenici su se dvije godine prevozili po školama “Pojišan”, “Trstenik”, “Dobri” i “Visoka”. Ipak, svima je bilo jasno da se bez nadogradnje nastava neće moći odvijati u dvije smjene.

Tri godine kasnije, točnije 2016. godine najavljen je početak radova na izgradnji ali je Grad, unatoč brojnim zaposlenicima uspio pogriješiti u troškovniku i na taj način otegnuo natječaj. Da bi stvar bila gora početkom iduće godine tadašnjem gradonačelniku Baldasaru nije prošao prijedlog proračuna, pa je izgradnja škole na Pujankama ispala iz privremenog financiranja. Financiranje škole je na sebe napokon preuzeo Grad Split, a ugovor s izvođačem sklopljen je početkom 2018. godine.

“Čuli ste djecu, veliko im je zadovoljstvo što, kao i svi njihovi vršnjaci dolaze ujutro u školu u 8 sati i nemaju međusmjenu. To je nešto što smo obećali napraviti i četvrta u nizu škola koju smo u zadnje dvije i pol godine pokrenuli i završili. Podsjećam, tu je opremanje i dovršetak OŠ Žnjan Pazdigrad, nakon toga smo proširili OŠ Mejaši na početku ove školske godine, na polugodištu smo završili ovaj veliki projekt nadogradnje OŠ Pujanki, vrijedan više od 33 milijuna kuna, a sve je plaćeno iz gradskog proračuna. Otvorili smo radove na proširenju i obnovi škole Kamen Šine gdje ćemo ukinuti treću smjenu, a u tijeku je i obnavljanje i adaptacija škole na Brdima. Kada tome pridodamo i energetske obnove škola Skalice i Pojišan onda možemo govoriti o jednom ozbiljnom poslu u visini od 60 milijuna kuna koju smo uložili u splitsku djecu i njihovu budućnost“, poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

“Sretan sam i zahvaljujem svima koji su nam u ovom periodu pružali podršku. Ovo je jedan od najsretnijih dana u mom životu i izuzetno mi je drago što smo oplemenili život ovog kotara i učenika”, kaže Mate Glavinović, ravnatelj OŠ “Pujanki“.

Jasno je da izgradnja i proširenje školskih zgrada, bez nove mreže škola neće puno promijeniti situaciju u splitskim osnovnim školama. Jer dok škole na istoku grada pucaju po šavovima one u centru zjape poluprazne.

“Nova preraspodjela učenika bi nam pomogla, ali mi sada imamo mogućnost prihvata i većeg broja djece, dobili smo 24 učionice uz dvije za produženi boravak, a u školi imamo 30 razrednih odjela. U budućnosti je ova škola predviđena i za 800 učenika”, kaže ravnatelj Glavinović.

Pomoćnik ministra za znanost i obrazovanje Mojimir Karin dodaje kako je intencija ministarstva da većina škola u Hrvatskoj u budućnosti radi kao cjelodnevni boravak.

“Nova mreža škola je strateški dokument koji sada treba napraviti, a cjelodnevna nastava strateški je cilj ministarstva koji bi se trebao ostvariti i stvoriti uvjete do 2029/30. Na taj ćemo način dobiti na kvaliteti poučavanja, te ćemo ostvariti potrebe roditelja da im djeca borave u školama dok oni rade. Imamo pregovore sa Svjetskom bankom i ovo desetljeće označiti će ulaganje u škologradnju koja je ušla u omotnicu 2021/27. posebno veliki zamah imat ćemo u velikim gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Sada je na ljudima koji obnašaju vlast da dobro planiraju novu mrežu škola jer to će biti osnovni dokument za financiranje iz fondova Svjetske banke“, kaže Karin, a dodaje kako će za prenamjenu škola za cjelodnevni boravak biti potrebna kako financijska tako i kadrovska ulaganja, jer takva vrsta nastave zahtijeva dodatan broj učitelja i nastavnika. Dodaje kako sama kurikularna reforma nije dovoljna za podizanje standarda u obrazovanju.

Komentiraj